7

М еждународната космическа станция е настоящият дом на десетки космонавти от различни държави по света, който те споделят, за да правят това, което най-много обичат – наука.

През по-голямата част от 20-ти век обаче страните, утвърдили се като космически сили, са правели самостоятелни опити в опознаването на пространството отвъд земната орбита.

„Скайлаб” е първата космическа станция на САЩ, изцяло оперирана и ръководена от НАСА.

„Скайлаб” е изведена в орбита за пръв път на тази дата преди 46г. За шестте години, прекарани в обиколки около Земята, станцията изминава около 1,4 млрд. километра.

Източник: Getty Images/Guliver

Идеята за построяване на космическа станция първоначално е плод изключително и само на литературни романи, но постепенно държавните и научни служби започват да си сътрудничат с цел осъществяването на тази идея, тъй като в нея виждат много потенциал.

„Скайлаб” е билa планиранa многократно. Хиляди чертежи, преработки и редакции са били нужни, за да се стигне до крайния вариант с най-голяма вероятност да успее в мисията, за която е предназначенa.

Всички модули, които са формирали финалната структура на космическата станция, са тежали общо около 77 тона.

„Скайлаб” е изведена в орбита на 14 май 1973г., прикачена към американската ракета-носител „Сатурн V”. Още по време на излизането основни съставни части на космическата станция биват повредени, включително част от соларните панели.

Източник: Getty Images/Guliver

Първата мисия до „Скайлаб” е изпълнена на 25 май 1973г. от астронавтите Чарлз Конрад Джуниър, Джоузеф Къруин и Пол Вайц. Целта на мисията е ремонтиране на повредените части или сменянето им с нови.

Продължителността на мисията е 28 дни, 49 минути и 49 секунди, а общото пропътувано разстояние е 18,5 млн. километра.

Втората мисия до „Скайлаб” се извършва на 28 юли 1973г. и продължава 58 дни, 11 часа и 9 минути. Основната цел на пътуването е била провеждане на научни експерименти свързани с наблюдения на слънчевата активност и други.

Джералд Кар
Джералд Кар Източник: Getty Images/Guliver

Третата и най-продължителна мисия до „Скайлаб” се изпълнява на 16 ноември 1973г. Астронавтите Джералд Кар, Едуард Гибсън и Уилям Пог прекарват в космоса общо 84 дни, 1 час, 15 минути и 30 секунди. Една от основните цели на тази мисия е наблюдаване на кометата „Кохутек”.

Падането на „Скайлаб” на Земята предизвиква голям фурор сред населението, което с примес от вълнение и ужас очаква идването на космическата станция.

„Скайлаб” се сблъсква със земната атмосфера на 11 юли 1979г., а голяма част от отломките, останали цели, падат далеч от предварително прогнозираните от НАСА локации.

Останките от „Скайлаб” се приземяват на около 480 км. източно от Пърт, Австралия.

Интересен факт е, че 9 дни след падането на „Скайлаб”, на 20 юли 1979г. в Пърт се провежда ежегодното издание на конкурса за красота „Мис Вселена”. На сцената, на която дефилират красавиците от десетки държави, са били изложени най-запазените останки от космическата станция.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@