2

П опулярните интернет браузъри и експерти по киберсигурност от много време поставят акцент над защитените сайтове като ключови за сигурността на потребителите в интернет. Под защитен сайт се разбира такъв с криптирана връзка, която обикновено е отбелязана със зелено катинарче в полето за адреси на браузъра. Според ново проучване на компанията за киберсигурност PhishLabs обаче, това далеч не е точно така, съобщава KrebsOnSecurity.

Измамници сменят данните на банките в Google Maps

Голям ръст на фалшивите онлайн магазини

Проучването сочи, че почти половината от всички измамни сайтове всъщност използват защитена връзка. Хакерите се възползват от разбирането на потребителите, че сайт със защитена връзка е сигурен и данните не могат да бъдат проследени. Това кара потребителите да понижат бдителността си и ги прави още по-лесни мишени.

Днешният агент тип 007 е с клавиатура, а не с пистолет

Хакери откраднали над 1 млрд. евро от банки в 40 държави

Авторите на проучването отбелязват, че потребителите не трябва да подценяват даден сайт само защото използва защитена връзка. Те трябва да продължат да внимават, да проверяват линка към сайта или да въвеждат сайта на ръка, вместо да кликват на линк в имейл. Допълнителен софтуер за киберсигурност или мениджър на пароли също може да прави проверки на достоверността на адреса и да предупреждават потребителите.

От PhishLabs подчертават, че наличието на иконка с катинарче пред името на сайта не означава, че той е добронамерен. Това е просто символ, че връзката между него и потребителя е криптирана. Освен това някои браузъри като Chrome вече постепенно спират да я показват, защото смятат, че всички сайтове трябва да използват криптирани връзки. Потребителите трябва да са еднакво бдителни към всеки сайт, без значение какъв тип връзка използва.

Хакери атакуват рентгени и медицинска апаратура

ФБР разби схема за имейл измами с богати наследници

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@