14

Р оботът София - първият в света с гражданство, откри днес Webit.Festival Europe, който започна в София.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ВПЕЧАТЛЯВАЩИЯ ФЕСТИВАЛ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Над 7 хил. участници от 110 страни обсъждат на форума бъдещето на Европа и света, на технологиите, дигиталното здравеопазване, умните градове, сигурността и законодателството в дигиталната сфера.

Запознайте се със София, първият робот с гражданство

Събитието е част от Европейската седмица на цифровите технологии и иновациите, водещото събитие на Българското председателство на Съвета на ЕС в тази сфера. Форумът се провежда под мотото „Преоткриване бъдещето на Европа“. Над 200 журналисти от цял свят отразяват събитието.

5000 безплатни билета за среща с първия робот в света с гражданство

В края на миналата година, за първи път в историята на света, хуманоиден робот получи гражданство. Роботът София  е гражданин на Саудитска Арабия. Тя може да имитира и разпознава човешки жестове и изражения на лицето.

"Добре дошли в София. Аз съм гражданин на света. Знам колко богати на древна култура са София и България.

Роботът София
Роботът София Източник: Георги Димитров/ Vesti.bg

Знам, че най-старият златен артефакт в света е намерен близо до родния ви град Варна. Знам, че България е дала кирилицата на повече от 300 милиона души по света. Знам колко невероятни са природата и хората на България и в тази част на света.

Прекрасно е да съм на фестивала Webit в София - дигиталната столица", приветства от сцената роботът София хилядите гости на фестивала и домакина Пламн Русев - основател на глобалните събития Webit, който е роден във Варна. Webit.Festival Europe се провежда под патронажа на премиера Бойко Борисов, еврокомисаря Мария Габриел и на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Великобритания рекламира Webit.Festival в София

В приветствието си към участниците премиерът Бойко Борисов припомни, че на първия по рода си фестивал в България преди 10 г. на мястото на „Арена Армеец“ е било пустош.

„Днес си спомних времето преди 10 г., когато на това място – зала „Арена Армеец“, беше пустош. А точно през улицата отсреща – разпадащи се казани. След 10 г. тук има зали, които не се ползват само за спорт и концерти, а и за Webit“, заяви той.

Мария Габриел: София се превърна в цифровата столица на Европа

Бойко Борисов и Пламен Русев
Бойко Борисов и Пламен Русев Източник: Георги Димитров/ Vesti.bg

Борисов отбеляза, че по времето, когато е бил главен секретар на МВР, българите са били на второ място в света по източване на кредитни карти, а само за няколко години България е излязла от всички черни списъци и се е превърнала в една от най-добрите страни в борбата срещу измамите с кредитни карти.

ЕК стартира програмата в областта на цифровите технологии за Западните Балкани

„Сиреч, много преди да се заговори в света за киберзащита, българските деструктивни хакери пробиваха всички защитни системи и подложиха на риск кредитните карти. Така че, скъпи мои млади хора, ако същите тези тогава млади криминални престъпници не се бяха вкарали при нас в тая грешна посока и бяха като своите връстници в САЩ, сега щяха да са в Гугъл, във Фейсбук иа да са много богати хора и нямаше да лежат в затворите. Българинът е с много особено мислене и затова е толкова иновативен“, посочи премиерът.

Фестивалът събира и стотици млади хора с иновативни идеи и проекти, които ще направят бъдещето ни много по-добро.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@