1

Н овата версия на браузъра Chrome на Google въвежда предупреждения за интернет страници, които използват старата HTTP връзка, вместо по-сигурната HTTPS. За сега предупреждението ще е само в жълт цвят, но скоро ще премине в червен цвят, съобщава Google.

Рекордната глоба на ЕС не "одраска" приходите на Google

Facebook, Google и други ИТ гиганти ще обменят данни на потребителите

HTTPS връзката е криптирана и макар не 100% сигурна, е доста по-добре защитена от стандартния HTTP. Тя предпазва от проследяване на комуникацията между потребител и сайт, копиране на пароли, "инжектиране" на нежелани реклами или използването на браузъра за "копане" на криптовалути и др.

"Смартфон" без дисплей и други тайни проекти на Google

Говорещият Google уплаши хората с реализма си

Още преди няколко месеца Google предупреди, че HTTP постепенно ще се превърне в елемент, който Chrome ще възприема за проблем с даден сайт. Така, когато потребител посети сайт, който използва само HTTP и не предлага HTTPS, той ще получава предупреждение, че сигурността на този сайт не отговаря на изискванията за сигурност.

Компанията изчислява, че вече 83 от стоте най-популярни интернет сайта в света вече използват HTTPS, а 76% от интернет трафика през Chrome за Android е защитен. Google иска да увеличи процентите още повече и да направи така, че HTTPS да се възприема от потребителите като норма, а не като екстра, която да търсят.

За целта от септември т.г. сайтовете с HTTPS вече няма да се отбелязват като "сигурни" в Chrome. Вместо това няма да има никаква индикация за тях. А от октомври т.г. сайтовете без HTTPS връзка, ще получават червено предупреждение, че не са сигурни. Така те ще изпъкват на фона на останалите. Целта на Google е по този начин да привлече внимание само към сайтовете, които нямат HTTPS и да бъдат накарани да добавят тази функционалност.

Google иска да замени SMS-ите с нова услуга

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@