59

И ма данни, че е имало взрив - причинен взрив отвътре в автобуса или взрив след удар в мантинелата, това ще бъде изяснено в хода на разследването. Имало е и втори шофьор, но не е ясно дали е сред оцелелите, но се предполага, че нито един от двамата е оцелял. Това стана ясно от думите на заместник главния прокурор Борислав Сарафов. Toй даде съвместен брифинг с главния прокурор на Северна Македония Любомир Йовески.

Борислав Сарафов заяви, че след като приключат следствените действия,

ще има становища по въпроси като например имало спирачния път. По думите му, картината вече се изяснява. Отделни екипи разговорят с пострадалите в „Пирогов“, само двама в момента са в адекватно състояние, другите са още в шок. Има и очевидци на местопроизшествието, които се гледат.

Предстои автотехническа и съдебно-медицинска експертиза.

Няма данни да е карано допълнително гориво, каквито информации се появиха по-рано.

Следствието за катастрофата на автобус на АМ "Струма" все още е на много ранен етап. Засега се работи по две версии - човешка грешка или техническа неизправност, заяви по-рано днес директорът на Националната следствена служба.

Трагедия! Десетки изгоряха в автобус на АМ „Струма“

Премиерът на Република Северна Македония заяви, че оцелял пътник от автобуса е чул експлозия. Вижте повече ТУК.

Жертвите са неразпознаваеми и ще бъдат идентифицирани по ДНК проби, които предстои да бъдат взети от съдебни лекари, каза още Сарафов.

"Не познаваме подобен инцидент досега", допълни Борислав Сарафов.

"Оцелели са седем души. Простата аритметика показва, че 46 са загинали", каза той.

Автобусът е собственост на фирмата "Беса транс", регистрирана в село Рашче, община Сарай в Република Северна Македония

По информация на Борислав Сарафов автобусът е бил част от конвой от четири на същата фирма. Възможно е между автобусите да са се прекачвали пътници. Преди катастрофата е имало почивка на бензиностанция малко преди произшествието.

"В автобуса е имало и 12 деца, сред тях и близнаци. Всички те са загинали. В момента се разпитват оцелелите, които са настанени в "Пирогов", но техните показания са следствена тайна", посочи Сарафов.

След катастрофата: АМ „Струма“: Как се осъществява движението

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев делото за тежкия пътен инцидент на АМ "Струма" е възложено на екип от следователи от Националната следствена служба. Вече са започнали действия по разследването, извършва се оглед на местопроизшествието.

"Прокуратурата на Република България ще положи всички усилия за изясняване на случая и установяване на причините, довели до тежкото пътнотранспортно произшествие". Това се казва в съболезнователен адрес до главния прокурор на Република Северна Македония Любомир Йовески, изпратен от ръководството на ПРБ.

В него се изразяват най-искрени съболезнования и съпричастност към скръбта на народа на Република Северна Македония.

Веднага след като е бил уведомен за тежкия инцидент, главният прокурор Иван Гешев е разпоредил разследването да бъде възложено на екип от следователи от Националната следствена служба (НСлС).

На място е заместник-главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов, под чието ръководство незабавно са започнати действия по разследването. Извършва се оглед на местопроизшествието. Провеждат се разпити на пострадали, настанени за лечение в УМБАЛСМ „Пирогов“.

Разследването ще бъде взето на специален надзор от Апелативна прокуратура-София и Върховната касационна прокуратура.

"Обикновено пътните инциденти не са само следствие от самата пътна инфраструктура". Това заяви бившият директор на АПИ Олег Асенов в ефира на NOVA.

По думите му трябва да се проведи в колко часа автобусът е влязъл в България и да се изчисли с каква скорост се е движел.

"Това е автобус, минал 350 километра за по-малко от 4 часа. И да не сме големи математици, пак можем да преценим каква е средната скорост на автобуса, през нощта, при усложнена от валежа обстановка", каза Олег Асенов.

Според пътния експерт Йонко Иванов три може да са причините за инцидента с автобуса на магистрала "Струма". 

"Може да е техническа неизправност. Може да е здравословен проблем или заспиване на водача. Третото е ако е валяло дъжд, може да е допринесло за трагедията", обясни Йонко Иванов.

"Такива автобуси обикновено са с двама шофьори. На границата би трябвало да са засечени почивките им", обясни още той.

Зоран Заев: Сред жертвите на автобусната катастрофа има и деца

"Катастрофата е станала на място с концентрация на ПТП-та. Там има стръмни наклони и спускания. На практика не знаем на кое място е станал инцидентът и при една несъобразена скорост и времето е лошо – прахът по пътя заедно с дъжда, както и лошата маркировка. Всичко това може да е спомогнало за трагедията", заяви в студиото на "Здравей, България" експертът по пътна безопасност.

В района на село Боснек има данни за множество катастрофи. Това каза за NОVА експертът по пътна безопасност Богдан Милчев. По думите му само за миналата година е имало верижна катастрофа с автобус със загинали.

"Имаме информация, че този път не е автомагистрала, а скоростен път. Проблемът не е само това, а дефицитите в пътната ни система, които водят до грешки. Транспортната система у нас не отговаря на минималните изисквания за сигурност", обясни той.

Според Милчев 50% от маркировката у нас не отговаря на нормативните изисквания, което само по себе си е предпоставка водачите да се уморяват по-лесно и да допускат повече грешки.

"От години алармираме, че ще се стигне до пореден инцидент, като този в Своге. Апелирам незабавно да се сформират екипи и работни групи с експерти, заради инцидента на АМ „Струма”. Ние самите ще го направим, като ще ни трябва поне седмица за да имаме конкретни данни", допълни той.

За  последните четири години над 1000 са пострадалите или загинали чужденци в България при пътни инциденти, коментира Милчев.

Техническа неизправност би могла да е вероятната причина за самозапалване на автобуса, каза още експертът.

Трагедия на АМ „Струма“: Автобус се запали, 45 души загинаха

Над 50 м мантинела е скъсал автобусът при инцидента. Това обясни кметът на Перник Станислав Владимиров. Според него причините за трагедията могат да бъдат много - от мокрото трасе, до невнимание или заспиване на шофьора.

"На това трасе често стават инциденти. То е с огромна денивелация в продължение на два километра. Това трасе е едно от най-тежките в нашата страна", обясни още Владимиров.

Автобусът е изгорял напълно. На място все още има две пожарни коли и специална лаборатория на разследващите. Рейсът първоначално е блъснал мантинела, която ограничава разширение, предназначено за временна спирка на превозни средства, от дясната страна на платното.

От удара с превозното средство са отнесени десетки метри от нея. След това автобусът се е ударил в насрещната ограничителна мантинела, която разделя двете платна - в посока към Благоевград и в посока към София. Именно там е спрял. Видим спирачен път на метри от мястото на инцидента няма.

"Ролята на водача е да обира несъвършенствата на превозното средство и пътя. Дори да е имало някакъв проблем по пътя, задача на водача е да се справи със ситуацията. Твърде възможно е да става въпрос за някакъв медицински проблем на шофьора или заспиване". 

Това каза пред NOVA Витко Митрович от Асоциацията за обучения в транспорта. 

Tой бе категоричен, че безопасността на пътя е комплекс от автомобил, водач и път.

"Една от основните линии, по които се работи е, че причина за трагедията е заспиване на водача на автобуса зад волана", допълни той.

Митрович коментира още, че условията на труд и почивка на международните превозвачи са ясно регламентирани в Европейското законодателство.

На извънреден брифинг в централата на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че

от партията считат, че "всички опити за политически инсинуации и внушения, че причината за инцидента е пътната настилка са дълбоко грешни".

"Апелирам към всички политици, че изборите приключиха, а внушенията няма да върнат изгубените животи", добави Атанасова и призова: "Сега е време за смирение".

По думите ѝ президентът Румен Радев трябва да поиска оставките на отговорните за това служебни министри - на транспорта, на регионалното развитие и на вътрешните работи.

На свой ред Александър Иванов от партията припомни факти,според които въпросният участък от АМ "Струма" е проектиран и строен между 2002 и 2004г., според тогавашните изисквания, а министър на регионалното развитие е бил Асен Гагаузов от БСП.

"Нормите бяха осъвременени преди две години т.е. участъкът е проектиран и строен по съветски тип. Сега магистралата не би се построила по такъв начин", посочи Иванов.

"Вместо да се занимават с изборите на Радев, сегашното ръководство на министерството и агенциите да бяха приготвили пътищата за зимния сезон. Мантинелите на "Тракия", "Хемус" и "Струма" са в лошо състояние, пет месеца паркингите на "Струма" са затворени заради невъзможност да бъдат почистени", каза още представителят на ГЕРБ. 

Той попита регионалния служебен министър Виолета Комитова защо не са изпълнени предписания на предишното ръководство на АПИ, свързани с маркировката.

Междувременно министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова проведе работно заседание с ръководствата на АПИ и ДНСК.

По разпореждане на регионалния министър е сформирана работна група, която в 5-дневен срок след като бъде допусната до мястото на катастрофата, трябва да направи оглед и да провери настилка, пътни знаци, ограничителни системи, хоризонтална маркировка и въз основа на тях да представи доклад за състоянието на участъка и да се прецени какви мерки ще бъдат предприети за възстановяването им.

По-рано министър Комитова каза, че 

не може да посочи какво е състоянието на пътя.

"Трябва да се отиде на място, където да се направи проверка. Ще информирам своеобразно. Днешният ден да сведем глави. Ще направя група и издам заповед с представители от МРРБ и Пътната агенция, която да направи проверка на място", коментира тя.

"Познавам този път, минавала съм оттам. В момента не мога да си спомня дали има знаци за място с повишена опасност от ПТП. След като направим проверка, ще запознаем с данните относно състоянието на пътя", добави Комитова.

По данни на МВР пътнотранспортното произшествие в нощта на 23 ноември е при приблизителен км 31+900 на автомагистрала „Струма“. В този участък няма концентрация на пътни инциденти. Отсечки с концентрация на ПТП за 2020 г. на територията на област Перник са участъкът от км 35+500 до км 36+100 на АМ „Струма“ и път I-1 София – Кулата от км 287+000 до км 287+300, съвпадащ с пътен възел „Даскалово“ на АМ „Струма“, посочват от ведомството.

Коментари 59
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

59 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Вълци раниха тежко жена във Франция

Вълци раниха тежко жена във Франция

Свят Преди 36 минути

Жената е била нахапана "по врата, прасеца и гърба"

Макрон ще довърши мандата си, независимо от изборите

Макрон ще довърши мандата си, независимо от изборите

Свят Преди 1 час

Макрон добави, че бъдещето правителство ще отразява вота на всички републиканци

Нов тест открива болестта на Паркинсон до 7 години преди симптомите

Нов тест открива болестта на Паркинсон до 7 години преди симптомите

Любопитно Преди 2 часа

Как е възможно да се открие болестта на Паркинсон четете в следващите редове

Учени с нови данни за дългия COVID

Учени с нови данни за дългия COVID

Любопитно Преди 3 часа

Какви са рисковите фактори на COVID четете в следващите редове

БНБ пуска в обращение златна монета

БНБ пуска в обращение златна монета

България Преди 5 часа

Монети не се продават на лица, които не са навършили 18 години

Най-голямата база на НАТО в Европа ще е край България

Най-голямата база на НАТО в Европа ще е край България

Свят Преди 6 часа

Базата ще бъде по-голяма от „Рамщайн“ в Германия

Летните вируси атакуват в сезона на отпуските

Летните вируси атакуват в сезона на отпуските

България Преди 8 часа

За разлика от хората, през лятото болестите не излизат във ваканция

Панагюрище избира кмет

Панагюрище избира кмет

България Преди 9 часа

Кандидатите за градоначалник са двама, затова изборите ще преминат в един тур

Джон Бон Джоуви и Ричи Самбора във времената, в които бяха като братя...

Джон Бон Джоуви: Сърцето ми още е разбито, Ричи Самбора ужасно липсва!

Любопитно Преди 9 часа

Фронтменът на култовата рок група още се натъжава от спомена за 2009 година

<p>&quot;Възраждане&quot;: Общо правителство с&nbsp;ПП-ДБ, БСП, &quot;Има такъв народ&quot; и &quot;Величие&quot;</p>

"Възраждане": Общо правителство с ПП-ДБ, БСП, "Има такъв народ" и "Величие"

България Преди 10 часа

Според Костадин Костадинов, единствената възможна формула към момента е именно тази

Украйна поиска от САЩ разрешение за удари по-дълбоко в Русия

Украйна поиска от САЩ разрешение за удари по-дълбоко в Русия

Свят Преди 10 часа

Украинското командване се надява скоро да използва американски ракети с голям обсег

Габрово не спа, 3 пъти се активира системата за бедствия

Габрово не спа, 3 пъти се активира системата за бедствия

България Преди 10 часа

Сирените са се задействали автоматично, няма човешка намеса

ПП-ДБ няма да подкрепи трети мандат с ГЕРБ, ДПС и „Има такъв народ“

ПП-ДБ няма да подкрепи трети мандат с ГЕРБ, ДПС и „Има такъв народ“

България Преди 11 часа

"Избирателите ни дадоха сигнал с 39 депутати да бъдем в опозиция", коментира Лена Бориславова

<p>Рая Пеева: Простих на Явор, защото безумно го обичам!</p>

Рая Пеева: Простих на Явор, защото безумно го обичам!

Любопитно Преди 11 часа

"Много искам да се оженим и да имаме деца", разкрива актрисата

Исках да съм пилот, а вече 27 г. разказвам човешките истории

Исках да съм пилот, а вече 27 г. разказвам човешките истории

България Преди 12 часа

Водещият на новините на NOVA в откровено интервю по повод 30-годишнината на медията

<p>И богатите също плачат!&nbsp;</p>

Финансовата несигурност кара и хората в богатите страни да избират живот без деца

Свят Преди 12 часа

Дори и в по-стабилните икономически държави раждаемостта е намаляла наполовина