Последствия от дълъг COVID
Източник: iStock/ Getty images/ Freepik
0

К акво представлява дългият COVID, какви са здравословните проблеми, които се проявяват при това състояние, среща ли се той при децата. Отговор на тези и други въпроси, свързани с последиците от вируса, ще ни даде д-р Валери Цеков, председател на Българското сдружение по иновативна медицина, което е инициатор на информационната кампания "По-силни срещу COVID-19”.

д
Източник: Българско сдружение по иновативна медицина

Какво представлява дългият COVID?

Изразът дълъг COVID се използва за обозначаване на състояния, при които симптоми на  заболяването се задържат продължително време след острото преболедуване.

С цел да избегнат различия в класифицирането на това състояние, Световната здравна организация (СЗО) публикува дефиниция за клиничен случай на  дълъг COVID, според която това е състояние, което се проявява при лица с история за вероятна или потвърдена инфекция със SARS-CoV-2 обикновено 3 месеца от началото на COVID-19 инфекцията.

Симптомите трябва да продължават най-малко 2 месеца и не трябва да бъдат свързани с друго заболяване. Те обичайно се изразяват в умора, задух, нарушения на мисловната дейност, или други, подобни и като цяло смущават ежедневието на засегнатите. Понякога симптомите са нови, появили се след първоначалното възстановяване, но могат и да са продължение на острото COVID заболяване, да варират или да изчезват, и да се повтарят във времето.

Какви здравословни проблеми могат да възникнат при дълъг COVID?

Сред проявите на дълъг COVID най-често се съобщава за поява на тромбози или тромбемболии, запушващи кръвоносните съдове, дихателни проблеми като задух и кашлица, сърдечно-съдови проблеми като миокардити, кардиопатии и инфаркти, неврологични проблеми - главоболие, „мозъчна мъгла“, нарушения на паметта и обичайната мисловна дейност, психични проблеми, бъбречни заболявания, като бъбречна недостатъчност, кожни проблеми, като обриви и уртикарии, косопад и други.

Някои от тези проблеми се появяват по време на острото заболяване и се задълбочават в следващите месеци. Като цяло, дългият COVID е труден за диагностициране тъй като нито едно от изброените състояния не е уникално за SARS-CoV-2 вируса и множеството от тях се срещат и при други, несвързани заболявания.

д
Източник: Българско сдружение по иновативна медицина

На какво да обърнем внимание след съмнение или доказан COVID?

Няма как да знаем дали ще развием дълъг COVID, но е установено, че ако прекараме болестта тежко, тогава рискът е по-голям. Ето защо, независимо от тежестта на острото заболяване, в месеците след оздравяването трябва да внимаваме за поява на необичайни или познати COVID симптоми, като:

кашлица, продължаваща повече от 4 седмици след острото заболяване, придружена от храчки и задух; усещане за драскане в гърлото; нарушения в паметта, проблеми с концентрацията и обичайната умствена дейност; главоболие; загуба на вкус и/или обоняние; пристъпи на световъртеж; нарушения в съня; шум в ушите; чувство на изтръпване в крайниците; липса на апетит, съчетана с гадене, болки в коремната област, диария; сърцебиене (екстрасистоли); задух при усилия; високо кръвно налягане; болка, оток, зачервяване и подуване на крак или двата крака; косопад; често уриниране, нощно уриниране, изсветляване на урината или намалено количество, съчетано със симетрични отоци по лицето и/или краката;

В случай на поява на продължително усещане за отпадналост и безсилие е важно незабавно да потърсим лекарска помощ. Особено внимателни трябва да бъдат лица, които са преживели по-тежък COVID или са били хоспитализирани, имали са нужда от интензивно лечение, лица, които са имали остри или хронични заболявания преди COVID инфекцията, неваксинираните, живеещите със СПИН и други хронични заболявания, особено ако получават потискащо имунитета лечение.

Съществува ли дълъг COVID при деца?

За съжаление, при децата също се наблюдава дълъг COVID. Добрата новина е, че това се случва много по-рядко (около 2%), като честотата варира от 1% до 51% при различните проучвания. Проявява се 4 или повече седмици след инфекцията със SARS-CoV-2. Симптомите са предимно тревожност, умора, главоболие, сърцебиене, болки в мускулите, затруднена концентрация и безсъние, алергичен ринит. Според редица проучвания в Иран, Русия и други страни дълъг COVID се установява по-често при по-големите деца, на възраст между 6 - 11 и 12 - 18 навършени години, в сравнение с 2-годишните и по-малки деца. Общопрактикуващите лекари и педиатрите трябва да са особено бдителни при по-големите деца с COVID, ипредхождащи психиатрични или алергични състояния.

Доколко ваксинацията ни предпазва от продължителен COVID?

d
Източник: Българско сдружение по иновативна медицина

Ваксините ни дават огромно предимство, когато става дума за предотвратяване появата на дълъг COVID както при отделни лица, така и сред цели общности. Ваксините не само намаляват разпространението на SARS-CoV-2, но имат огромна роля за предотвратяване на тежко COVID заболяване, болнично и интензивно лечение.

Статистическите данни, публикувани на уеб страницата на Министерството на здравеопазването „+ мен“ са повече от убедителни – над 90% от лицата, приети за активно болнично лечение на COVID, и над 96% от лекуваните в структура за интензивни грижи са неваксинирани. Именно тези хора се оказват в най-сериозен риск от дълъг COVID.

Редица научни статии публикуват данни от проучвания, сочещи че ваксинираните лица, които впоследствие са се заразили със SARS-CoV-2, са по-склонни да прекарат COVID-19 безсимптомно в сравнение с неваксинираните.

Наскоро публикувано изследване установява, че при тройно ваксинирани лица честотата на дълъг COVID е по-ниска, като при инфекция с BA.2 тя е 9.3% в сравнение с 7.8% BA.12.

Какви са перспективите по отношение на дългия COVID?

Тъй като общият брой на заразилите се в някакъв момент от живота си  със SARS-CoV-2 се увеличава непрекъснато, отчасти благодарение на новите варианти на Омикрон (BA.1,  BA.2, BA.4,  BA.5, BA.2.75), броят на оцелелите, страдащи от дълъг COVID, също вероятно ще се увеличи.

Все пак при напълно ваксинирани лица вероятността за поява на дълъг COVID е значително по-малка дори и при ваксинални пробиви, тъй като ваксините могат да предпазят от заразяване с COVID и са особено ефективни срещу тежко заболяване и смърт.

В заключение острото COVID заболяване и дългият COVID носят значителни рискове за нашето здраве и благосъстояние, а ваксините, които дори и при новите Омикрон варианти ни предпазват от тежък COVID, водещ до постъпване в болница, смърт, а също и от дълъг COVID са безопасни, ефективни и все още напълно безплатни!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

България Преди 21 минути

Това, което аз чух Борисов да казва, е, че има голям гръб, който е хлъзгав, коментира съпредседателят на ПП-ДБ

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Свят Преди 39 минути

Военновременният кабинет на Нетаняху е обсъдил вариант, при който да бъдат пуснати жени, по-възрастни и болни

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

Свят Преди 1 час

38 години след ядрената катастрофа в Чернобил

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 1 час

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 1 час

Той се очаква на пазара това лято

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 1 час

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 1 час

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.

99-годишна

Когато духът е най-важен! 99-годишна баба счупи 3 световни рекорда по плуване (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

История, която звучи като от филм, но всъщност е самата истина

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

Свят Преди 1 час

Острото отхвърляне на обвиненията от страна на Пекин подчертава неговата чувствителност към обвиненията в задгранични разузнавателни операции

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

Екипажът на плавателния съд е евакуиран на пролива Дарданели

<p>Борисов: Много добре го сглобихте, браво, унижихте ни, разстроихте ни</p>

Борисов: Вчерашното действие срещу Росен Желязков беше насилствено

България Преди 2 часа

Следващият парламент може да бъде много по-различен, заяви лидерът на ГЕРБ

<p>Доц. Кунчев обяви ще се въвежда ли&nbsp;извънредна епидемична обстановка заради коклюша</p>

Кунчев: Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка заради коклюша

България Преди 2 часа

Карантина ще се въвежда само в конкретни училища и детски градини, където има заболели, като се въвежда и онлайн обучение

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Любопитно Преди 2 часа

Днес работодателите са изправени пред много сериозни предизвикателства

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

Силни бури се разразиха в централните и южни части на страната в четвъртък следобед

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

Свят Преди 2 часа

Това смята генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг