24

С евернокорейският лидер Ким Чен-ун обяви победа над коронавируса в страната си, съобщиха агенциите, като се позоваха на официалната Корейска централна телеграфна агенция (КЦТА).

СЗО: Новите случаи на COVID-19 по света се увеличават

"Той тържествено обяви победа в крайно извънредната противоепидемична кампания по унищожаването на новия коронавирус", посочва КЦТА.

Ким обяви новината на заседание, посветено на противоепидемичните мерки.

Ким Чен-ун нареди въведените през май противоепидмични мерки да бъдат отменени, съобщиха агенциите, като се позоваха на официалната Корейска централна телеграфна агенция (КЦТА).

Северна Корея: Всички пациенти с "треска" вече са излекувани

"Той тържествено обяви победа в крайно извънредната противоепидемична кампания по унищожаването на коронавируса", посочва КЦТА.

Ким обяви новината на заседание, посветено на противоепидемичните мерки.

Северна Корея никога не е обявявала колко потвърдени случая на вируса е открила, но на 29 юли тя спря да съобщава за нови предполагаеми случаи на инфекция, които в Северна Корея се наричат с понятието "случаи със симптоми на треска".

Северна Корея: Коронавирусът дойде с балони от Южна Корея

Международни хуманитарни организации съобщават, че КНДР разполага с ограничени възможности за тестване.

Ким заяви, че въпреки отмяната на т. нар. максимални противоепидемични мерки Северна Корея трябва да продължи да поддържа "здрава като стомана преграда срещу епидемията и да усили работата по противодействието ѝ, докато не приключи световната здравна криза", се казва в съобщението на КЦТА.

Същевременно сестрата на Ким, Ким Йо-чен, заяви на същото заседание, че самият севернокорейски лидер също е имал симптоми на треска, и добави, че епидемията е избухнала заради разпространявани от Южна Корея пропагандни листовки срещу Севера, предупреждавайки, че в отговор на това ще бъдат предприети "смъртоносни ответни действия", посочи КЦТА.

Северна Корея съобщи за още над 66 600 предполагаеми случая на COVID-19

"Дори и тежко болен с висока температура, той не можеше и за минута да легне, защото мислеше непрекъснато за народа, за който той трябваше да се грижи докрай във войната срещу епидемията", каза тя в похвална реч към брат си за неговите усилия.

Според анализатори въпреки че авторитарната Северна Корея е използвала пандемията за засилване на контрола върху обществото, обявяването на победата над вируса може да е прелюдия към възстановяване на търговията, за която затварянето на държавните граници и другите ограничителни мерки бяха пречка.

Северна Корея отмени локдауна срещу COVID-19

Наблюдатели изразиха мнение и че това може да проправи пътя за извършването на първото от 2017 г. изпитание на ядрено оръжие от Пхенян.

Официалният брой на починалите в КНДР е 74 души, което е "безпрецедентно чудо" в сравнение с другите страни, посочи КЦТА, като се позова на друг представител на властите.

Пикът в оповестявания ежедневно брой на хора със симптоми на треска беше достигнат на 15 май, когато те бяха над 392 920, което накара здравни експерти да предупредят за опасност от неизбежна криза в Северна Корея.

При отсъствието на независими данни за обстановката Световната здравна организация миналия месец се усъмни в твърденията на Пхенян и изрази мнение, че положението в КНДР се влошава, а не се подобрява.

Пхенян обявява победа и при положение че не е известно в Северна Корея да е започвала каквато и да било ваксинационна кампания, отбелязват агенциите. КНДР обяви, че вместо това залага на локдауни, местни методи за лечение и на по думите на Ким "предимствата на социалистическата система от корейски тип".

Северна Корея заяви, че сред мерките, които прилага, са засилени медицински прегледи в цялата страна и ежедневно изследване с Пи Си Ар тестове на проби от вода, взети от пограничните райони.

КНДР обяви и че разработва нови, по-ефикасни методи за откриване на вируса и вариантите му, както и на други заразни болести като маймунската шарка.

Ким Чен-ун предупреди, че е готов да използва ядрено оръжие

A след като политически влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, Ким Йо-чен, обяви, че епидемията от COVID-19 в КНДР е причинена от южнокорейски листовки, южнокорейското министерство на националното обединение, което се занимава с междукорейските дела, южнокорейското министерство на националното обединение реагира.

"Изразяваме силното си съжаление от многократно отправяните от Северна Корея безпочвени твърдения за пътя на коронавируса и за силно неуважителните и заплашителни изказвания от нейна страна", заявиха те.

На заседанието, на което севернокорейският лидер Ким обяви победа над коронавируса и отмени наложените през май противоепидемични мерки, сестрата на Ким, Ким Йо-чен заяви, че е обезпокоена, че коронавирусът е започнал да се разпространява от пограничните райони с Южна Корея.

"Неоспорим факт е, че един човек или един предмет, заразен с вируса, само за миг може да зарази много други хора и да предизвика голяма криза. Като изхождаме от това, стигаме до извода, че повече не можем да не забелязваме непрестанния поток от боклуци от Южна Корея. Това е просто неетично престъпление. Важното е, че южнокорейските марионетки продължават да хвърлят листовки и мръсни предмети на наша територия", добави тя.

Южнокорейски военен говорител заяви, че армията поддържа постоянна готовност и е подготвена за "различни видове" провокации от страна на КНДР.

Войнственото говорене на Ким Йо-чен е обезпокоително, защото показва, че тя ще опита да обвини Южна Корея за всякакво възобновяване на епидемията от COVID-19 и се опитва да оправдае следващата военна провокация на Северна Корея, каза пред Асошиейтед прес Лайф-Ерик Ийзли, професор в Университета "Ихва" в Сеул.

Северна Корея съобщи за избухването на ново заболяване

През май Северна Корея призна за епидемия от варианта Омикрон на коронавируса и оттогава съобщи за 4,8 милиона "случая на треска" при 26-милионно население. Тя обаче съобщи, че само съвсем малка част от тях са болни от COVID-19, и твърдеше, че от седмици епидемията забавя хода си и че е отнела живота на едва 74 души.

Външни експерти предполагат, че вирусът се разпространил в Северна Корея, след като през януари тя за кратко отвори границата си с Китай за товарен трафик, и че разпространението му се е засилило след военния парад и други големи събития в Пхенян през април.

През май Ким забрани пътуванията между отделните градове и окръзи като противоепидемична мярка, но тогава подчерта, че икономическите цели трябва да бъдат постигнати, което означава, че по земеделските, промишлените и строителните обекти са продължили да се събират големи групи хора, отбелязва Асошиейтед прес.

Коментари 24
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

24 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 2 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 3 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 4 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 5 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 5 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 5 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 5 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 6 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 6 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 7 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 7 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 7 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 7 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 8 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 8 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 9 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции