3

Facebook прекратява проекта си за разработка и използване на дронове, за да осигурява достъп до интернет над отдалечени райони, съобщава самата компания. Тя казва, че ще промени фокуса на проекта в друга посока.

Дроновете преди - върху гълъби, днес - бойна техника

ВИЖТЕ СНИМКИ НА 10 ДРОНА ПРЕДИ И ДНЕС

Според източници на онлайн изданието BuisnessInsider са съкратени 16 служители, работили по проекта. То твърди още, че в последно време с проекта Aquila е имало доста проблеми, промени в ръководството и плановете.

Малък дрон опрашва цветята вместо пчелите

Увеличават се престъпленията извършени чрез дронове

Идеята за Aquila беше да се направят гигантски дронове, с размах на крилете колкото среден по размер пътнически самолет. Дронът е покрит със слънчеви панели, които осигуряват енергията за двигателя и всички останали модули.

Компанията планираше да направи множество такива дронове, които да летят над отдалечени райони и да осигуряват връзка с интернет. Дроновете трябваше да могат да летят автономно, като да издържат по няколко дни във въздуха преди да бъдат сменени от друг дрон, а те да се приземят за обслужване и проверка.

Проблемите с Aquila обаче не бяха малко. Дронът се разби при приземяването след първия тестове полет, като и след втория е имало повреди по корпуса. Според Buisness Insider през миналата година се е обмисляло да се промени сериозно дизайнът на дрона, за да се коригират проблемите, както и да се направи авиобаза в пустинята на Ню Мексико.

В крайна сметка всички тези планове са отхвърлени. Сега компанията закрива и хангара, в който се разработват и сглобяват дроновете. Вместо това Facebook ще се насочи към друга част от проекта. Компанията смята да продължи да разработва конкретни компоненти за подобни дронове, включително управляващи компютри, батерии и др. Тя обаче вече няма да разработва и произвежда целия дрон сама, като за целта ще работи с партньори.

В официалното си съобщение Facebook казва още, че запазва и оригиналната си цел - да свърже възможно най-много хора с интернет. Тя допълва, че досега вече е осигурила интернет достъп на почти 100 млн. души. Все още има почти 4 млрд. души в света, които нямат достъп до мрежата и осигуряването на такъв е важен приоритет за ИТ индустрията.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@