4

Google е поработила доста върху новата версия на мобилната си операционна система. Новият Android P ще е най-мащабният ъпдейт на платформата от години насам. Компанията я представи по време на годишната си конференция, като е дала на онлайн изданието The Verge и още по-подробен достъп до новостите.

Вече ще можем да говорим с Google по телефона

Microsoft сближава Windows 10 с Android и iOS

Една от тях ще е нова секция, която ще показва на потребителите колко често, кога и колко дълго използват всяко приложение на телефона си. Освен това ще могат чрез нея да си налагат ограничения. Например не повече от 30 минути на ден за Instagram. Когато лимитът е достигнат, иконката на приложението ще става сива и няма да може да се активира. Функцията е част от стратегията, която все повече технологични компании приемат с цел да намалят зависимостта от технологиите и да помогнат на хората по-добре да ги балансират с останалите елементи от живота си.

LG G7 залага на изкуствения интелект и класическите опции

Google добавя визуална търсачка към Android

Android P ще предлага и навигация чрез жестове, подобно на iPhone. Ще има и жестове върху Home бутона, които да улесняват работата с приложенията и менютата.

Друга новост е режимът Wind down. Чрез него потребителят може да зададе приблизителен час кога си ляга. Когато времето наближи, телефонът автоматично ще спира известията и ще влиза в режим "не ме безпокой". Освен това интерфейсът ще става безцветен, за да подсказва на потребителя, че нарушава режима си. А в режим "не ме безпокой"  известията са напълно скрити. Единствено въведените изключения ще се показват.

Ето как можете да освободите място на телефона си

Google иска да замени SMS-ите с нова услуга

Android P ще има и доста по-малки промени. Например възможност дори когато екранът е заключен да не се обръща, все пак да може да го прави при гледане на видео. Има и нов инструмент за правене на екранни снимки, промени в менютата за бърз достъп и др.

Поставя се и немалък акцент върху изкуствения интелект. Умен алгоритъм ще изучава потреблението на телефона и ще оптимизира консумацията на енергия с цел да извлече максимума от батерията. Google Assistant също ще има много подобрения, за да е по-интелигентен и полезен в повече ситуации.

Android P ще е в бета версия още от сега и всеки желаещ може да я тества. През есента платформата ще е напълно готова.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@