11

П ородените от човека климатични промени вече водят и до изчезването на животински видове. Австралийското правителство обяви за изчезнал скромен на вид гризач. Брамбъл Кей меломис съществуваше само на един от малките острови на север от Австралия, съобщава Sydney Morning Herald.

Учени: Политиците не осъзнават екологичната криза

Какво ни причинява мръсният въздух

Гризачът е бил единственият естествен бозайник в района на Големия бариерен риф. Данни за неговото изчезване има от около две години, но сега вече видът официално е обявен за изчезнал. Това е и първият бозайник от този вид, който е унищожен заради породените от човека климатични промени.

ЕС иска да е "климатично неутрален" до 2050 г.

Пред онлайн изданието CNET австралийското Министерство на околната среда коментира още, че това е "невероятно разочароваща" новина, но вече няма съмнение, че видът е изчезнал. Министерството потвърждава, че учените от доста време повдигат този въпрос, но до последно се правеха проучвания.

Последната официално документирано забелязване на гризача в естествената му среда е едва от 2009 г. През 2014 г. е направено ново проучване, но не са открити никакви индикации за наличие на бозайника на острова. През 2016 г. ново проучване заключва, че той е първият бозайник, който изчезва заради климатичните промени и смята, че един от факторите е повишаването на нивото на океана, както и по-сериозните метеорологични явления и бури.

Тръмп отхвърли доклада за климата на правителството си

Какво да направим, за да не виждаме какво дишаме

Всичко това се отразява и на рифа, както и на местното население. Правителствата на някои островни държави в района вече подготвят и планове за миграция заради повишаващите се нива на океана.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@