2

П очти 3 милиона са регистрираните досега смъртни случаи от COVID-19 в глобален мащаб, а потвърдените заразявания са около 138 милиона, показват данни, публикувани от Световната здравна организация.

За седма поредна седмица е отчетено увеличение на новите заразявания, а новите смъртни случаи са се повишили за четвърта поредна седмица. Заболеваемостта през последната седмица е нараснала с 11%, а смъртността – със 7%.

Особено силно увеличение на новите случаи е регистрирано в Югоизточна Азия и Източното средиземноморие, докато в Европа и Африка заболеваемостта е намаляла.

Хората „вероятно” ще трябва да си сложат трета доза ваксина

Смъртността е нараснала в Европа, Източното Средиземноморие, Югоизточна Азия и Западно-тихоокеанския регион,

но се е понижила в Африка, Северна и Южна Америка. САЩ, Бразилия и Индия са на първите три места по брой регистрирани смъртни случаи от COVID-19. В тези страни са отчетени общо над една трета от всички починали, показват данни на университета „Джонс Хопкинс”.

По света досега са поставени над 841 милиона ваксинни дози срещу COVID-19, показва информация на проекта „Нашият свят в данни”, събрана от правителствени източници.

Мюсюлманите в различни части на света отбелязаха началото на свещения месец Рамазан, но увеличението на случаите на коронавируса в някои страни отново наложи ограничения. Заради пандемията големите струпвания в джамиите и събиранията на много хора за празнични трапези са забранени, а на някои места действат карантинни мерки и полицейски часове.

Учен разработва лекарство, което ще убива COVID-19 за два дни

Европа

Европа надхвърли прага от 1 милион починали от COVID-19, а ситуацията според експерти остава сериозна. В региона седмично са регистрирани по 1,6 милион нови заразявания. ЕС иска да поръча 1,8 милиард ваксинни дози от „второ поколение” срещу COVID-19, ефикасни срещу бъдещи варианти на коронавируса, заяви източник от Европейската комисия. Тези дози, чиято доставка се предвижда да започне от тази година и да продължи през 2022 и 2023 г., се прибавят към 2,6 милиарда дози, които вече са поръчани от ЕС и които трябва да бъдат доставени на страните членки през тази и следващата година.

Компанията „Джонсън и Джонсън” заяви, че ще забави разпространението на ваксината си в Европа, след като федералните здравни власти в САЩ препоръчаха временно спиране на използването й след случаи на редки кръвни съсиреци.

Великобритания

Министър-председателят Борис Джонсън призова хората да бъдат отговорни, след като магазините, фитнес залите, фризьорските салони, ресторантските пространства на открито и бирените градини отново заработиха след месеци затваряне. Властите разхлабиха мерки, които бяха въведени в Англия в началото на януари с цел да се ограничи разпространението на коронавируса, значително нараснало в резултат на по-силно заразен нов щам. Шотландия, Уелс и Северна Ирландия следват в общи линии сходни планове за смекчаване на ограниченията.

Великобритания започна да предлага ваксинация срещу COVID-19 на всички хора, навършили 45 години, след като изпълни поставената си цел всички на възраст над 50 да получат поне една доза до средата на април.

Над 32 милиона души – или 60% от пълнолетните граждани на страната, са получили първа доза, а около 15% са получили и втора. Правителството си е поставило за цел всеки на възраст над 18 години да получи поне една доза до края на юли.

Германия

Тази седмица страната регистрира най-високия дневен брой нови заразявания с коронавируса от началото на януари. Броят на новозаразените на 100 000 души за седемдневен период нарасна до 160,1 на ден.

Германия се бори с нов, по-заразен щам на COVID-19, пет месеца преди парламентарните избори, на които според прогнозите консерваторите на канцлерката Ангела Меркел вероятно ще понесат тежки загуби. Меркел е разочарована, че някои провинции не прилагат по-строги ограничения въпреки нарастването на броя на новозаразените, и иска парламентът да даде на федералното правителство временни правомощия да въвежда затваряния заради коронавируса в райони с висока степен на заразяване.

Случайни ли са тромбозите при векторните ваксини

Португалия

Парламентът удължи до края на април извънредното положение, въведено заради коронавируса, след като здравни експерти предупредиха, че смекчаване на строгите карантинни мерки ще доведе до значително увеличение на заразяванията.
В страната се наблюдава намаляване на разпространението на вируса и има тенденция на разхлабване на ограниченията, но здравни експерти настояват, че ще са необходими между две седмици и един месец, за да може да се стигне до положение, при което заразените да са 120 на 100 000 души – цел, която правителството си постави миналия месец.

Франция

Страната разшири ваксинационната си кампания, като започна имунизация срещу COVID-19 на всички граждани от 55-годишна възраст нагоре. Получени бяха първи 200 000 дози от ваксината на „Джонсън и Джонсън”, която ще бъде поставяна на хора над 55 години, както се прилага и ваксината на „АстраЗенека”.

С цел да се ускори имунизационната кампания се предвижда интервалът между поставянето на първата и втората доза от ваксините на „Модерна” и „Пфайзер/Бионтех” да бъде увеличен от четири на шест седмици. Според здравния министър Оливие Веран това ще направи възможно населението да бъде ваксинирано по-бързо.

Ваксинацията във Франция набира скорост след трудно начало, а според здравния министър има признаци, че третата национална карантина, наложена миналата седмица, започва да забавя заболеваемостта. Но дневният брой заразявания е средно около 40 000, а страната надхвърли прага от 100 000 смъртни случая.

Полша

Страната започна да използва ваксината на „Джонсън и Джонсън”, след като получи своята първа пратка от 120 000 дози. Здравният министър Адам Неджелски каза, че Полша следва най-новите препоръки на Европейската агенция по лекарствата, според която „към момента не е ясно” дали тази ваксина причинява редки кръвни съсиреци, за каквито се съобщава при някои хора, ваксинирани с нея.

Полските католически епископи изразиха морално възражение против употребата на ваксините на „АстраЗенека” и „Джонсън и Джонсън” срещу COVID-19, след като членове на експертна група по биоетика отбелязаха, че при тези ваксини се използват клетки от абортирани човешки зародиши.

Полша се стреми да ускори ваксинационната си кампания на фона на високо ниво на ежедневните заразявания и смъртни случаи. Според здравните власти около 75% от болничните легла за COVID-19 са заети. В страната с 38-милионно население са поставени около 8 милиона дози от ваксините на „Пфайзер”, „Модерна” и „АстраЗенека”.

COVID-19: От това зависи как ще се развива пандемията

Дания

Дания ще позволи от 1 май на граждани на държави от ЕС и Шенгенското пространство да влизат на нейна територия, ако са ваксинирани срещу COVID-19. Правителството договори с парламента план за постепенно отваряне от 21 април на границите на страната. Дания, която по-рано беше въвела частична карантина, постепенно разхлабва ограниченията на фона на умерено разпространение на коронавируса.

Швейцария

Правителството обяви, че ще смекчи мерките за борба с коронавируса от следващата седмица. На ресторантите ще бъде разрешено да отворят своите пространства на открито, а на спортните събития ще бъдат допускани зрители. Кината, театрите и концертните зали ще могат да посрещат посетители при изискване за носене на маски и спазване на дистанция. Университетите и центровете за образование на пълнолетни ще възобновят присъствените занятия при ограничен капацитет.

Решението за разхлабване на мерките беше взето въпреки нестабилната епидемиологична обстановка в Швейцария. Броят на заразените се увеличава напоследък, като се предполага, че това се дължи на разпространението на мутирали форми на коронавируса.

Русия

Правителството заяви, че броят на руснаците, които искат да се ваксинират срещу COVID-19, продължава да е доста малък, но постепенно се увеличава. Русия е поставила поне една доза от своята ваксина „Спутник V” на 9 милиона души, което се равнява на около 6 процента от нейното население. Тя е разработила и още две ваксини срещу коронавируса.

Дания, директор припадна: Спираме с „АстраЗенека”

Северна Америка

САЩ

Американските разузнавателни служби не изключват хипотезата произходът на пандемията от коронавируса да е свързан с инцидент в китайска лаборатория, заявиха представители на разузнавателната общност на САЩ пред комисии на Конгреса.

Ръководителката на Националното разузнаване Аврил Хейнс каза, че разузнавателната общност не знае точно къде, кога или как е станало първоначалното предаване на COVID-19, но сподели две теории в тази насока: едната, че вирусът се е появил при човешки контакт със заразени животни, а другата – че е резултат от инцидент в лаборатория.

Южна Америка

Аржентина

Правителството реши да затегне карантинните мерки и да забрани свободното придвижване на жителите на столицата Буенос Айрес и предградията ѝ от 20 до 6 ч. Ограниченията включват забрана на спортните занимания и на религиозните и културните дейности на закрито, а също преминаване на училищата на дистанционно обучение.

Азия

Нова вълна заразявания с COVID-19, съчетана с недостиг на болнични легла и ваксини, заплашва да забави възстановяването на Азия от пандемията.

Индия

Страната изпревари Бразилия по брой заразявания с коронавируса и се нареди на второ място в света по този показател след САЩ. Индия, която е регистрирала повече от 14 милиона случая на вируса, за първи път от началото на пандемията отчете над 200 000 нови заразявания за денонощие.

Правителството отложи изпитите в края на учебната година, които трябваше да се проведат през май и юни. Много индийски щати налагат нови ограничения и частични карантини. Властите в столичния район обявиха, че въвеждат в Делхи затваряне през уикендите, включващо спиране на работата на търговските центрове, спортните зали и седмичните пазари. Ограничения ще има и за хранителните заведения, като само най-съществените услуги и магазини ще продължат да работят.

Иран

Иранските власти въведоха 10-дневна карантина в голяма част от страната, за да овладеят разпространението на коронавируса. Мерките включват затваряне на търговските обекти, училищата, театрите и спортните обекти, а събиранията са забранени по време на Рамазана.

Африка

Южна Африка

Страната обяви, че започва регистрацията за втория етап от своята ваксинационна кампания, който първоначално ще се съсредоточи върху хората над 60-годишна възраст. Южна Африка временно спря използването на ваксината на „Джонсън и Джонсън” като предпазна мярка. Преди това страната постави над 289 000 дози от нея на здравни работници.

Австралия и Океания

Австралия

Страната преразглежда ваксинационните си планове, след като здравните ѝ власти посъветваха ваксината на „Пфайзер” да бъде предпочитаният вариант за хора под 50 години заради възможни рискове от редки кръвни съсиреци, свързани с ваксината на „АстраЗенека”. Австралия също така реши да не купува ваксината на „Джонсън и Джонсън”.

Правителството се отказа от набелязаната по-рано цел да предостави до октомври поне една доза ваксина на всички пълнолетни граждани, които имат право на това. Министър-председателят Скот Морисън обаче каза, че предлагането на поне една доза на всички пълнолетни австралийци до края на 2021 г. остава възможно, ако няма проблеми с международните доставки.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

България Преди 55 минути

С голяма вероятност валежите през деня ще са с жълтеникав оттенък

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Свят Преди 1 час

35-годишният Николай Фарафонов е признат за виновен за "публични призиви за извършване на терористични актове"

<p>Биков: Подкрепихме конституционната реформа, за да не е безконтролен служебният кабинет</p>

Биков за промените в Конституцията: Подкрепихме реформите, за да не е безконтролен служебният кабинет

България Преди 1 час

По думите му партията се „старае да има позиция по въпроси, които зависят от нея”

Никола Минчев: Все още не късно изборите да се проведат на 9 юни

Никола Минчев: Все още не късно изборите да се проведат на 9 юни

България Преди 1 час

По думите на зам.-председателя на НС и депутат от ПП-ДБ не сме на прага на конституционна криза

5 по Рихтер разлюля Италия

5 по Рихтер разлюля Италия

Свят Преди 1 час

Трусът е усетен и в района на Удине

Бити с бейзболни бухалки: Сводническа мрежа е разбита в Италия

Бити с бейзболни бухалки: Сводническа мрежа е разбита в Италия

България Преди 2 часа

Българките отивали зад граница с обещание за работа

Нова масирана руска атака срещу енергийната инфраструктура на Украйна

Нова масирана руска атака срещу енергийната инфраструктура на Украйна

Свят Преди 2 часа

Украинската армия заяви, че 26 дрона са били унищожени в Одеска, Харковска, Днепропетровска и Запорожка област

Вулканът Ибу изхвърли пепел на два километра височина

Вулканът Ибу изхвърли пепел на два километра височина

Свят Преди 2 часа

Предишното изригване беше на 26 март

Край на стачките на "Луфтханза": Авиокомпанията и синдикатите постигнаха споразумение

Край на стачките на "Луфтханза": Авиокомпанията и синдикатите постигнаха споразумение

Свят Преди 2 часа

През последните седмици протести на наземния персонал и на екипажите доведоха до забавянето и отменянето на стотици полети

Родителите на Ивана от Дупница дават 50 000 лева награда за откриването ѝ

Родителите на Ивана от Дупница дават 50 000 лева награда за откриването ѝ

България Преди 2 часа

Хиляди доброволци опитаха да помогнат, но следа от момичето така и не се откри

Празник е! Имен ден имат хората, чието име значи "воин"

Празник е! Имен ден имат хората, чието име значи "воин"

Любопитно Преди 2 часа

На 28 март църквата почита паметта на свети Боян-Енравота и на преподобните Иларион и Стефан Изповедник

<p>Лют пипер и вериги: Майка изтезава двете си деца в &quot;паник стая&quot;&nbsp;</p>

Лют пипер, метални вериги и белезници: Психотерапевт и майка изтезавали две деца в "паник стая"

Свят Преди 2 часа

Месеци наред Руби и Хилдебранд принуждавали най-малките деца да работят на знойна горещина

Случаят „Цалапица”: Апелативният съд в Пловдив гледа делото

Случаят „Цалапица”: Апелативният съд в Пловдив гледа делото

България Преди 2 часа

Миналата седмица Окръжният съд наложи на обвиняемия мярка „задържане под стража“

Опасна инфекция плъзна в Япония, смъртността е около 30%

Опасна инфекция плъзна в Япония, смъртността е около 30%

Свят Преди 3 часа

Става въпрос за бактерия от тип А, която предизвиква стрептококов токсичен шок (STSS)

Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Свят Преди 3 часа

Четирима работници все още са в неизвестност, като 18 часа след инцидента бе обявено, че се предполага, че смъртта им вече е настъпила