152

О ще в края на миналата седмица и в началото на тази чувствахме, че се случва нещо в болниците. Оказа се, че само за понеделник сме приели 13 души във ВМА, толкова болни сме приемали преди това за една седмица. Може да е изолиран случай, но възникна тревога у нас. Цифрите доказват, че има покачване на случаите в София, в Кюстендил и някои други области.

Апелът от наша страна е първо медицинските директори да затегнат редиците и да се подготвят за това, което ни очаква. Другият ни апел е към гражданите. Това, че са разрешени различни неща, не значи, че са безопасни. Никога не съм казвал, че фитнесите са безопасни. Те са най-опасното място.

Валят огромен брой сигнали от граждани, които са стъписани от случващото се в зимните курорти и в моловете. Това е отговорност както на съдържателите на хотели и съоръжения, така и на съдържателите на моловете и магазините, че не могат да се надвишава определен брой посетители и те трябва да спазват определените мерки - маските да се носят правилно, за да има ефект", коментира проф. Мутафчийски на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. 

"Сценариите, че за около 7 седмици сме достигнали този връх в предишната, втората вълна, но изходното ниво е било 35 на 100 000 заболеваемост, на 14-дневна база. Сега стигнахме най-ниското си ниво от 90. В момента вече не сме 90. Сега сме 113 на 100 000. Нивата, от които тръгваме, са доста по-високи. Едва ли имаме 7 седмици, най-вероятно имаме 3 седмици. А смъртността не достигна плато, а просто спадна до най-ниската си стойност - 7,9 на 100 000, и започна да се качва пак", добави той. 

Доцент Ангел Кунчев поясни, че сме на 13-то по смъртност в Европейския съюз.

"Ситуацията не е по-различна от миналата седмица. 14-дневната заболеваемост в България е 90 на 100 000, което ни отрежда 26 място в ЕС и 6-то място на Балканския полуостров. 14-дневната смъртност е 9,9 на 100 000, което ни отрежда 13-то място в ЕС". 

"Това, което ни кара да бъдем нащрек, е развитието на ситуацията в страната по области - 8 области в България са в червената зона, с най-висока заболеваемост е Кюстендил с 245 на 100 000, а с най-ниска - Търговище - с 31,6 на 100 000", поясни доц. Кунчев.

"В групата на заболеваемост от 20 до 60 са осем области. В средната група в оранжево от 60 до 120 са 12 области. Осем остават в червената зона, като това са някои от тях, като София град, се върнаха обратно в червената зона. Какво значи това? Зависи откъде гледаме ситуацията. В момента тя все още е много добра. Пет страни в Европа са в най-светлата зона – България, Гърция, Финландия, Норвегия и Исландия. Но тенденцията се променя", уточни той.

"Моята прогноза е, че през февруари ще има покачване на заболеваемостта. Като пред нас имаме две перспективи – да го направим по модела на Франция със сравнително бавно повишаване или по модела на Ирландия, Португалия и Испания със значително експоненциално нарастване, напълване на болниците и изживяване на тая криза, на която бяхме свидетели края на ноември. Дали ще минем по единия, или по другия път зависи изцяло от това как ще се държим и до колко ще спазваме мерките", добави той.

А здравният министър призова българите към разум и спокойствие:

"Разумна доза оптимизъм, че сме направили всичко до момента, но не ни дават право да проявим никаква доза лекомислие, защото постигнатото е много крехко. Европа се готви за трета вълна. Не искам да бъдем лекомислени, а да бъдем готови за тази трета вълна, ако тя изобщо дойде у нас със силата, с която е в Европа. 

Призовавам българските граждани към разум и към спокойствие. Да бъдат спокойни, че всички ние мислим и осъзнаваме нашата отговорност. Има известно раздвижване в София, затова на 12-часова база следим всяко число и сме готови да предприемем необходимите действия, ако това се наложи", каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на редовния брифинг. 

"Заетостта на болничните на национална база за неусложнени пациенти е 32%. 38% е заетостта на интензивните легла. Най-висок процент на заетост на интензивните легла се наблюдава в областите Силистра, София и Шумен", каза министър Ангелов. Той добави, че отново се запазва тенденцията за два пъти по-голямо число на излекуваните сравнени с потвърдените положителни случаи.

България води преговори за допълнителни количества ваксини с информационна РНК

и сме доволни от резултата към момента, каза още Костадин Ангелов. Преговори се водят, тъй като има сигнали от производители на аденовирусни ваксини за намерение за намаляване на количествата, макар че тези данни не са окончателни, обясни той, но не назова имената на фирмите, предаде БТА.

Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/ извършва оценката на документацията на руската ваксина, като още е на ниво научни консултации, каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Положителното е, че производителите в Русия и в Китай са запознати с изискванията на европейското законодателство и са съобразяват с това, така че да могат продуктите им да бъдат достъпни за европейските граждани, посочи Кирилов. Очаква се Европейската комисия да сключи седми договор - за антигенна ваксина, допълни той. По думите му, това би могло да е реален шанс преди средата на годината да има следваща одобрена ваксина.

"Ваксината на Оксфорд не е забранена за използване при лица над 55 години.

Няма достатъчно данни за направени изследвания в тази възрастова група. Приключват няколко клинични проучвания, които се провеждат в САЩ. Очакваме тази информация да бъде обогатена и да бъде променена кратката характеристика на продукта, както и показанията за тази ваксина. Към настоящия момент не смятаме за необходимо да забраняваме или да не прилагаме ваксината във възрастовата група над 55 години... Все пак е необходимо и време, в което да бъдат натрупани достатъчно данни в науката и да излязат тези проучвания, за да вземем информирано решение. В случая решението, което бихме взели към настоящия етап би било прибързано и не би стъпило на медицински показания, каквито в момента няма", коментира здравният министър.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев добави, че министърът е прав.

"Не трябва да се възприема липсата на данни, като отрицателни такива. Резултатите от използването на същата ваксина при възрастни хора във Великобритания, която имунизира 6 млн., са чудесни. Въпрос на време е да получим сигурни проучвания, доказващи какъв е ефектът в различните възрасти и тогава да вземем решение".

Кунчев с прогноза за COVID-19 през февруари

COVID-19: Лек спад на новите случаи, починали

Ангелов: Расте броят на случаите, подозрителни за новия щам на COVID-19

Обезсмисля ли ваксините новата мутация на ковид – 19

Фон дер Лайен: Беше неволна грешка, допусната от бързане

Будещи тревога мутации на коронавирус са открити във Великобритания

Коментари 152
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

152 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

България Преди 4 минути

При обиските е открит е инсулин, който липсваше на пазара

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

България Преди 14 минути

Творчеството на Димчо Дебелянов го прославя като „поетът на любовта, на тихата скръб, на цъфналите вишни“

Владимир Путин

"Това е просто глупост": Путин с коментар за членките на НАТО

Свят Преди 1 час

В речта си пред руските пилоти от военновъздушните сили снощи той заяви, че страната няма "никакви агресивни намерения"

Земетресение в Румъния

Земетресение в Румъния

Свят Преди 1 час

Епицентърът е бил на 20 километра западно от Пятра Нямц и на два километра северно от Биказ

<p>&quot;Тренират реални бойни действия&quot;: За какво се готви Беларус</p>

"Тренират реални бойни действия": Беларус се готви за конфронтация с НАТО

Свят Преди 1 час

Лукашенко често бива наричан „вярното кученце" на Путин

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

България Преди 1 час

С голяма вероятност валежите през деня ще са с жълтеникав оттенък

<p>Смяна, DOT, съхранение&hellip; всичко по темата гуми (видео)</p>

Смяна, DOT, съхранение… всичко по темата гуми (видео)

Технологии Преди 1 час

В сервиз на Margel разговаряме с Борислав Враджалиев за смяната на гумите и изборът на нови, тъй като многообразието на предлагане е огромно

Какво представлява "проблемът с трите тела"

Какво представлява "проблемът с трите тела"

Любопитно Преди 1 час

Законите за движението на Нютон са в основата на класическата физика

<p>&quot;Играта на Синанон&quot;: Вазектомии, аборти и жени с бръснати глави&nbsp;</p>

"От изцеление към ужас": "Синанон" - рехабилитационната програма или религиозна секта (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 1 час

"Синанон" - рехабилитационната програма или религиозна секта

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Свят Преди 2 часа

35-годишният Николай Фарафонов е признат за виновен за "публични призиви за извършване на терористични актове"

<p>Биков: Подкрепихме конституционната реформа, за да не е безконтролен служебният кабинет</p>

Биков за промените в Конституцията: Подкрепихме реформите, за да не е безконтролен служебният кабинет

България Преди 2 часа

По думите му партията се „старае да има позиция по въпроси, които зависят от нея”

"Шпионаж и заговорнически ходове": Руска делегация на посещение в Северна Корея

"Шпионаж и заговорнически ходове": Руска делегация на посещение в Северна Корея

Свят Преди 2 часа

По време на визитата представители на руската служба и на севернокорейското министерство са провели работни разговори

Сигнал за бомба в Софийския университет и в Съдебната палата

Сигнал за бомба в Софийския университет и в Съдебната палата

България Преди 2 часа

Toй е подаден малко след 08.00 ч.на електронната поща на висшето училище

Никола Минчев: Все още не късно изборите да се проведат на 9 юни

Никола Минчев: Все още не късно изборите да се проведат на 9 юни

България Преди 2 часа

По думите на зам.-председателя на НС и депутат от ПП-ДБ не сме на прага на конституционна криза

5 по Рихтер разлюля Италия

5 по Рихтер разлюля Италия

Свят Преди 2 часа

Трусът е усетен и в района на Удине