8

П реди седмица, нов медицински екип от България замина за Мали. Четирима военни медици ще се включат в Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на западноафриканската държава. Българите са включени в състава на медицинско осигуряване от типа "Роля 1", разположен в щаба на мисията в столицата Бамако. Съобщението за изпращането на екипа беше поместено накратко в сайта на Информационния център на МО и едва ли много хора в страната знаят, че България праща контингент в Мали. Но това не е първият път - през последните години българските военни медици участват многократно в мисии в района, известен като Сахел. Всъщност, последната група е номер двадесет и три в мисиите на страната ни в този отдалечен район в Африка.

Българските военни лекари са част от европейската мисия, разположена в района, на която една от основните задачи е да стабилизира области през които минава огромен бежански поток, стигащ до Европа. През седмицата ООН отбеляза в нов доклад, че над 700 000 души в Сахел са избягали от нападения на джихадистки бойци и въоръжени групировки през последните 12 месеца, което е десеткратно увеличение в сравнение с януари 2019. Много от бежанците опитват да стигнат до Либия и от там до европейските брегове, бягайки от насилието. Една от най-горещите точки в района е малката държава Буркина Фасо, която доскоро не влизаше в новинарския поток, но през последните години джихадистките групи все повече се прицелват в тази държава и слабите й граници. Само за една година – през 2018 – в Буркина Фасо терористичните атаки нарастват от 12 на 137, а за целия район на Сахел „Ислямска държава“ извършва 465 атаки, докато през 2016 те са 90.

Неслучайно радикални групи се струпват в тази част на света. Сахел е огромна територия в Африка, простираща се от западното до източното крайбрежие на континента и е геостратегически в близост до европейските южни държави. В тази зона се намират слаби и бедни държави, опитващи да се справят с множество предизвикателства като междуобщностни конфликти, присъствие на радикални ислямистки и терористични организации, както и борба за контрол над канали за трафик на оръжие, наркотици и мигранти. Нерядко дори самите правителства имат участие в нелегална дейност и допринасят за нестабилността и насилието, а бруталният им отговор срещу фактори, считани за заплаха, често утежнява ситуацията. Няколко неща могат да бъдат обобщени като характерни за региона: слаба или пълна липса на държавност в цели области, крайна бедност, климатични промени, водещи до разширението на пустинята Сахара, слабо управление и широко разпространена корупция, както и почти пълна невъзможност за контрол над насилието.

Насилието, което в момента достига нови нива, е подхранвано от оръжейния поток, залял региона след началото на конфликта в Либия през 2011, почти довел страната до състояние на „провалена държавност“. Нестабилността в Либия, впоследствие пренесена и на юг, в крайна сметка отваря отлични възможности както за трафикантите, така и за джихадистките мрежи, които се възползват от тежката ситуация, използвайки религията и силата като аргумент срещу провалените традиционни власти.

Сахел е определян като район от критична важност за сигурността на Европа и като все по-разширяващ се център на организирана престъпност и радикализъм. Ето защо на терен действат множество инициативи от различни участници, невинаги координирано помежду си, а много често изпълняват припокриващи се задачи. Акцентът преди всичко пада върху опитите за военно решение. САЩ имат особено стратегически интереси в района, което допреди няколко години оставаха най-вече непознати за широката публика. Това се промени в началото на октомври 2017 г., когато загинаха четирима американски военнослужещи от американските специални части след организирана засада в отдалечена пустинна провинция на Нигер . Около случая се вдига много шум, а обществото започва да задава въпроси относно тайното участие на САЩ в региона. Участие, което е толкова тайно, че дори висши представители на правителството и конгреса не са знаели подробности за него. Очевидно без публичен дебат и политически контрол от Вашингтон, през последните няколко години американската армия е увеличила значително своето присъствие в Сахел. Официално няма данни колко точно души има на терен в района, но по всяка вероятност може да се говори за цифра от порядъка на 1000 – 2000 души от специалните части, морските пехотинци и персонал, управляващ дронове. Само в Нигер се предполага, че са разположени около 800 души, което е увеличение с осем пъти за периода 2013 – 2017 г.  При всички положения, контингенти с различна численост има още в Камерун, Конго, Джибути, Централноафриканската република, Уганда и Южен Судан.

В краткосрочен план по всичко изглежда, че американската стратегия в Сахел се свързва основно с участие чрез подкрепа със специални части, инструктори, разузнаване и въздушна поддръжка. Поддържане на относително ограничени контингенти, ненабиващи се в очите на местното население, което е силно податливо към джихадистките послания и особено чувствително към чуждестранно присъствие.

Европейският съюз е въвел многокомпонентна и всеобхватна стратегия за Сахел, в която участие има и България. Тя е приета през 2011 г. и е обновена на два пъти през 2014 и 2015 г. Конкретно е насочена към Буркина Фасо, Мали, Мавритания, Нигер и Чад, но силната регионална взаимна обвързаност на икономическо и социално ниво налага нуждата от сътрудничество на различни нива с Мароко, Алжир, Либия и Нигерия. Четири са основните цели на стратегията, а именно: сигурност, регионално сътрудничество, изграждане на капацитет и постигане на икономически растеж. В икономическо отношение ЕС използва няколко програми и фондове за развитие и хуманитарна помощ, чиято стойност ще достигне до 8 млрд. евро до 2025 .

Почти всички държави в Сахел са бивши колонии на Франция. Това е територия, която се счита за традиционна френска сфера на влияние и по тази логика Париж има и най-голям външен ангажимент по отношение на сигурността в региона. Операция „Бархан“ е директно продължение на успешната операция „Сервал“, която в рамките на около година и половина успява да прекъсне джихадисткия напредък в северната част на Мали, заплашил целостта на цялата държава. Според информация на списание „Икономист“, през лятото на 2014 г., когато стартира „Бархан“, французите разполагат с общо 3000 военни, разделени в пет държави – Буркина Фасо, Чад, Мали, Мавритания и Нигер . С помощта на Франция е създадена организацията G5 Sahel (G5S) – регионално обединение с цел сътрудничество и развитие в областта на отбраната. Създадено е през 2014 г.

Лошите новини от Западна Африка не спират. Преди малко повече от седмица въоръжени лица убиха 24 души и раниха 18 при нападение срещу протестантска църква в село в северната част на Буркина Фасо. Миналият месец двадесет правителствени войници бяха убити в Мали. Стотици са станали жертви при нападения за последните три месеца. Междувременно, Европа осъзнава, че Сахел и Западна Африка са проблем с часовников механизъм. Близостта до Либия, чиито брегове са на триста километра от ЕС, се използва от радикални групи, които набират все повече нови членове. „Ислямска държава“ стъпва много видимо в региона и консолидира присъствието си, отслабено в Близкия изток. Ал Кайда пък от години е най-силната групировка в тази част на света. Неслучайно, в началото на тази година, Франс прес съобщи за намерението на Франция да увеличи броя на войниците си в силите на операция „Бархан“ от 4500 на 5100 души. В инициативата на Париж влизат все повече европейски държави, като например Португалия има вече над 500 войници, а Чехия план.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Между блондинки: - Муцка, имам две добри новини! - О, какви са? - Направих си тест за бременност и се оказа положителен. Бременна съм! -…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Хеликоптери изхвърлиха 120 тона вода над пожарите в Северна Македония

Хеликоптери изхвърлиха 120 тона вода над пожарите в Северна Македония

Свят Преди 1 час

Локализирани са новите огнища на пожара

,

Защо плуването е било табу на Древните Олимпийски игри

Любопитно Преди 2 часа

Древните олимпийски игри са се провеждали между VIII и IV в. пр.н.е. и са включвали състезания като борба, бокс и петобой

,

Храмът, пред който огънят спря: Чудо ли спаси над 100-годишната църква в село Воден

България Преди 3 часа

Камбанният звън на храма, възвестил, че селото трябва да бъде евакуирано

Ситуацията в Елин Пелин е спокойна, хората се връщат в домовете си

Ситуацията в Елин Пелин е спокойна, хората се връщат в домовете си

България Преди 3 часа

Евакуиралите се жители, проверяват какви са щетите на имуществото им

уран

Австралия закрива ураново находище, за да предпази аборигенско племе

Любопитно Преди 4 часа

Това е едно от най-големите неизползвани находища на висококачествен уран в света

Как да пием кафе правилно: Две важни правила

Как да пием кафе правилно: Две важни правила

Любопитно Преди 5 часа

Подробности може да прочетете в следващите редове

.

Два празника отбелязваме днес, честит имен ден на...

Любопитно Преди 5 часа

Този ден се приема и за подходящ за пътуване

Температури до 30°: Какво време ни очаква през уикенда

Температури до 30°: Какво време ни очаква през уикенда

България Преди 5 часа

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца, ще започне да се повишава

Google Gemini стана още по-бърз и умен и на български

Google Gemini стана още по-бърз и умен и на български

Технологии Преди 6 часа

Новата версия вече се предлага на над 40 езика в 230 държави

Главният архитект на София подаде оставка

Главният архитект на София подаде оставка

България Преди 16 часа

В понеделник ще бъде назначен временно изпълняващ длъжността

След решението на КС може да започне избор на главен прокурор

След решението на КС може да започне избор на главен прокурор

България Преди 17 часа

Проф. Киров отбеляза, че изборът на главен прокурор може да направи нов състав на Висшия съдебен съвет

Отново критична ситуация на границата с Гърция

Отново критична ситуация на границата с Гърция

България Преди 17 часа

Пожарникари, горски служители и военни с пръскачки и лопати опитват да не допуснат огъня на наша територия

Русия призна: Кризата е катастрофална

Русия призна: Кризата е катастрофална

Свят Преди 17 часа

Песков: Живеем в най-голямата държава в света, но всяка година сме все по-малко

Ваканцията на депутатите ще е от 17 до 31-ви август

Ваканцията на депутатите ще е от 17 до 31-ви август

България Преди 18 часа

Темата за депутатската ваканция беше обсъдена вчера на председателски съвет

Задържаха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж

Задържаха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж

България Преди 18 часа

ДАНС провежда действия по установяване на подбудителите и съучастниците