6

П рограмирането е своеобразно изкуство. Именно затова кодът се "пише" и е процес, който освен с много сметки, е свързан и с творчество и изобретателност. Заради всичко това, всеки програмист с времето развива свой собствен стил, така както и всеки писател има свой стил. И докато писателите активно търсят своя стил, то при програмистите, особено злонамерените, това може да се окаже проблем.

11-годишно момиче хакна сайта с изборите във Флорида

11-годишно момче хакна конференция по киберсигурност

Учени от университетите "Дрексел" и "Джордж Вашингтон" представиха система с изкуствен интелект, която може да разпознава и идентифицира кой е автор на даден код само по стила, съобщава сп. Wired. Платформата се нуждае от съвсем малки и кратки примери, за да разпознае и научи стила на даден програмист. След това лесно може да анализира кода на програми и да разбира кой е участвал в тяхното създаване.

Китайски хакери атакували сателити и важни комуникации

Хакери атакуват рентгени и медицинска апаратура

Учените са тествали системата със стила на 600 различни програмисти. Всеки от тях е дал по 8 примера за код, който е написал лично. Те са били обработени от системата, която след това е била тествана с различни програми и кодове. Тя успешно е разпознала авторите на даден код в 83% от случаите.

Целта на системата е най-вече да помогне срещу плагиатството и в борбата срещу хакерите. Платформата ще може да разпознава кой стои зад даден код дори и той целенасочено да се опитва да "натопи" трето лице. Алгоритъмът може да разбира и кога става дума за случайно съвпадение на даден код и умишлено плагиатство.

ФБР разби схема за имейл измами с богати наследници

МВР: Хакери заплашват с позорящи видеа

Разбира се, има и възможност методът да се използва за разпознаване на автори на програми, които заобикалят правителствена цензура. Учените казват, че методът им не е 100% гарантиран и има начини за "маскиране" на кода, за да е неразпознаваем. Самите те допълват, че не искат системата им да може да разпознава всичко, защото това ще наруши личното пространство на програмистите.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@