27

Г алактиката Млечен път, в която се намира и Слънчевата система, може да се окаже доста по-опасна от очакваното. Учени от Университета на Калифорния в Ървайн обявиха, че в Млечния път вероятно има около 100 млн. черни дупки. Това значително надвишава досегашните представи за разпространението на черните дупки във Вселената, съобщава университетът в своя сайт.

Видео на НАСА показва планините на Плутон отблизо

Учени искат да се промени дефиницията какво е планета

Учените са разработили нов метод за изчисление на приблизителния брой черни дупки във Вселената. Той произлиза от засичането на гравитационни вълни за пръв път преди две години. "Това беше важен момент, тъй като потвърди ключов елемент от теорията на Айнщайн. Анализирахме астрофизиката на явлението произлизащо от сливането на две черни дупки всяка с масата на 30 слънца. Това беше изумително и се запитахме колко често срещани са черните дупки с подобен размер и колко често се сливат", коментира Джеймс Бълок, съавтор на проучването.

Учени ще направят първата снимка на черна дупка

Телескопът "Хъбъл" засне "бягаща" черна дупка

Учените смятат, че повечето черни дупки всъщност са по-малки - с размерите на нашето Слънце. С помощта на наученото от гравитационните вълни и знанията за формирането на звездите от различни видове, учените вече могат да изчислят приблизителния брой черни дупки в дадена галактика. Големите галактики имат повече стари звезди и повече стари черни дупки.

Учени направиха подробна карта на Млечния път

С каква скорост точно се разширява Вселената

Оказва се, че броят и размерът на черните дупки зависят пряко от размера на дадената галактика. Големите галактики имат предимно богати на метали звезди. Звездите в по-малките галактики пък са предимно по-бедни на метали. Слънцето например също има повече тежки елементи и губи много от масата по време на живота си. Когато стане супернова и след това черна дупка, ще има по-малка маса. Големите звезди с по-малко метали пък губят по-малко маса през живота си, така че в своя край стават черни дупки със значително по-голяма маса.

Вижте как "Хъбъл" засне засмуквана от черна дупка галактика

Благодарение на всичко това учените вече имат добра представа за общия брой звезди във Вселената, дистрибуцията на маса и др. "Можем да изчисляване колко големи черни дупки би трябвало да съществуват и се оказаха много повече от очакваното - милиони", коментира Бълок.

Учените вече са готови и за следващата фаза от проучването си. Тя зависи от засичането на още гравитационни вълни. Това ще им помогне да разберат дали сливането на черни дупки се случва предимно в гигантски галактики или в по-малки. Това пък ще даде отговор за физичните процеси, които водят до сливането им. Ако сегашните представи са правилни, то тепърва предстои гравитационни вълни да се засичат все по-често и по-често, казват астрономите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@