8

В ирусните заболявания създават проблеми на милиони хора всяка година. Стига се и до животозастрашаващи ситуации. Международен екип от учени иска да реши този проблем като създаде устойчиви на всички вируси човешки клетки, съобщава онлайн изданието Engadget.

Какво трябва да знаем за грипа и как можем да се предпазим

Как можем да предпазим себе си и своето семейство от грип?

Учени от института Wyss на Харвард и френската компания Cellectis вече повече от две години работят по амбициозния проект. За да може да бъде реализиран, е нужно не просто да се "редактират" клетките, а да се създадат изцяло нови. След доста първоначални трудности, сега изглежда, че проектът може да се окаже възможен.

НАСА има план как да пази хората от космически вируси

Учени създадоха "моливи" за редактиране на гени

Cellectis ще предоставя инструменти за разработка на геноми, които учените на Wyss ще използват. Ще се разработват новоразработени ензими, които да премахнат ненужни нуклеотиди, които произвеждат аминокиселини за определени протеини. Липсата им няма да позволи на вируси, които разполагат с тях, да могат да превземат клетките и да ги използват, за да се копират.

Учените ще трябва да направят около 400 000 промени в общо 20 000 човешки гена преди да постигнат целта си. Всяка промяна ще е свързана и с много средства. В момента "пренаписването" на генома на един човек би струвало 30 млн. долара. Затова учените са си поставили срок от 10 години, за да реализират проекта и след това да могат да търсят начини за намаляване на цената. Дори и да е напълно успешен, проектът няма да елиминира напълно вирусните заболявания. Той обаче ще намали значително вероятността за заразяване и лечението трябва да е по-лесно.

WADA забранява генномодифицирани спортисти

Революция: Премахнаха наследствена болест от ембрион

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@