9

А строноми от САЩ и Европа са открили 72 нови "невидими "галактики" в подробно изучаван досега регион на небосклона, съобщава BusinessInsider. Регионът е същият тъмен малък ъгъл на Вселената, който беше изучаван от телескопа "Хъбъл" през последните две десетилетия.

Засякоха нови гравитационни вълни от неутронни звезди

През периода 2014 г. - 2016 г. учените са наблюдавали същия район чрез наземния "Много голям телескоп" в Чили. За тези две години районът е сниман в продължение на общо 137 часа. Погледнат от гледна точка на Земята, той е по-малко от 1% от площта на Луната по време на пълнолуние.

Три сензора засякоха нова гравитационна вълна

В Млечния път вероятно има 100 млн. черни дупки

В тази миниатюрна частица от небосклона, която с просто около е просто тъмно петно, обаче има над 10 000 галактики, които са открити чрез наблюдения с "Хъбъл". Наземният телескоп в Чили обаче има доста по-модерни системи, включително и уред, който може да разделя светлината от всяка точка в изображението до съставните ѝ компоненти и да направи спектър.

Вижте как "Хъбъл" засне засмуквана от черна дупка галактика

Телескопът "Хъбъл" засне "бягаща" черна дупка

Това позволява на учените да изучават в детайли състава на галактиките и да различават техните граници. Благодарение на новия метод астрономите са открили още 72 галактики в същия сниман район. Всяка от въпросните нови галактики излъчва около 100 пъти по-слаба светлина спрямо останалите най-слабо светещи галактики, откривани досега.

Теорията за смъртта на звездите може да е грешна

Чрез новата технология учените разбират повече за химичния състав на някои сравнително млади галактики. Някои тях например имат "ореоли" от водород. Това е забелязано най-вече в млади галактики в ранните години на Вселената.

Учените казват още, че въпросните "невидими" галактики не могат да бъдат обяснени напълно със сегашните разбирания за формирането на звездите. Причината е, че те светят само в един цвят. Именно именно затова досега не са засичани и определяни като галактики, но новият метод позволява ясното им отличаване от останалите.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@