26

З дравният министър на Чехия Роман Примула направи снощи извънредно телевизионно обръщение и предупреди, че епидемиологичната ситуация в Чехия бързо се влошава. В близките седмици се очаква увеличение на броя на хоспитализациите, тежко болните и смъртните случаи.

В Чехия се въвежда забрана за събиране на повече от шест души. Училищата се затварят. Университетите преминават към дистанционно обучение.

До 3 ноември ресторантите, баровете, кафенетата и другите заведения за обществено хранене, както и клубовете, ще бъдат затворени.

Oтново антирекорд у нас: Над 700 нови случая на коронавирус за денонощие

Вече ще трябва да се носят маски на спирките на градския транспорт. Досега те трябваше да се използват само в обществени сгради и в обществения транспорт.

Чехия регистрира вчера 8325 нови случаи на заразяване с Ковид-19, което е вторият най-висок дневен брой от началото на пандемията, предаде Ройтерс. В страната с население 10,7 милиона души се наблюдава петкратно увеличение на новите заразявания от началото на септември.

Чехия с най-висок ръст на случаите на коронавирус в Европа

Правителството на Нидерландия реши да затвори от днес баровете и ресторантите в рамките на "частична карантина", която засега ще трае поне 4 седмици, за да се овладее устойчивият ръст на броя на заразяванията в страната, предаде Асошиейтед прес.

Премиерът Марк Рюте каза, че страната трябва да се приближи с една стъпка към пълна карантина, защото в противен случай болниците ще бъдат толкова претоварени, че хора с други спешни здравни проблеми няма да могат да получават лечение. "Трябва да бъдем по-строги спрямо себе си", каза Рюте в обръщение към нацията. Мерките не засягат образователната система, освен че там се въвежда задължително носене на маски.

За да се гарантира, че купонджиите, заради невъзможността да ходят в барове и кръчми, няма да си устройват запои у дома, се забранява продажбата на алкохол след 20 ч. Освен това се забранява на домакинствата да приемат по повече от трима гости дневно. Ще се ограничи и общественият транспорт във възможно най-голяма степен.

През последните седмици Нидерландия е сред европейските страни с най-силно увеличение на броя на заразените. За последната седмица новите случаи са 43 903 при 17,3-милионно население. Броят на настанените в интензивно отделение скочи от 121 на 192. Починалите са 150, при 89 седмица по-рано, или общо 6587 от началото на разпространението на заразата. Най-много заразени има в Амстердам и Ротердам.

"Твърде много хора не спазваха правилата и ние нямахме друг избор, освен да затегнем мерките. Нашето поведение има ключово значение", посочи премиерът. Той подчерта, че "ако нещата не тръгнат към подобрение през следващите седмици, ще трябва да минем към пълна карантина".

COVID-19: Рекорден брой починали за ден у нас

Президентът на Франция Емануел Макрон ще направи обръщение тази вечер. Представител на правителството заяви, че не изключва възможността да бъде въведен вечерен час в някои градове като Париж, за да се ограничи разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс.

Френските власти съобщиха, че вчера броят на лекувани за Ковид-19 в интензивни отделения във Франция е надхвърлил 1500 за пръв път от 27 май.

С близо 900 000 регистрирани случая на коронавирус и над 33 000 починали от Ковид-19, Испания стана горещата точка на пандемията в Западна Европа, а столицата Мадрид и околните райони от миналата седмица са под карантина.

Говорителката на каталунското регионално правителство Меричел Будо каза, че Каталуния е на "много тревожния" старт на втора вълна от разпространението на вируса и че по-късно тази седмица ще бъдат обявени нови ограничения.

Правителството на Италия затегна ограничителните мерки, за да предотврати разпространението на новия коронавирус, като забрани частните партита и намали работното време на баровете и ресторантите, предаде ДПА. Заведенията за хранене и пиене ще затварят в полунощ и се забранява струпването на хора пред тях след 21 ч.

Премиерът Джузепе Конте подписа указа с новите мерки - документ от 20 страници. Ограничава се до 30 души броят на присъстващите на церемонии като сватби, кръщенета и погребения, препоръчва се носенето на маска дори вкъщи и при посещения на приятели и роднини. При домашни партита силно се препоръчва да присъстват не повече от 6 външни човека, освен членовете на семейството. Забраняват се училищните екскурзии и аматьорските групови спортове като футбола.

Говорейки пред репортери в столицата Рим, италианският премиер изрази надеждата на правителството, че тези ограничения ще бъдат достатъчни разпространението на коронавируса отново да бъде поставено под контрол. "Искаме да избегнем цялостна карантина", подчерта Конте.

Броят на новозаразените в Италия нарасна рязко след 1 октомври. Дотогава средният брой бе под 2000 случая на денонощие, а днес достигна 5901 - най-високия след края на март и близък до поставения тогава рекорд.

Германия регистрира над 5000 случая на заразяване с коронавирус за 24 часа за първи път от април, предаде ДПА, като се позова на института за инфекциозни заболявания "Роберт Кох". Точният брой на заразените с вируса през последното денонощие е 5132. Вчера заразените бяха 4122, припомня ДПА. От началото на пандемията в Германия бяха регистрирани общо 334 585 случая на заразяване с коронавирус. Смъртните случаи в страната са общо 9677.

Въвеждането в Лондон на нови ограничения, целящи предотвратяване на разпространението на новия коронавирус, е неизбежно още през идните дни, заяви във вторник кметът на британската столица Садик Хан. Съгласно новата тристепенна система на рестрикции във Великобритания, която беше представена в понеделник от премиера Борис Джонсън, второ ("високо") ниво на разпространение на коронавируса и съответният набор от ограничения ще бъдат въведени на територията на региони, където за седмица бъдат открити над 100 заразени на 100 000 души.

"За последните седем дни (в Лондон) се регистрират средно по 90 случая на 100 хиляди души", заяви Хан пред телевизия Скай нюз. "Всичко показатели, с които работим, включително броят на постъпващите в болница, броят на заразените възрастни хора, броят на заетите апарати за изкуствено дишане и процентът на положителните тестове, се движат не в посоката, в което бихме искали. Опасявам се, че това означава, че през идните няколко дни Лондон ще премине прага за въвеждане на ограничения от втора степен", прогнозира кметът на британската столица.

Коронавирус, настинка или грип. Как да ги различаваме?

Коментари 26
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

26 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Любопитно Преди 2 часа

Царина и Никол получиха оранжеви престилки след загуба на Червените от звездния обор

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

България Преди 5 часа

Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на 5000 лева

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 7 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 8 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 8 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 8 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 8 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 9 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 9 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 9 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 10 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 10 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Какво се крие зад един от най-великите народи?</p>

Уникалната магия на персийската култура

Любопитно Преди 10 часа

Персийската култура е интересна, много различна и завладяваща, но какво всъщност знаем за нея?

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 10 часа

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав

Екипът на "Шогун" на премиерата

Ще има ли втори сезон на хитовия сериал "Шогун"?

Любопитно Преди 10 часа

Уникалният успех на първи сезон може и да промени плановете на продуцентите