5

Ф инансовите резултати на Google не пострадаха сериозно заради рекордната глоба, която Европейският съюз наложи на компанията. Миналата седмица ЕС глоби Google с 5 млрд. долара заради нелоялни практики в Android. Внушителната сума обаче не повлия особено на крайния резултат във финансовия отчет на компанията.

Facebook, Google и други ИТ гиганти ще обменят данни на потребителите

ЕС наложи рекордна глоба на Google от 4,3 млрд. евро

Приходите на Alphabet (холдингът, обединяващ всички бизнеси на Google) за второто тримесечие възлизат на 32,7 млрд. долара, което е с 26% спрямо същия период миналата година. Тогава Google пак трябваше да плати глоба, но по-малка, което пак се отрази на печалбата.

"Смартфон" без дисплей и други тайни проекти на Google

Говорещият Google уплаши хората с реализма си

В крайна сметка печалбата на Alphabet за това второ тримесечие е 3,2 млрд. долара, спрямо 3,5 млрд. долара миналата година. Иначе казано, Google губи 300 млн. долара на фона на двойно по-голямата глоба.

Компанията дава и числа как ще изглежда печалбата ѝ, ако не беше глобена - тогава тя щеше да е почти 7,9 млрд. долара, което да е близо 1 млрд. повече спрямо миналата година. Ръст на приходите има и при другите бизнеси на Alphabet, но там са увеличени и загубите заради по-големите инвестиции. Това обаче е предвидено и не притеснява компанията.

Разликата е компенсирана сериозно и от продажбите на хардуер и Google Play Store. Ръстът на приходите там е с 37% до 4,4 млрд. долара. Google почти е удвоила и капиталовите си разходи за разширяване на бизнеса си с облачни услуги.

Google иска да замени SMS-ите с нова услуга

Накратко, Google за сега не е особено притеснена или засегната от глобите на ЕС и големите ѝ приходи вече почти са неутрализирали ефекта от глобата. Това може да се случи, ако компанията продължи да бъде глобявана и не изпълни исканията на ЕС да коригира поведението си с Android.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@