33

К олко често сте чували, че мобилните телефони причиняват рак? Най-вероятно – много. Хората все повече спекулират и се шегуват с тази евентуална зависимост. Учените са предпазливи в прогнозите си, но наскоро се появи официален списък с препоръки за препоръчителна употреба на мобилните устройства, пише The Verge.

Мобилните телефони са около нас вече три десетилетия – не е ли логично вече да имаме отговор за тяхното въздействие?

Предвид досегашните изследвания, мобилните телефони по-скоро не причиняват рак,

но изследванията в тази посока продължават.

Радиацията от мобилните телефони се различава значително от тази при разграждане на атома - познато като „йонизираща радиация“ – тя има висока енергия и способност да увреди ДНК-то ти, което води до рак. Телефоните излъчват много по-нискa радиация „нейонизирана“, която не уврежда ДНК-то, разясняват учените от Калифорнийския център за обществено здраве (California Department of Public Health). Въпреки това остава въпросът мобилните телефони влияят на здравето ни.

Смартфоните правят хората по-глупави, твърдят учени

През 2011 г. групата на СЗО прави заключението, че лъчението на телефона "вероятно e канцерогенно", което е по-малко в сравнение с другите класификации, но не е категорично отречено. Шест години по-късно, доказателствата в двете посоки все още са смесени и че за момента остава "известна индикация" за риска, обяснява Джонатан Самет, декан на Училището по обществено здравеопазване в Колорадо и експерт по вредното излъчване от телефона, който ръководи работна група на Световната здравна организация.

"Не казвам, че има някаква опасност за общественото здраве, но използването на мобилни телефони е широко разпространено в нашето общество и трябва да сме сигурни, че го разбираме. Засега е по-добре да не се тревожите", разяснява той. 

Учените дават списък с насоки за предпазване от радиацията

Мобилният телефон да не се намира близо до главата, когато спим; да не го държим в джобовете до слабините; да намалим използването му, когато сигналът е слаб; да не го използваме за обмяна на прекалено голямо количество данни и разбира се – да ограничим използването му от малки деца.

Бил Гейтс забранил на децата си да използват смартфони

Все пак сме заобиколени от сигнали за мобилни телефони, Wi-Fi сигнали и всички други видове радиочестотни излъчвания навътре и навън - не само когато поставим телефона си до главата. 

Докато доказателствата покажат друго, всичко това все още се счита за по-малък риск от рак, отколкото други фактори, като стрес или нездравословно хранене.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@