0

Н а всеки човек се е случвало да му дойде наум интересна и креативна идея, но просто да няма с какво да я запише или нарисува в дадения момент. По-късното възстановяване на идеята по спомени не винаги е особено ефективно. Ако имате под ръка лаптоп с Windows 10, тъч скрийн и цифрова писалка, може да решите този проблем много лесно и практично – с функцията Windows Ink.

Windows 10 получава нов голям ъпдейт през октомври

Това е софтуер, който позволява на потребителя да извлече максимума от използването на лаптоп с тъч скрийн и  цифрова писалка. Windows Ink позволява на потребителя да използва множество от приложенията на операционната система и пакета Microsoft Office по възможно най-естествен и практичен начин.

Полезни хитринки за Windows 10

Windows Ink може да се използва по множество различни начини. С цифровата писалка потребителят може да пише или редактира документи в Word, слайдове в Power Point,  да решава задачи в OneNote. Може да използва Windows Ink и в приложението Paint 3D, както да пише на ръка, да рисува и дори да композира музика и да редактира снимки.

Удобство на работното място

Повечето Windows Ink приложения  са събрани на едно удобно място – Windows Ink Workspace. По-конкретно, това са приложенията Sticky Notes, Sketchpad, Screen Sketch.

Sticky Notes позволява на потребителя да създава виртуални „лепкави” бележки, които да „залепя” на екрана. Той може да пише и рисува върху бележките сякаш са съвсем истински, както и да ги подрежда и персонализира. Sticky Notes има и много допълнителни възможности, например да разпознават телефонни номера, които могат да се набират с един клик или разпознаване на номер на полет, информация за който да се потърси в Bing.

Източник: Microsoft

Sketchpad е приложение, което позволява създаването на лесни и бързи рисунки. То започва с голям бял „лист”, на който потребителят може да развихри своята креативност и да използва виртуални инструменти като линии, да рисува, оцвеятва, да пише. Приложението разпознава и допир с пръсти, като може да се използва за „държане” на виртуална линия по време на чертаене.

Screen Sketch е удобна при работа по проекти и задачи. Приложението прави снимка на екрана (скрийншот), върху която може да се пише, рисува и чертае. Така съвместната работа от разстояние става доста по-удобна, защото потребителят може ясно да покаже какво има предвид, както и да сподели личното си впечатление както би го направил на хартия.

Windows Ink + Office = продуктивност

Приложенията Word, PowerPoint и OneNote от Microsoft Office също могат да се възползват от Windows Ink. Редактирането на документи в Word може да става много лесно само с няколко движения на стилуса. Има възможност за изтриване на думи и елементи чрез задраскването им, както и да се редактират или преместват. Може да се рисува директно върху документа и да се добавят коментари и отзиви.

Същото може да се прави и в PowerPoint. Освен това може по-лесно да се рисуват форми, които софтуерът да превръща във фигури. Има и виртуална линия, която помага за прецизното рисуване и подреждане на елементите в слайдовете.

10 сбъднали се прогнози на Бил Гейтс от 1999 г.

Очаквано, в приложението OneNote , Windows Ink помага за писането на бележки и рисунки. Освен това обаче, в OneNote може да се решават и математически уравнения, като потребителят пише формулите на ръка върху екрана на лаптопа си.

Креативност навсякъде

Windows Ink може да се използва и в приложения за редакция и обработка на снимки и изображения. Сред тях са Paint 3D, Adobe Photoshop Elements 15 и др. Могат да се добавят ефекти, да се обработва прецизно определен район на снимката и др.

В Windows Store има и специални приложения за обработка на 3D обекти. Едно от тях е JT2Go. То позволява създаване на 3D модели от CAD, CAM, CAE данни и тяхната лесна обработка с помощта на Windows Ink.

Ink функцията може да се използва и за доста по-практични неща от ежедневието. Например за чертаене на маршрут и бележки върху карта в приложението Windows 10 Maps. Така лесно може да се създава персонален маршрут с отблязани места за спиране или други коментари.

Windows Ink е една от новите и интересни функции на  Windows 10. Работи чудесно при всичи популярни марки лаптопи -  Аsus, Acer, HP, Lenovo, но задължително условие е лаптопа да има тъч скрийн и цифрова писалка.

Windows Ink е чудесен начин да изразите своята креативност. Може да видите и изпробвате всички възможности на Windows Ink и да намерите най-подходящия лаптоп за вас в мрежата на  магазини Технополис и Техномаркет.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@