20

Н е само използването, но дори и присъствието на смартфон в същото помещение прави хората по-глупави. Нещо повече, това важи и когато телефонът е изключен, твърдят учени от Университета на Тексас в Остин, съобщава онлайн изданието CNET.

Смартфоните спомагат за по-рационално мислене

Те са провели проучване сред около 800 потребители на мобилни телефони. Доброволците е трябвало да решат серия компютърни тестове, за които се изисква пълната им концентрация. Целта на тестовете е била да провери способността на мозъка да задържа и обработва информация във всеки един момент.

Над 5 млрд. души по света вече имат мобилен телефон

Всички участници е трябвало да изключват звука на телефона си. На произволен принцип някои са били помолени да оставят телефона си с дисплея надолу върху бюрото, в джоба си или дори в друга стая.

Манията по телефони на родителите води до лоши деца

Резултатите от тестовете показали, че хората, чийто телефони са в друга стая, постигат значително по-високи резултати от останалите. Най-лошо са се представили хората с телефон в джоба. Причината е навикът на човек да е постоянно до смартфона си. Това натоварва мозъка още повече, когато той знае, че не трябва да го докосва.

"Съзнанието не мисли за телефона, но този процес - да се накараш да не мислиш за нещо, използва от ограничените когнитивни ресурси", коментира Адриан Уорд, ръководител на проучването. В тези моменти мозъкът активно се бори с желанието на човек да погледне телефона си, което го разсейва и влошава резултатите му. Затова, когато телефонът е по-далеч, мозъкът не се натоварва с опити да не мисли за него и насочва повече ресурс към останалите задачи.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@