2

В световен мащаб седмичният брой на новите случаи на COVID-19 се увеличава за шеста поредна седмица, сочат данните на Световната здравна организация (СЗО), като в края на този период той е нараснал двойно. Нарастването е забележимо и при броя на смъртните случаи.

COVID-19: Затягат мерките в още 8 области у нас

Броят на заразените от началото на пандемията е достигнал над 564 милиона души, а общият брой на смъртните случаи е надхвърлил 6,37 милиона. Броят на заразените с КОВИД-19 по света е нараснал с над 6,73 милиона случая за последната седмица (а преди 6 седмици той беше около 3 милиона).

Над 2,9 милиона от новите случаи са в европейския регион. На второ място е Западният тихоокеански регион с над 1,76 милиона, следвана от двете Америки с 1,72 милиона. За сравнение, Югоизточна Азия отбелязва близо 160 хиляди случая, Западното Средиземноморие – малко над 158 хиляди, а в цяла Африка са регистрирани малко над 12 хиляди.

Кога да си поставим втори бустер от COVID ваксините

Очаква се броят на случаите да продължи да нараства и през идните месеци поради предстоящия край на летните ваканции, подновяване на учебната година и нарастването на социалните контакти на закрито. В комбинация с намаленото наблюдение на вируса, може да се очакват трудни есен и зима, предупреждава Ханс Клюге, ръководител на СЗО за Европа.

Поради това организацията препоръчва да се вземат мерки веднага, без да се чака есента. Необходимо е увеличаване на броя на ваксинираните, поставяне на втора бустерна доза на хората с отслабена имунна система и на тези в близък контакт с тях, както и да се предложат бустерни дози на конкретни рискови групи “най-малко три месеца след последната им инжекция”.

Вече 19 области в България са в Етап 1 за COVID-19

СЗО призовава също да се насърчава носенето на маски на закрито или в обществения транспорт, да се проветряват посещавани от много хора пространства като училища и офиси.

Двете Америки обаче са начело по брой на смъртните случаи за последната седмица, с 5750 случая спрямо 4425 за европейския регион на СЗО. Западният тихоокеански регион на СЗО е на трето място с малко над 1500 случая, което го оставя на последно място по смъртност спрямо брой на случаите (регионът е на първо място по дял на ваксинираното население, като изцяло ваксинирани са 83,9 на 100 жители, а 51,63 на 100 са получили и бустерни дози). В Югоизточна Азия починалите от заразата са 467, в Източното Средиземноморие – 340, а в Африка – 52.

СЗО: Ако не действа сега, Европа рискува по-тежки мерки срещу COVID-19 по-късно

Броят на смъртните случаи, както и на заразяванията и хоспитализациите, нараства и в Източното Средиземноморие. Това е свързано с облекчаването или отмяната на предпазните мерки в повечето страни от региона, подчертава регионалната дирекция на СЗО. Експертите отбелязват, че усещането за по-нисък риск поради спада в броя на случаите през последните два месеца е засилило и колебанията към ваксините.

За последния месец ваксинацията в Африка се е ускорила със 74% спрямо предишния месец, отбелязва клонът на СЗО на континента. В резултат само в 8 страни от континента (спрямо 14 предишния месец) не е достигнат прага от 10% ваксинирани.

Общо е ваксинирано 21,1% от населението на Африка, като 64% от поставените ваксини са по линия на КОВАКС.

Малката тихоокеанска страна Микронезия отбеляза в сряда първите си два случая на КОВИД-19, с което загуби привилегированата си позиция на страна с нулев КОВИД.

Австралия отбеляза рекорден брой случаи на заразяване и починали вчера и в сряда, вследствие на високата заразност на подвариантите BA.4 и ВА.5 на варианта Омикрон. Починалите за предишните два дни са 90 и 89, а вчера бяха отбелязани над 55 600 случая, равнище, невиждано от 18 май.

САЩ са отбелязали над 867 хиляди случая за последните 7 дни, според данни, публикувани на сайта на СЗО.

Заключения

Светът се промени силно за последната година, но пандемията не е приключила, заяви Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус в сряда, на срещата на здравните министри на страните от Г-20 в Индонезия.

“Броят на регистрираните случаи и жертви на КОВИД-19 спадна с 90% в сравнение с пиковите стойности през януари”, посочи той. В много от страните от Г-20 вече са отменени всички ограничения и животът е почти същият, като преди пандемията. “Разбира се, това е напредък, и идеята, че пандемията е приключила, е разбираема, но погрешна”, подчерта Гебрейесус.

“Разпространението на заразата се усилва в много страни, включително в някои от вашите”, предупреди той министрите от Г-20, като подчерта, че това се отчита въпреки забележимото намаляване на броя на тестовете.

“40% от населението на света остава неваксинирано. Рискът от появата на нов, по-опасен щам, остава напълно реален. СЗО продължава да е много обезпокоена от това, че липсата на тестове и секвениране няма да ни позволят да проследим еволюцията на вируса. В същата степен се безпокоим, че уроците на тази пандемия няма да бъдат усвоени и цикълът от паника и пренебрежение ще се повтори”, добави генералният директор.

Гебрейесус приветства и решението относно подготвяното в Женева споразумение за борба с пандемиите, което да бъде юридически обвързващо. "Това ще бъде част от нашето наследство за бъдещите поколения", подчерта той.

Последното предупреждение на френския Научен съвет

“Пандемията не е приключила” - това е и предупреждението, което отправи тази седмица към правителството си Научният съвет на Франция, дни преди да приключи работата си (предстои да бъде заменен от друга институция).

И трите варианта, които експертите от съвета смятат за вероятни, предвиждат нарастване на броя на случаите.

Първият вариант предвижда епидемичните вълни, свързани с появата на подварианти на вируса, да продължават да идват и отминават, както от началото на годината досега – с Омикрон, вълната от подварианта BA.2, и сегашната вълна от BA.4/BA.5. При подобен вариант се очаква по-малък брой хоспитализации, отколкото в началото на пандемията. Но се предупреждава, че не се знае още много за новия подвариантт BA.2.75.

Вторият вариант предвижда “очаквано” сезонно разпространение на съществуващ вариант на вируса, или на вариант близък до някой от сега популярните. Очаква се това да се случи през есента или зимата, предвид спада на имунитета сред населението с течение на времето, както и по-лесното разпространение на вируса през студените сезони.

Въпреки това и при този вариант натоварването на болничната система ще бъде поносимо, особено ако разпространяващият се вариант е един от вече познатите – защото имунитетът срещу някой от разпространените досега варианти помага и срещу останалите.

Най-малко оптимистичният вариант обаче предвижда появата на нов вариант, избягващ съществуващия имунитет и достатъчно заразен, за да предизвика епидемична вълна. Подобен вариант може да се появи по всяко време, на което и да е място по света, като не може да се предвиди доколко опасен ще бъде за здравето на заразените.

Вероятността да се стигне до този вариант е относително висока, предупреждават авторите на доклада.

В сряда френският Сенат одобри на първо четене проектозакон, възстановяващ правомощията на правителството да въвежда здравен контрол по границите в случай на появата на опасен вариант на коронавируса.

Опасността продължава и след оздравяването

В заключение, не трябва да забравяме предупреждението, съдържащо се в изследване на британския Кралски имперски колеж, цитирано от телевизия Скай нюз, а именно в рамките на три месеца след прекаран КОВИД-19, оздравелите трябва да проявяват особено внимание, защото са изложени на повишен риск от развитие на сърдечносъдови болести и диабет.    

срещу COVID-19

Последствия от дълъг COVID

Завръщане на маските в няколко области 

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Ева Мендес: С Райън Гослинг се разбрахме да бъда домакиня

Ева Мендес: С Райън Гослинг се разбрахме да бъда домакиня

Любопитно Преди 2 минути

От години актрисата не се появява на екран, тъй като посвещава времето си на съпруга си Райън Гослинг и двете им дъщери

<p>Алесандро Микеле поема &quot;Валентино&quot;</p>

Бившият творчески директор на "Гучи" Алесандро Микеле поема "Валентино"

Свят Преди 21 минути

51-годишният Микеле напусна "Гучи" през 2022 г.

<p>Мащабно антитерористично учение в Бургас</p>

Мащабно антитерористично учение се проведе в Бургас

България Преди 49 минути

Полицаи евакуираха в четвъртък вечер служители и граждани в района на автогара "Запад"

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

България Преди 53 минути

Броячите за светване на зелен или червен сигнал бяха премахнати преди две години

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

България Преди 54 минути

Шествието на гражданите ще се проведе в събота от 11.30 ч.

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

България Преди 1 час

Това съобщи еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 1 час

Живял в III век, бил свят по живот и усърден в разпространението на истинската вяра

Пожар в центъра на Русе

Пожар в центъра на Русе

България Преди 2 часа

Огънят е тръгнал малко преди полунощ

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Любопитно Преди 2 часа

За съжаление вкусните лакомства, които се приготвят във фритюрници, са свързани с редица заболявания

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

България Преди 3 часа

Списъкът, от който държавният глава може да избира, е сведен до минимум

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 3 часа

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 3 часа

Чрез него приложението ще дава повече информация

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 9 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 10 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 12 часа

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра