0

Н ова измама набира популярност в интернет и този път е свързана с адресите и телефонните номера на банките в Google Maps, съобщава BusinessInsider. Измамниците променят данните на банките в приложението и слагат свои телефонни номера. Така клиентите, които звънят на тях, си дават личните данни директно на измамниците.

Днешният агент тип 007 е с клавиатура, а не с пистолет

Голям ръст на фалшивите онлайн магазини

Това е възможно, тъй като Google Maps позволява на всеки да редактира адресите и данните на обектите, които показва на картата. Това не е възможно само, ако даденият бизнес е минал през специална процедура на потвърждение на адреса и е получил разрешение само той да може да го редактира.

Алгоритъм разкрива анонимни програмисти и хакери

Хакери откраднали над 1 млрд. евро от банки в 40 държави

Повечето компании, включително и много банки, обаче не са направили това. По този начин редактирането на адресите и телефонните номера е много лесно и изисква единствено профил в Google.

В Индия вече са засечени "множество случаи" през последния месец именно на такава измама, които са стигнали до полицията. Пред местното издание The Hindu Google коментира, че като цяло възможността потребителите да редактират и предлагат промени на съдържанието в Google Maps е полезна функция, но компанията съзнава, че "може да има известни неточности или злонамерени редакции. Когато това стане, правим възможно най-доброто, за да обърнем внимание на проблема възможно най-бързо", казва компанията.

За самите потребители остава съветът да не се доверяват напълно на данните в Google Maps, особено, когато търсят телефонни номера на банки и институции. По-добре да използват номерата, които са в официалните сайтове на банките или телефоните, които са написани на банковите им карти.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@