10

К летки в тялото ни умират през цялото време, а сега вече знаем и колко бързо се случва това. Учени от Станфордския университет установиха, че измирането на клетките е верижна реакция и смъртта им се придвижва с 0,03 мм в минута. Това означава, че например на клетка с размери около 0,1 мм ще ѝ трябват 3 минути и 20 секунди да умре, пише сайтът Лайв Сайънс (Live Science).

Това може да звучи болезнено, но точно

този смъртоносен прилив ни държи живи и здрави.

Има неща за човешкото тяло, които все още нямат обяснение. вижте кои са те във видеото горе.

Апоптозата – или програмираната клетъчна смърт – е необходима за изчистване на тялото ни от ненужни или вредни клетки, като тези, които са заразени с вируси. Също така помага при оформянето на органите и другите части в развиващия се плод.

Ако този процес не работи правилно, последствията могат да бъдат меко казано неприятни. Например раковите клетки, които си живеят щастливо, избягвайки смъртта, започват да се разпространяват, вместо да умират.

Учени "обучиха" клетки да се борят с автоимунни болести

Учени работят по устойчиви на всички вируси човешки клетки

„Понякога клетките ни умират, когато наистина не искаме това, например при невродегенеративните болести. В други случаи не умират, въпреки огромното ни желание това да се случи – при раковите заболявания. Ако искаме да влияем на това, трябва да разберем как се регулира апоптозата“, казва водещият автор на изследването д-р Джеймс Ферел.

Специалистите установили, че

гибелта на една клетка води до умирането на следващата.

Първичното увреждане предизвиква освобождаването на химически вещества – „сигнали на смъртта“. Гибелта на клетките може да бъде програмирана като следствие при лечението на заболявания от тумори или вируси. Процесът протича под формата на верижна реакция.

По данни на учените клетъчната смърт продължава дотогава, докато съществува „гориво“ – в дадения случай химическите вещества и белтъците, наречени „сигнали на смъртта“. Тези съставки се изчерпват при пълната гибел на организма. Изследването е установило, че много други биологични сигнали могат да се разпространяват по същия начин.

Новото откритие ще помогне на учените да заставят раковите клетки да убиват самите себе си

и да предотвратяват клетъчната смърт при болестта на Алцхаймер или при мускулната дистрофия.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@