84

П рез последните дни шефът на руската частна военна компания "Вагнер" изглежда е изпаднал в срив в социалните медии, наводнявайки канала си в Telegram и други акаунти с все по-скандални и провокативни изявления.

Наред с други неща Пригожин разкри очевидно унизителен неуспех на бойното поле за Русия, като тази седмица съобщи ядосан, че руска бригада е "избягала" от град Бахмут, заплашвайки войските му с обкръжение от украинските сили, пише CNN.

"Ситуацията на западните флангове се развива според най-лошия от прогнозираните сценарии. Тези територии, които бяха освободени с кръвта и живота на нашите другари... са изоставени днес почти без никаква битка от тези, които трябва да държат нашите флангове", оплаква се Пригожин в аудио съобщение, публикувано в четвъртък.

По-рано през седмицата Пригожин помрачи празненствата на Деня на победата на Русия на 9 май с публични и сквернословни критики към висшето военно ръководство на страната.

Украински командир: "Вагнер" избягаха

"Днес украинците разкъсват фланговете в посока Артемовск [Бахмут], прегрупират се при Запорожие. И са напът да започнат контранастъпление. Денят на победата е победата на нашите деди. Не сме заслужили нито с милиметър тази победа", каза той във вторник.

Продължавайки дългогодишното си публично жалване, че руските униформени военни лишават войските му от снаряди, Пригожин предположи, че висшестоящите са се притеснявали, докато бойците на "Вагнер" умират.

"Снарядите лежат в складове, почиват си там. Защо снарядите лежат в складовете? Има хора, които се борят, и има хора, които веднъж в живота си са научили, че трябва да има резерв, и те пестят, спестяват и спестяват тези резерви. Никой не знае за какво. Вместо да похарчат снаряд, за да убият врага, те убиват нашите войници. И щастливият дядо смята, че това е добре", казва той.

Това породи въпроса: Кого точно има предвид Пригожин? В края на краищата "дядото в бункера" е едно от любимите имена на руския опозиционен лидер Алексей Навални за руския президент Владимир Путин, който обитава почти карикатурно екстремен балон за сигурност.

Пригожин: Зеленски хитрува, контраофанзивата тече с пълна сила

Политическа звезда

И така, какво точно е целял Пригожин? Флиртува ли с дефенестрацията ? Или той просто е на края на силите си, след като е прекарал месеци на фронтовата линия?

Пригожин бързо се оттегли от коментара си "дядо", като записа последващо гласово съобщение, в което пояснява, че може да е имал предвид бившия заместник-министър на отбраната Михаил Мизинцев или началника на Генералния щаб Валери Герасимов (или, което е по-странно, провоенния блогър Наталия Хим).

Шефът на "Вагнер" е бесен: Руска бригада е избягала от битка в Бахмут

"Говорих за "дядо" в контекста на това, че не ни дават снарядите, които стоят в складовете, а кой може да бъде дядо? Вариант номер едно, Мизинцев, който беше уволнен, защото ни даде снаряди и затова сега не може да дава снаряди. Вторият е началникът на Генералния щаб Валерий Василиевич Герасимов, който трябва да осигури снаряди, но ние не получаваме достатъчно снаряди и получаваме само 10%", казва Пригожин в гласовото съобщение в Telegram.

Месеци наред шефът на частната военна компания "Вагнер" вижда как политическата му звезда изгрява в Русия, тъй като неговите бойци изглеждаха единствените, способни да осигурят осезаем напредък на бойното поле в изтощителната война в Източна Украйна. И той използва влиянието си в социалните медии, за да лобира за това, което иска, включително тези търсени доставки на боеприпаси.

Но на фона на тези успехи – особено в месомелачката в Бахмут – Пригожин съживи и разшири враждата с руското военно ръководство. Хитър политически предприемач, Пригожин се представи като компетентен, безмилостен патриот – в контраст с некадърната военна върхушка на Русия.

Политически употребим?

Може да изглежда изненадващо в страна, в която критикуването на военните може потенциално да доведе човек до затвор, Пригожин да се измъква с яростни критики към генералите на Путин. Но Путин ръководи нещо, което често се описва като съдебна система, където вътрешните борби и конкуренцията между елитите всъщност се насърчават да дават резултати, докато "вертикалата на властта " остава лоялна към държавния глава и му отговаря.

Пригожин заяви, че все още не получава достатъчно боеприпаси за сраженията в Бахмут

Но онлайн гневът на Пригожин преминава границата на открита нелоялност, казват някои наблюдатели.

Наскоро в Twitter базираният във Вашингтон мозъчен тръст Institute for the Study of War каза: "Ако Кремъл не отговори на ескалиращите атаки на Пригожин срещу Путин, това може допълнително да подкопае нормата в системата на Путин, в която отделни участници могат да се борят за позиции и влияние, но не мога директно да критикуват Путин."

След това спекулациите се съсредоточават върху това дали Пригожин е политически употребим, дали неговите изблици са нещо като хитра измамна операция - или, което е по-притеснително за Путин, дали системата на лоялност, която поддържа Кремъл да работи гладко, започва да се разпада.

"Това не е предназначено да се случва в системата на Путин. Системата на Путин позволява на миньоните да се атакуват един друг, но никога не подкопават вертикалата. Пригожин преминава тази линия. Или Путин отговаря и Пригожин е изцяло в ръцете му, или  веднага ще бъде изпратен сигнал. Сигнал, че шефът е фатално отслабен. И това е система, която не зачита слабостите", казва историкът на Студената война и професор Сергей Радченко от Факултета за напреднали международни изследвания на Джон Хопкинс в наскоро в Twitter .

Тази теория ще бъде тествана през следващите дни, докато битките продължават да бушуват около Бахмут.

Коментари 84
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

84 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>СДВР:&nbsp;Движението в центъра на София в събота може да бъде спирано</p>

СДВР със строги мерки заради мача "Левски" - ЦСКА

България Преди 12 минути

Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали, така и в центъра на града каза на гл. инспектор Иван Георгиев

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

България Преди 19 минути

Може би имаше много повече случаи през изминалите месеци, през които трябваше да се "вземе главата" на председателя на парламента, отбеляза тя

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 1 час

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 1 час

Той се очаква на пазара това лято

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок

99-годишна

Когато духът е най-важен! 99-годишна баба счупи 3 световни рекорда по плуване (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

История, която звучи като от филм, но всъщност е самата истина

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Екипажът на плавателния съд е евакуиран на пролива Дарданели

<p>Борисов: Много добре го сглобихте, браво, унижихте ни, разстроихте ни</p>

Борисов: Вчерашното действие срещу Росен Желязков беше насилствено

България Преди 2 часа

Следващият парламент може да бъде много по-различен, заяви лидерът на ГЕРБ

<p>Доц. Кунчев обяви ще се въвежда ли&nbsp;извънредна епидемична обстановка заради коклюша</p>

Кунчев: Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка заради коклюша

България Преди 2 часа

Карантина ще се въвежда само в конкретни училища и детски градини, където има заболели, като се въвежда и онлайн обучение

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Любопитно Преди 3 часа

Днес работодателите са изправени пред много сериозни предизвикателства

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

Силни бури се разразиха в централните и южни части на страната в четвъртък следобед

<p>Задочен политически сблъсък между САЩ и Китай&nbsp;</p>

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Свят Преди 3 часа

Американският държавен секретар вероятно ще се срещне с китайския лидер Си Цзинпин днес, преди да отпътува за Вашингтон

<p>Митов: Това е истинската причина да бъде свален Росен Желязков</p>

Митов: ПП-ДБ търси кризисен PR, затова беше свален Росен Желязков

България Преди 3 часа

Така искат да излязат от темата с пуделите, пачките, митниците и връзките им с контрабандисти, отбеляза депутатът от ГЕРБ-СДС

<p>38 години по-късно: Какво остави след себе си ядрената катастрофа в Чернобил</p>

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил, най-тежката в света

Свят Преди 3 часа

В ранните часове на събота, 26 април 1986 г., реактор номер 4 в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал

Любимите храни на принцеса Даяна

Любимите храни на принцеса Даяна

Любопитно Преди 4 часа

Да разберем заедно какви са нейните любими ястия и как можем да се вдъхновим от изтънчения ѝ вкус