6

У чените имат много въпроси без отговор за черните дупки. Астрономи от Университета на Калифорния в Сан Диего обаче смятат, че са открили обяснение на един от най-важните процеси във Вселената - влиянието на черните дупки върху формирането на звездите и галактиките.

Гигантска черна дупка озадачи астрономите

Астрономи откриха 72 "невидими" галактики

Във видеото по-горе ще разберете ще  каква е вероятността черна дупка да погълне Земята

Смята се, че в центъра на всяка галактика им свръхмасивна черна дупка, която постепенно поглъща звездите и планетите. Интензивният процес създава и космически ветрове. Според анализ на учените от университета на Калифорния, именно този космически вятър оказва влияние върху начина, по който се формират звездите.

Засякоха нови гравитационни вълни от неутронни звезди

В Млечния път вероятно има 100 млн. черни дупки

Данните за това заключение идват от анализ на свръхмасивната черна дупка в квазер в центъра на галактиката 3C 928, която се намира на 9 млрд. светлинни години от Земята. Това датира галактиката, или поне светлината, която чак пристига до Земята, от ранните години на Вселената.

Досегашните наблюдения на галактики показват, че масата на дадена галактика е близо обвързана с масата на свръхмасивната черна дупка в нейния център. Анализът на 3C 928, която е много по-млада галактика, обаче показва друго. Галактиката е с много по-малка пропорционална маса спрямо черната дупка в центъра си.

Вижте как "Хъбъл" засне засмуквана от черна дупка галактика

Телескопът "Хъбъл" засне "бягаща" черна дупка

Според астрономите това означава, че всъщност свръхмасивната черна дупка съществува много преди около нея да започне да се образуват звезди и галактиката като цяло. Учените дори смятат, че въпросният квазар дори влияе и директно контролира образуването на галактиката около себе си. Казано по друг начин, черните дупки не само унищожават звезди и галактики, но може би се оказват и една от основните причини за тяхното създаване.

Учените допълват, че това са само първите резултати от серия проведени наблюдения на голям брой квазари. Все още има да се анализират данните и на останалите, които според астрономите, със сигурност ще дадат още интересни резултати и данни за създаването на галактиките.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@