47

П ремиерът Бойко Борисов съобщи, че карантината в България ще бъде намалена на 10 дни. Той каза това пред журналисти в Брюксел при пристигането си за участие във втория ден от заседанието на Европейския съвет. Премиерът каза, че е дал съответните нареждания тази сутрин.

Най-после имаме общ план за действие от Европейската комисия, този път са се потрудили доста, посочи Борисов по повод обсъдените общоевропейски мерки срещу пандемията от Ковид-19. Според мен сме закъснели, това трябваше да го направим още юли. Много от държавите в ЕС предприемат мерки, които паникьосват другите държави и създават разнобой в действията, отбеляза Борисов.

Той обобщи изказванията на своите колеги, че носенето на маски предпазва от заразяване с новата болест, макар и не напълно. В България трябва разписаните от министерството на здравеопазването изисквания да ги спазваме. Тогава няма да се налага да се предприемат други мерки. Моето мнение е, че децата трябва да отиват на училище, да учат. Нанасяме вреда върху психичното здраве на хората, посочи премиерът по повод мерките срещу разпространението на заразата в ЕС.

"Важно е всеки един да знае, че пазейки себе си и здравето си, пази също икономиката, бизнеса, туризма", заяви още Борисов. 

Премиерът изтъкна, че в настоящата пандемия, както в цял свят, така и в България акцент се поставя върху подкрепата за най-уязвимите. Министър-председателят посочи, че именно по тази причина, а не предизборно, са вече в ход редица социално-икономически мерки в помощ на бизнеса, образователната система и пенсионерите. 

Премиерът специално изрази своите благодарности към всички, които полагат усилия на първа линия. 

"Това, което приложихме в България, е доказаното най-правилно досега – да имаме медикаменти за по-бързото преодоляване на болестта, усилване на болничните заведения, да имаме кодове за отделните градове, да препоръчваме на хората да не пътуват там където има пик", категоричен беше министър-председателят.

"Това обаче не са неизчерпаеми източници на средства", отбеляза премиерът и изрази надежда бързо да започнат процедурите, които ще дадат възможност на държавите членки да се възползват максимално от финансовите инструменти на ЕС за възстановяване от пандемията. 

Борисов изтъкна още, че поредната добра оценка за България идва от международната рейтингова агенция "Фич" по отношение на кредитния рейтинг на Българската банка за развитие. 

"Хубаво е това да се знае и така опонираме на всички, които се опитват да кажат, че в България не се случват добри неща. В този ред на мисли благодаря и на президента Радев, който колегата Мицотакис вчера ми каза, че много е хвалил България и че България и Гърция са мост на стабилност. Естествено сме мост на стабилност, защото сме направили толкова много неща с гърците - интерконектори, инвестиции, съвместни производства и продължаваме заедно", заяви още министър-председателят.

Премиерът Борисов приветства бързината, с която Европейската комисия е реагирала за разработването и разпространението на ваксина срещу коронавируса. Борисов изтъкна, че по темата е ключово безопасността, ефективността и качеството на ваксините, които биха получили разрешение за употреба в ЕС.

Трябва ли да носим маски - най-разпространените митове

Възможно е областните медицински щабове да предприемат допълнителни организационни действия за ограничаване на заразата по места при продължително нарастване на броя на болните от COVID-19. Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на парламентарния контрол.

Правилното прилагане на мерките от обществото ни има ключова роля за успеха в борбата с инфекцията, допълни той и припомни препоръките на Световната здравна организация. Министър Ангелов напомни на народните представители да носят предпазни маски, когато са на закрито.

Няма лечебно заведение в сраната, което да е имало нужда от защитни средства и да са били заявени в регионалната здравна инспекция и тя да не е удовлетворена, подчерта министър Ангелов и призова, ако има сигнали за липси на защитни средства, да бъдат подадени.

"Нещата са ясни – вълната върви нагоре, така както и в цяла Европа. Разбира се, това не е приятно, но не е и някаква изключителна изненада. И при този ръст обаче продължаваме да запазваме мястото си в европейската класация. Ако имахме например чешката заболеваемост, трябваше да има по 5000 случая дневно". Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред БНР.

Чехия с най-висок ръст на случаите на коронавирус в Европа

"Всичко е функция на това доколко спазваме мерките и доколко позволяваме на вируса лесно да се предава от човек на човек".

Ковид-19 в Благоевград, ситуацията не е добра

По думите му ситуацията с епидемията от ковди-19 в България е притеснителна, но има различни степени.

„Обикновеният човек трябва да спазва вече толкова добре известните и повтаряни мерки, а от гледна точка на здравната система – да има готовност да посреща повече хора”, подчерта Кунчев.

"Колегите дават всичко от себе си, но доста дълго продължи тази сага – вече 8 месеца. Натоварването е неимоверно. Знаем колко лимитиран е броят на хората в тази система. Ако се правят проверки само от РЗИ, няма как да са успешни. Затова искаме областните щабове да създадат организация в контрола да бъдат включени всички налични контролни органи – полиция, Агенция по храните, Инспекция по труда, общински полиции, центрове за градска мобилност... За да стане ясно, че разпоредените мерки биха свършили работа, когато се спазват".

"Регионите, които попадат в тежка ситуация, се сменят непрекъснато. В момента заболеваемостта е най-висока в Благоевград и в Търговище. Сложен е въпросът с кадрите. Решението е ясно – COVID-19 като заболяване засяга не само белия дроб – става въпрос все пак за една вирусна пневмония, добре позната ни, с всичките ѝ особености – могат да помогнат не само пулмолози, инфекционисти, разбира се – с получаване на компетентна методична помощ".

Рекордни над 900 нови случая на коронавирус в България, починали

Кунчев коментира и заповедта за отпадането на втори PCR тест след 14-дневна карантина.

"Не само вторият, и първият трябва да отпадне. Събраха се достатъчно научни данни, че след 14-дневен период човек, дори да е носител на вируса, всъщност той не излъчва такова количество вируси, че да бъде заразен. Много страни даже намалиха периода на карантина до 10 и до 7 дни. Данните от световната литература, че човек не е заразен още след четвъртия-петия ден, са достатъчно надеждни".

Главният държавен здравен инспектор съветва да се самоизолираме и да пазим близките си при опасност. "Рано или късно този вирус ще се самоограничи", смята той.

Коментари 47
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

47 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 1 минута

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 2 минути

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 1 час

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 1 час

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 2 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 2 часа

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 2 часа

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Любопитно Преди 3 часа

Двамата вече имат син Евър, когото посрещнаха през август 2020 г. след доста трудна бременност

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 3 часа

Постът заема Павел Манченко

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 3 часа

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

България Преди 3 часа

По случая се извършва вътрешна проверка

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 3 часа

През април очаквайте още изненади със спортното издание

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Любопитно Преди 3 часа

Актрисата си спомня как е избягвала темата като тийнейджър поради това, че е била „засрамена“

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

България Преди 4 часа

Държавният глава може да избира от ограничен списък, възможностите са девет

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 4 часа

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво