3

Кратките текстови съобщения (SMS) са една от най-старите функции на мобилните телефони, които не са се променили от самото начало. Вече десетилетия наред SMS-ите са си същите. Google смята, че е време това да се промени и пуска новата си услуга Chat.

ИТ гигантите отказаха да помагат за кибератаки

Правото да бъдеш "забравен" срещу Гугъл

От известно време Google работи с големите мобилни оператори по света и иска Chat да навлезе в целия свят едновременно, а не да бъде услуга, която бавно ще се развива. Google иска да направи Chat основната система за обмен на кратки текстови съобщения за всички мобилни телефони, които използва Android. Chat на практика ще е директен конкурент на услугата iMessage, която Apple предлага за своите мобилни устройства от години.

Зукърбърг: Facebook е в оръжейна надпревара с Русия

Facebook призна, че чете съобщенията в Messenger

Пред онлайн изданието The Verge Google коментира, че Chat става по-голям приоритет за компанията. Пренасочени са дори служители, които са работили по други проекти, като приложението Allo.

Chat не е изцяло ново приложение за съобщения. Вместо това то обединява множество функции и възможности, които и сега са налични в телефоните, но не могат да се използва с класическите SMS-и. Chat ще се възползва и от новия стандарт RCS, който трябва да наследи SMS. Той ще е в основата на технологията, но тя ще бъде подобрена и направена по-лесна за използване от обикновените потребители.

Chat ще бъде вградена в Android Messages, което е основното приложение за всички съобщения в Android. Технологията ще поддържа пращане на снимки с пълна резолюция, видео, групов чат, известия за прочетено съобщение и т.н.

Правото да бъдеш "забравен" срещу Гугъл

Важен детайл е, че макар Google да стои в основата на проекта, той реално ще се разработва и предлага от самите оператори, но ще е съвместим между тях. Chat ще бъде услуга, която се предлага от операторите. Затова името е просто Chat, а не Google Chat.

Услугата най-вероятно ще се таксува като стандартен SMS, но самите оператори имат възможност да решат дали да искат такава такса и колко да е тя. Функцията няма да е криптирана, като Google се надява, че тя ще започне да се предлага още през тази година. Когато потребител, който използва Chat, пише съобщение на потребител, който няма тази услуга, тя автоматично ще конвертира съобщението в обикновен SMS. За сега Apple не е коментирала дали има интерес към Chat и дали ще я поддържа в своите устройства.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.