12

Е вропейският съюз има нова цел - икономиката на Европа да има нулеви нетни емисии на парникови газове до 2050 г., съобщава Европейската комисия, цитирана от AFP. Постигането на тази цел включва сериозни промени в икономиката и инфраструктурата.

Тръмп отхвърли доклада за климата на правителството си

Какво да направим, за да не виждаме какво дишаме

ЕС изчислява, че за да се реализира всичко ще са нужни между 175 млрд. и 290 млрд. евро годишно. ЕК обаче смята, че може да спести доста пари чрез намаляване на вноса на горива, подобряването на ефикасността на индустрията и др. Ползи ще има и за здравеопазването, защото по-чистият въздух ще намали здравните проблеми и следователно ще пести пари.

Реални решения срещу мръсния въздух

ООН: Парниковите газове в атмосферата удариха върха

Комисарят по енергетика Марош Шефчович изтъква, че екологичните проекти и ръстът на икономиката не са взаимоизключващи се неща. Той посочва, че от 1990 г. насам вредните емисии са намалели с 22%, но БВП на ЕС се е увеличил с 58%. Комисарят казва още, че е наясно, че правителствата не могат да поемат цялата тежест на инвестициите и затова се планират и стимули за бизнеса.

Стратегията предвижда значително увеличаване на използването на възобновяеми източници на енергия. Тя цели 80% от енергията на ЕС до 2050 г. да идва от такива източници. Също така се планира преминаване към електрически превозни средства и поредица от мерки и инициативи за "декарбонизиране" на индустрията или иначе казано - тя да отделя все по-малко въглероден диоксид.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@