41

Г олям брой европейци искат да бъдат ваксинирани срещу коронавирус, но не просто с която и да е ваксина.

На фона на доставките този месец на дози от ваксината на "Астра Зенека" в държавите от Европейския съюз, заедно с дози от ваксините на "Пфайзер" и "Модерна", до които вече има достъп, някои хора изразяват несъгласието си да им бъде поставена ваксина, за която смятат, основателно или не, че е второ качество.

Полша започна да ваксинира учителите в петък с ваксината на "Астра Зенека", като някои изразиха резервите си към това, че ще им бъде поставена ваксина, която смятат за по-малко ефективна от останалите.

Евелина Янковска, директорка на начално училище и гимназия във Вилановски район, намиращ се в южната част на Варшава, заяви, че никой в нейното училище не проявява ентусиазъм към ваксинирането с ваксината на "Астра Зенека", въпреки че много хора са се записали за ваксиниране заради желанието си да получат поне някаква защита срещу вируса, който обърка живота им и учебните занятия на учениците им.

"Все още се страхувам повече от болестта, отколкото от ваксината на "Астра Зенека", изтъкна Янковска, която се е заразила с COVID-19 през ноември и е преминала през бавен процес на възстановяване.

"Астра Зенека", англо-шведска компания, разработи ваксината си съвместно с Оксфордския университет. Макар регулаторните органи в над 50 страни, включително и службата на Европейския съюз за лекарствата, да одобриха широката й употреба, тя привлече повече критики от други ваксини заради опасения, свързани с тестването й.

Няколко европейски държави препоръчаха ваксината да бъде поставяна само на хора на възраст под 65 години, а други страни посъветваха тя да бъде поставяна само на хора на възраст под 55 години, тъй като при тестовете е била поставяна на относително малък брой по-възрастни хора.

Изпълнителният директор на "Астра Зенека" Паскал Сорио прие критиките, но заяви, че регулаторните органи са проверили данните и са потвърдили, че ваксината е сигурна и ефективна. Има недостиг на предлагането на ваксини срещу COVID-19, заяви той, а ваксината на "Астра Зенека" гарантира високи нива на защита срещу сериозно боледуване, което е най-важният показател в борбата с вируса, който отне живота на над 2,3 милиона души по целия свят.

"Перфектна ли е? Не, не е перфектна, но е страхотна. Ще спасим живота на хиляди хора и това е причината да идваме всеки ден на работа", заяви Сорио в четвъртък.

Световната здравна организация заяви, че ваксината на "Астра Зенека" е ефективна на 63% при предотвратяването на симптомите на COVID-19 след поставянето на две дози.

По-нисък процент в сравнение с 95-те процента ефективност на ваксините на "Пфайзер" и "Модерна", но експертите съветват подобни сравнения да не бъдат правени, тъй като тестовете са били правени по различно време и при различни условия.

Освен това, и трите ваксини са се проявили като изключително ефективни при предотвратяването на сериозните болестни симптоми и на смъртните случаи.

"Ако ви предложат одобрена ваксина, приемете я. Потвърдено е, че всичките са сигурни. Ваксините са средството, с което светът ще се върне към някаква форма на нормалност", заяви Питър Пайът, директор на Лондонското училище за хигиена и тропическа медицина.

Френският президент Еманюел Макрон предизвика недоволството на учените миналия месец, като нарече ваксината на "Астра Зенека" "почти неефективна" за хората на възраст над 65 години. Макрон направи това изявление часове преди Европейската агенция за лекарствата да одобри ваксината и да потвърди, че тя може да бъде поставяна на пълнолетни от всякакви възрасти, включително и на тези на възраст над 65 години.

Тези, които разкритикуваха Макрон, заявиха, че изявлението му е било безотговорно и е насърчило скептицизма по отношение на ваксините.

Френският здравен министър Оливие Веран, който е на 40 години, заяви миналата седмица, че ще си постави ваксината на "Астра Зенека", за да демонстрира увереността на правителството, че тя е ефективна за хора на възраст под 65 години.

Към проблемите на "Астра Зенека" се прибавиха критиките на Европейския съюз за недостиг на доставките, липсата на одобрение на ваксината в САЩ и предварителни изследвания, които повдигнаха въпроса дали ваксината е ефективна срещу южноафриканската разновидност на COVID-19.

Ваксината на "Астра Зенека" обаче се ползва с предимството, че е по-евтина и че може да бъде съхранявана при хладилни температури, а не при далеч по-ниските температури, необходими за ваксините на "Пфайзер" и "Модерна".

В Кипър здравният министър Константинос Йоану предупреди, че изборът на една ваксина пред друга може да забави кампанията по ваксиниране, като се вземат предвид ограничените доставки от "Пфайзер" и "Модерна", които се очакват през идните седмици, и отбеляза, че "и трите ваксини драстично намаляват броя на приетите в болница и на смъртните случаи".

Въпреки това, в Полша, Испания и Италия някои професионални организации се оплакаха, че членовете им не искат да бъдат ваксинирани с ваксината на "Астра Зенека", като са заявили, че ги третират като по-малко важни от групите, ваксинирани с ваксините на "Пфайзер" и "Модерна".

Полицейските обединения в Испания изразиха резервите си по отношение на решението на правителството полицаите, военните, пожарникарите и учителите да бъдат ваксинирани с ваксината на "Астра Зенека".

Някои италиански лекари в частния сектор отказват да бъдат ваксинирани с ваксината на "Астра Зенека", като казват, че искат да им бъдат поставени ваксини на "Пфайзер" и "Модерна", с които се ваксинират и лекарите от системата на общественото здравеопазване.

"Не съм против ваксината на "Астра Зенека". За здравните работници обаче, които са изложени на риск от заразяване, трябва да се прилага същата стратегия за ваксиниране, както за всички, и не следва да бъде допускана дискриминация", казва доктор Паоло Мецана, пластичен хирург от Рим, който е помощник-администратор на група във Фейсбук на лекари на частна практика.

Те публикуваха отказа си да бъдат ваксинирани с ваксината на "Астра Зенека", след като ваксинирането започна тази седмица.

В Полша правителството обяви по-рано този месец, че планираната доставка на над един милион дози от ваксината на "Астра Зенека" означава, че учителите могат да бъдат ваксинирани по-рано, защото ваксината няма да бъде поставяна на по-възрастни хора.

Вместо да изрази задоволство обаче, лидерът на един от основните учителски синдикати Славомир Бронярз, разкритикува употребата на ваксината, като изявленията му, на свой ред, бяха разкритикувани от учени и от правителството.

Михал Дворчик, който ръководи кампанията на правителството за ваксиниране срещу коронавирус, изрази съжалението си от факта, че "някои безотговорни политици и синдикати се опитват да изплашат учителите и да създадат тревоги, като разпространяват невярна информация за ваксината на "Астра Зенека".

Въпреки това, сред учителите, които от години са в конфликт с правителството заради ниските заплати и непопулярните реформи, се установиха съмнения.

Патриция Свистовска, която е преподавател във втори клас в училище във Варшава, се е записала за ваксиниране с ваксината на "Астра Зенека" въпреки страховете и объркването.

"Мисля че учителите са третирани по-зле и това е ваксината, която ни се предлага. Те не ни предложиха ваксините, с които се ваксинират лекарите и другите професионални групи. Дезориентирана съм и не се чувствам добре по този въпрос. Заплащането ни е по-ниско и това е още един пример за това как ни показват къде ни е мястото", казва 39-годишната Свистовска.

В Италия лидерът на един от полицейските синдикати, Стефано Паолани, заяви, че ако полицаите имат усещане, че са ваксинирани с по-малко ефективна ваксина по служебна линия, могат да откажат да бъдат ваксинирани и да изчакат да бъдат ваксинирани с друга ваксина заедно с останалата част от населението. Това би провалило стратегията за по-бързо ваксиниране на максимално голям брой хора от рискови групи.

Някои професионални организации се възползват от възможността да се ваксинират с ваксината на "Астра Зенека" без да се оплакват и като изразяват благодарността си да получат някаква форма на защита.

Доктор Арана Патрикарка, 52-годишна италианска зъболекарка, която в четвъртък бе ваксинирана с ваксината на "Астра Зенека", заяви, че това е "страхотна възможност и много се радвам, че го направих".

Директорката на предучилищно заведение във Варшава, Агнешка Грабовска, също изрази радостта си, че в петък е била ваксинирана с ваксината на "Астра Зенека".

"Облекчението е голямо. Цяла година чаках този момент", каза 48-годишната Грабовска, като сподели, че е била изтощена от една година на пандемия.

Как ЕС сбърка с ваксините, кой е виновен

COVID-19: Европа остава уязвима, смята СЗО

ЕС обсъжда са се въвеждат ли удостоверения за ваксинираните срещу КОВИД-19

Коментари 41
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

41 коментара
 
- Бабо, обаждам се да те питам как си. - Ами питай! - Как си? - Не питай!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

България Преди 13 минути

Така съветниците отхвърлиха препоръката на Градския съвет на БСП той да бъде заменен от Диана Тонова

к

ГЕРБ-СДС: Настояваме за незабавни оставки в СОС

България Преди 16 минути

Защо от ГЕРБ-СДС искат оставки в СОС четете в следващите редове

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Любопитно Преди 55 минути

Ще може да се включи всеки, като отдели само 10 минути на този ден между 9:00 и 12:00 часа

д

Мъж преби приятелката си в Пернишко, задържан е

България Преди 1 час

По тялото на жената има синини

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

България Преди 1 час

Коментар по темата направиха Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи и Румен Дунев от Сдружение "Автотехнически експерти по пътна безопасност"

Атентатът в Сарафово и двама отвлечени моряци в проекторезолюция на ЕП

Атентатът в Сарафово и двама отвлечени моряци в проекторезолюция на ЕП

България Преди 1 час

Сред нейните вносители са двама български евродепутати – Елена Йончева и Андрей Ковачев

<p>Борисов: Честито на новата коалиция</p>

Борисов: Честито на новата коалиция между "Възраждане", ПП-ДБ, ИТН и БСП, ГЕРБ ще бъдат достойна опозиция

България Преди 1 час

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента

Кание Уест отваря собствено порно студио

Кание Уест отваря собствено порно студио

Любопитно Преди 2 часа

Студиото може да отвори врати още това лято

а

Проф. Витанов: Спад на заболелите от коклюш, ако се вземат мерки

България Преди 2 часа

Разпространението на болестта все още е на клъстери

Обвиниха рапърката Megan Thee Stallion в тормоз

Обвиниха рапърката Megan Thee Stallion в тормоз

Любопитно Преди 2 часа

Емилио Гарсия обвинява изпълнителката, че го е принудила да гледа интимности между нея и друга жена

Мулен Руж

Перките на вятърната мелница Мулен Руж в Париж се срутиха

Любопитно Преди 2 часа

Една от най-известните френски забележителности претърпя драматичен инцидент

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

България Преди 3 часа

За 25 април е обявен жълт код за валежи от дъжд в 12 области от страната

<p>&quot;Силно се надявам на чудо&quot;:&nbsp;Селин Дион откровена за болестта си</p>

Селин Дион разказа откровено за болестта си

Любопитно Преди 3 часа

Дион говори пред френското издание на сп. "Вог"

"Настъпи хаос": Двойка се омъжи, насред щетите от торнадо

"Настъпи хаос": Двойка се омъжи, насред щетите от торнадо

Любопитно Преди 3 часа

Нищо не може да спре двамата влюбени да си кажат заветното "да"