1

П олицията на Ню Йорк обяви, че ще оперира 14 дрона в рамките на града. Новината обаче предизвика недоволство на местни организации, които смятат, че няма достатъчно ясни правила за контрол и мониторинг за какво точно ще се използват летателните апарати, съобщава в. The New York Times.

Гълъби-дронове ще следят жителите на Китай

Дроновете преди - върху гълъби, днес - бойна техника

Полицията в града иска да обучи 29 оператора, които да управляват 14-те дрона. Те ще се използват за мониторинг на големи събирания на хора, достъп до отдалечени и труднодостъпни местопрестъпления, огледи на замърсявания и помощ при ситуации със заложници.

Facebook прекрати проекта си за разработка на дронове

ВИЖТЕ СНИМКИ НА 10 ДРОНА ПРЕДИ И ДНЕС

Полицията е категорична, че дроновете няма да се използват за рутинни полицейски патрули, управление на трафика или незаконно следене на хора. Освен това летателните апарати няма да имат никакви оръжия по тях. Според полицията ще е пренебрежително, ако тя не използва тази технология, която се развива все повече.

Според организации обаче, в момента липсват ясни правила и рамки и се разчита на добрата воля на институциите да спазват това, което са обещали. От Съюза за граждански права и свободи на Ню Йорк коментират, че полицията е отказала да публикува редовни доклади за какво са били използвани дроновете. Вместо това ще се публикуват доброволни доклади, които дават само обобщена информация.

Проблем според Съюза е и действащата в момента политика за използване на дроновете, в която има вратички. Една от тях е възможност полицията да използва летателните апарати, винаги когато прецени, че това ще е от полза за сигурността на обществото. Според организацията това създава възможност за полицията да използва дроновете както поиска без обществен надзор. Представители на малцинствата също са против и смятат, че дроновете ще бъдат насочени основно към тях.

Малък дрон опрашва цветята вместо пчелите

Увеличават се престъпленията извършени чрез дронове

От градската управа съзнават необходимостта от дронове, но искат и по-внимателен подход. "Искаме да избегнем ситуация, в която започвате да използвате дроновете за трафика например и преди да се осъзнаем, вече се използват и за следене", коментира Донован Ричардс, председател на Комитета по обществена безопасност към гарския съвет на Ню Йорк. Той казва, че ще търси методи полицията да бъде задължена да дава редовни и подробни доклади кога, как и защо са използвани дроновете, както и да се въведат по-конкретни защити на личното пространство.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@