0

Н а Свети Валентин влюбените, които искат да ухажват партньорите си, показват своята привързаност с традиционни подаръци от червени рози, кутии шоколадови бонбони във формата на сърце или с романтични вечери в луксозни ресторанти. Обикновено са необходими известни усилия, но да се направи незабравим Свети Валентин е по-лесно - и като цяло по-безопасно - от ритуалите за ухажване на някои животински видове.

За повечето животни ухажването е свързано с повишен личен риск. Ефектните прояви на мъжкия, макар и да привличат вниманието на женската, могат да привлекат и намиращите се наблизо хищници, а схватките между съперници от мъжки пол могат да доведат до нощна среща с много жертви.

Ето няколко примера за необичайни и екстремни ритуали на ухажване в животинското царство.

Жирафи

9 животни, които могат да възстановяват части от тялото си

Мъжките жирафи трябва да са запознати добре с вкуса на урината, преди да могат да се чифтосат. Това е така, защото единственият начин, по който мъжките могат да разберат дали женските са плодовити, е да установят дали в урината ѝ има специфични феромони.

Първо мъжкият побутва женската и помирисва гениталиите ѝ. След това той свива назад горната си устна и вдишва през ноздрите си, използвайки чувствителния си назален орган над устата, за да усети миризмата на пикочния секрет на потенциалната си партньорка. Други животни също усещат миризмата на урина при чифтосване, но обикновено женската пикае на земята, за да може мъжкият да я помирише. В случая с жирафите те са твърде високи, за да го правят по този начин.

Средно мъжките трябва да се приближат до 150 женски, преди да намерят някоя, която е готова за чифтосване, установява проучване от 2023 г., публикувано в списание Animals.

Охлюви

Сухоземният охлюв Cornu aspersum има малък придатък в близост до очната ябълка. Тази миниатюрна структура е задвижена в главата на охлюва от неговата половинка, като доставя инфузия от специална слуз, която подготвя охлюва за получаването на плик, пълен със сперматозоиди.

Тъй като сухоземните охлюви са хермафродити, всеки от охлювите в една двойка е способен да оплоди другия, а и двамата са снабдени с "любовни стрелички", които използват, за да убодат партньора си - след като прекарат известно време в обикаляне и докосване с мускулестите си псевдоподи.

Някои видове охлюви изстрелват единични стрелички, други изстрелват множество стрелички, а трети използват една стреличка, за да убождат многократно партньора си в продължение на близо час, сочи проучване от 2006 г., публикувано в списание The American Naturalist.

7 животни, които обичат "алкохола"

Динозаври

Малко се знае за брачните навици на динозаврите, но доказателства, запазени в скали в Колорадо, сочат, че някои динозаври са практикували ритуален танц, много подобен на този, който изпълняват живите птици.

Палеонтолозите откриват следи от одраскване - много десетки от тях - в четири места, където са открити останки от креда динозаври. В изследване от 2016 г., публикувано в списание Nature Scientific Reports изследователите обясняват, че са видели явни прилики между тези драскотини в скалите и така наречените "драскотини по гнездата", създавани от някои видове мъжки птици като част от техните ухажващи прояви.

8 вида любов според древните гърци

Мъжките птици от редица видове, гнездящи на земята, включително глухари, бухали и различни брегови птици, драскат по земята пред женските, сякаш за да демонстрират колко добри са в изграждането на гнездо. Те правят десетки или дори стотици драскания наведнъж и обикновено придружават драскането с надигане, надуване и размахване на опашки.

Паяци Черна вдовица

Женските паяци черна вдовица (Latrodectus Hesperus) са около два пъти по-големи от мъжките, така че по-малките ухажори трябва да вземат някои предпазни мерки, когато се приближават до мрежата на женската, за да не бъдат взети за плячка и изядени преди чифтосването.

Мъжките остават в безопасност, като съобщават за присъствието си на женската с енергично поклащане на хълбока. Когато мъжкият стъпи върху паяжината на женската, той вибрира с коремчето си, изпращайки сигнали по копринените нишки. Той напредва, вибрира и прави паузи, напредва и вибрира - модел, който се различава значително от по-кратките и по-неправилни движения на уловената в капан плячка, установиха изследователите в проучване, публикувано в списание Frontiers in Zoology. Авторите на изследването откриват също, че вибрациите, които произвеждат мъжките, са с ниска амплитуда, което допълнително ги отличава от движенията на плячката, които са по-динамични и ударни.

Скачащи паяци

10 снимки на жирафи, които ще ви развълнуват

Части от тялото, които отразяват ултравиолетовата светлина, помагат на мъжките скачащи паяци от вида Cosmophasis umbratica да улавят очите на женските (общо осем). Мъжките примамват женските паяци, като заемат пози, при които тези светещи участъци са на видно място.

Но женските паяци от вида C. umbratica имат свой собствен светещ трик, тъй като притежават длани - чифт придатъци близо до главата - които флуоресцират в зелено на ултравиолетова светлина и с които привличат мъжките.

Както мъжките, така и женските паяци разчитат на тези сигнали, за да разберат кой е в настроение за чифтосване, откриват учените в проучване от 2007 г., публикувано в списание Science. Когато ултравиолетовата светлина бъде блокирана и паяците не светят, те губят интерес към чифтосване, установяват изследователите.

Мишки

Мъжките мишки, които искат да впечатлят партньорката, пеят уникални високочестотни песни, вокализирайки в ултразвуковия диапазон. Те произвеждат тези свирещи звуци - които се различават значително от нормалното общуване - чрез създаване на вид обратна връзка на въздушния поток в дихателната тръба и ларинкса, според проучване от 2016 г., публикувано в списание Current Biology. Учените откриват механизма чрез заснемане на високоскоростно видео на ларинкса на мишките по време на вокализирането им, като заснемат 100 000 кадъра в секунда.

Шокиращо! Тези животни са толкова различни, а имат общо помежду си

Въпреки че тази техника е впечатляваща, женските мишки са придирчиви по отношение на това кои песни харесват; те предпочитат мелодии, които се различават от тези, изпълнявани от техните роднини, според по-ранно проучване, публикувано през февруари 2014 г. в списание PLOS One.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 1 час

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 1 час

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 3 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 3 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 3 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 4 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 4 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 4 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 5 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 5 часа

Вдигат заплатите в армията

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 6 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 6 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 7 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 7 часа

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 7 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

<p>Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш</p>

Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш

България Преди 7 часа

Полезна информация и съвети от Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията