199

В заимодействието между науката и религията винаги е била доста деликатна тема. Покойният астрофизик Стивън Хокинг беше сред убедените привърженици на тезата, че няма Бог. Дори и в последната си книга, която беше публикувана по-рано тази седмица, Хокинг е категоричен в позицията си, отбелязва онлайн изданието CNET.

Учени изпратиха песен за Хокинг в черна дупка

Стивън Хокинг прогнозира края на света

Книгата се казва "Кратки отговори на големите въпроси" (Brief Answers to the Big Questions). В нея Хокинг представя своето мнение по много от големите въпроси на науката и обществото като цяло.

Руски милиардер и учени ще търсят живот на други планети

Един от тях често е дали има Бог. "Всеки е свободен да вярва в каквото иска и според мен най-простото обяснение е, че няма Бог. Никой не е създал Вселената и никой не ръководи съдбата ни".

Според Хокинг вярването в живот след смъртта е форма на самозалъгване. "Когато умрем, ставаме на прах", пише още Хокинг. Той смята, че единствената форма на задгробен живот е чрез постиженията, които човек оставя и чрез децата си.

Последният подарък на Стивън Хокинг за хората

Хокинг с предсказание за края на света дни преди смъртта си

Въпреки това Хокинг си оставя и теоретична вратичка, че може и да има Бог. "Ако все пак има Бог, бих искал да го попитам как е измислил нещо толкова сложно като М-теорията в 11 измерения", пише още астрофизикът. Въпреки че не е вярващ, прахта му е положена в Уестминстърското абатство редом до Чарлс Дарвин и Исак Нютон.

В книгата си Хокинг засяга и други въпроси. Според него във Вселената има и други форми на живот и пътуването във времето на теория е възможно. Хокинг също така смята, че на хартия е възможно да се предвиди и бъдещето, но не очаква това да се реализира на практика.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини и любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@