7

И спанската полиция е арестувала смятан за лидер на организирана престъпна група, която от 2013 г. насам е откраднала над 1 млрд. евро от над 100 банки, съобщава БиБиСи. Европол смята, че това е групата, която е използвала вирусите Carbanak и Cobalt.

Българският „крал на хакерите“ е избягал от филипинския затвор

Колко струва да си наемеш онлайн престъпник?

Чрез тези вируси хакерите са заблуждавали банкоматите и са ги карали да пускат големи парични суми. След това парите са били прехвърляни към сметки на хакерите и изпирани чрез криптовалути, коментира Европол, цитирана от Financial Times.

По този начин са били откраднати пари от банкомати на над 100 различни банки в повече от 40 държави по света. Европол не дава много подробности за обвинения. Той е представен като украинец с името Денис К и е описан като "компютърен гений".

Европол казва, че разследва групата от 2016 г. с помощта на няколко служби и агенции. Използвани са и частни компании за киберсигурност, които да помогнат. Испанското вътрешно министерство казва, че групата е била особено активна в Испания. Само през първото тримесечие на 2017 г. тя е атакувала множество банкомати в центъра на Мадрид и по този начин е изтеглила над 500 млн. евро.

Bitcoin си "играе" с критична пресечна точка

Хакери атакуват телевизори, за да копаят криптовалути

Денис К е живял в голяма къща в Аликанте. В нея са открити документи, два луксозни автомобила, бижута на стойност 500 000 евро и много компютърно оборудване, като всичко е конфискувано. Заедно с Денис К са арестувани и още трима други души, смятани за членове на групата. Замразени са и всички банкови сметки, за които се смята, че имат общо с хакерите.

Групата е имала добре отработен модел. Тя е изпращала имейли на банкови служители, които са били от името на международни банкови организации или производители на банкомати. В имейлите е имало връзки към фалшиви сайтове, които са били предварително подготвени и изтеглят вируси в компютрите на банковите служители.

19-годишен Bitcoin милионер: Сам си си виновен, ако за 10 години не си богат

Рубини: Криптоманиаците са кибертерористи

По този начин хакерите са успели да достигнат до банкови системи и дори до мрежи за управление на банкоматите, като са променяли максималния лимит, който един банкомат може да даде. Хакерите дори настройвали банкоматите просто да започнат да пускат пари в определен час. Малко преди той да настъпи, на дадения банкомат отива "муле", което е готово да събере парите. Хакерите използвали и друга тактика, чрез която манипулирали базите данни на банките и "надували" сметките, от които ще теглят. Освен това те извършвали киберобири на суми под 10 млн. евро, тъй като това е прагът, при който банките са задължени да съобщят на полицията.

Криптовалутите причиняват смърт, смята Бил Гейтс

Парите се изпирали чрез предплатени карти, свързани с виртуални портфейли, в които има криптовалути. По този начин се купували реални стоки, бижута, имоти, автомобили.

И макар Денис К и някои от членовете на групата да са арестувани, Европол казва, че все още има много участници от групата, програмисти, мулета и съдействащи за изпирането на парите, които трябва да бъдат открити. Агенцията казва още, че ще продължи и работа по проследяване на откраднатите пари.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@