0

П аяците са често срещани същества. И тъй като почти всички от 43 000 известни вида паяци на Земята са отровни, вероятно повечето хора са срещали отровен паяк в един или друг момент от живота си.

Добрата новина е, че от тях само за 25 вида е известно, че са убили или са причинили сериозни щети на хората. Но кой от тях е на върха на класацията?

Най-смъртоносните паяци — или поне онези, които най-често се посочват като причиняващи смърт или сериозни натравяния — са фуниевидните паяци (Atrax), червеногърбите паяци, паяците черна вдовица (Latrodectus), банановите, скитащите паяци (Phoneutria) и паяците отшелници ( Loxosceles).

Но дори тези смъртоносни паяци, с много силна отрова и зъби, които могат да пробият кожата, не са особено опасни за хората. Американската асоциация на центровете за контрол на отравянията (AAPCC) има данни само за един смъртен случай, причинен от ухапване от паяк в САЩ през 2021 г. Австралия, дом на някои от най-отровните паяци в света, не е докладвала смъртен случай от единично ухапване от паяк от 1980 г. насам.

Изключително редки са срещите със смъртоносен паяк“, каза Рик Ветър, пенсионираният научен сътрудник в Катедрата по ентомология в Калифорнийския университет, Ривърсайд, чиито изследвания се фокусираха върху важни за медицината паяци. „Имайки предвид всички лоши неща, които потенциално могат да ви се случат, ако паяците са най-голямата ви грижа, значи живеете добър живот.

Фуниевидните паяци оглавяват списъка на най-смъртоносните паяци, макар и само заради легендарната им отрова. Родени в Австралия, тяхната отрова е толкова силна, че ухапването им може да убие за минути. „Най-смъртоносният вероятно е фуниевидният паяк и неговите роднини. Сидни фуниевидният паяк (Atrax robustus) може да убие малко дете за около 5 минути и 5-годишно дете за около 2 часа“, каза Ветер пред Live Science. Въпреки че никой не е умирал от тези паяци от появата на противоотровата през 80-те години на миналия век, трудно е да си представим, че малко дете ще получи лечение достатъчно бързо, за да се възстанови от ухапването.

Паяците от вида Phoneutria, най-често срещаните, от които често се наричат бананови паяци или скитащи паяци, са срещат в Бразилия и имат най-неврологично активната отрова. Но те се класират малко по-надолу в списъка на най-смъртоносните в света, защото отровата им действа сравнително бавно, оставяйки достатъчно време за лечение. Паяците от вида Loxosceles, най-познатият от които е кафявият отшелник (L. reclusa), открит в САЩ, може да е един от най-честите причинители на болезнени ухапвания, които могат да причинят болки в тялото, треска и често възстановяването отнема месеци.

Единственият вид паякообразни, който може да се съревновава с фуниевидния паяк за титлата „най-смъртоносен паяк“, е Latrodectus, който включва австралийската червеногърба (Latrodectus hasselti) и по-познатата ни черна вдовица. Тези паяци имат леко предимство, защото хапят хората по-често от паяците с фуниевидна мрежа и са със сравнително силна отрова. „Най-отровните видове не убиват и не засягат толкова много хора“, каза пред Live Science Линда Рейър, поведенчески еколог в университета Корнел.

Важно е да се отбележи, че годишните доклади на AAPCC отрязват статистически данни за ухапване от паяк, но не е лесно да се получи реална справка за смъртността или заболеваемостта от ухапване от паяк.

Редица смъртни случаи всяка година се приписват на паяци“, каза Род Крауфорд, уредник на паякообразните в музея Бърк към Университета на Вашингтон в Сиатъл. „Въпреки това, от научна гледна точка, почти нито един от тези случаи не се основава на доказателства.

"Изключително рядко е  жертвата да види паяк върху кожата си, да почувства ухапване, да улови същия този паяк и след това да го заведе при лекар (да не говорим за специалист по паяци) за анализ. На практика всички „ухапвания от паяк“, за които чувате, включително тези, докладвани в центровете за отравяне, произлизат от вярването, че ако не сте видели какво ви е ухапало, то това трябва да е паяк“, каза Крофорд.

Прекарах много време, опитвайки се да проследя нивото на човешката смъртност причинена от паяци и то е нищожно“, каза Рейър.

Имайки предвид погрешното естество на статистиките за ухапвания от паяци, Австралийският музей твърди, че около 2000 души биват ухапвани от червеногърби паяци всяка година. Казва се още, че антиотровата необходима за лечение на ухапвания от фуниевидни паяци е дадена на около 100 пациенти от 1980 г. насам. Годишният доклад на AAPCC проследява около 3500 ухапвания от паяк в САЩ през 2021 г. с около 40 „сериозни“ клинични последствия. Девет от тези сериозни случаи бяха приписани на черните вдовици, а единственият смъртен случай през тази година е приписан на кафяв отшелник. Няма смъртни случаи от ухапвания от паяк в доклада на AAPCC за 2020 г., който проследява седем „сериозни“ ухапвания от черна вдовица и 23 „сериозни“ ухапвания от кафяв отшелник.

Това означава, че най-смъртоносните паяци всъщност не са много смъртоносни. „Истинските ухапвания от паяк от всякакъв вид – опасни или безобидни – са изключително редки“, каза Крофорд. „Вземете мен за пример: в продължение на дългата си кариера съм боравил с голи ръце с десетки хиляди живи паяци. Резултатът беше 3 ухапвания; нито едно от 3-те нямаше значителен ефект. Така че, когато хората ми казват, че паяците пълзят в леглата им през нощта и ги хапя, докато спят, просто въртя очи."

Ветър се съгласи: „В действителност паяците са далеч от списъците с неща, за които трябва да се тревожите.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Новият процесор на Apple е направен специално за AI

Новият процесор на Apple е направен специално за AI

Технологии Преди 20 минути

Компанията започва своя път в ерата на изкуствения интелект

Северна Македония избира президент и парламент

Северна Македония избира президент и парламент

Свят Преди 24 минути

Една от големите въпросителни на днешния вот в президентските избори е дали избирателната активност ще бъде над 40%, каквото е законовото условие, за да има избор на президент

Сторми Даниелс демонстрира основните си предимства в сферата на социалното общуване

Порноактрисата Сторми Даниелс свидетелства срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 8 часа

Тя се яви на процеса, за да свидетелства за предполагаемата си сексуална връзка с него през 2006 година

коклюш

Бебетата вече ще може да се ваксинират срещу коклюш на шест седмици

България Преди 9 часа

Промените на Наредбата за имунизациите в България влизат в сила от 7 май

Володимир Зеленски

Премиерът Главчев пред Шмигал: България ще продължи с категоричната си подкрепа за Украйна

България Преди 10 часа

"Страната ни подкрепя инициатива "Формула за мир", представена от Володимир Зеленски".

Протест срещу новата организация на движение в София

Протест срещу новата организация на движение блокира центъра на София

България Преди 11 часа

Автомобили и транспорт не могат да преминават по "Патриарх Евтимий", засилено е полицейското присъствие

Димитър Главчев

Официално: 295 млн. "украинска помощ" за земеделските производители

България Преди 12 часа

Подпомагането се предоставя под формата на преки безвъзмездни средства

а

Тролей и автомобил се удариха в София, има пострадал

България Преди 13 часа

Инцидентът се е случил на булевард "Сливница"

Експерти за ученията край Украйна: Готви ли ядрен удар Русия?

Експерти за ученията край Украйна: Готви ли ядрен удар Русия?

Свят Преди 13 часа

Готви ли русия ядрен удар четете в следващите редове

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Свят Преди 13 часа

Подобни сблъсъци между известни изпълнители са част от хип-хоп културата

насилие

ЕС прие първото законодателство за борбата с насилието над жени

Свят Преди 14 часа

Все още обаче страните членки не могат да постигнат съгласие за общо определение за сексуалното насилие

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Свят Преди 14 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Десетки миряни отново се събраха в Роженския манастир на третия ден от Великден, когато се чества чудотворната икона "Света Богородица – Вратарница"

Почетоха чудотворната икона „Света Богородица – Вратарница“ (СНИМКИ)

България Преди 14 часа

Копието на чудотворната икона, което е в Роженския манастир, е изработено през 1790 г.

войник

Американският войник, задържан по обвинения за кражба в Русия, остава в ареста

Свят Преди 15 часа

По първоначални информации, той ще бъде задържан до 2 юли