44

"Гласуването в британския парламент беше ясно. Комисията съжалява за отхвърлянето на споразумението, ние смятахме, че това е оптималният вариант. Нека не се залъгваме - Брекзит води до много вреди. Ние смятахме, че предложеното споразумение е наш дълг. Ние трябва да сме готови за всякакви сценарии и един дезорганизиран Брекзит". Това заяви зам.-шефът на Европейската комисия Франс Тимерманс на дебат в Европейския парламент в Страсбург след отвхърлянето на споразумението за Брекзит в британския парламент.

След него думата взе Мишел Барние. Главният преговарящ на Европейския парламент с Лондон обясни, че не иска да размишлява за това какви са възможните сценарии. "Ние много съжаляваме за този резултат. Ние съставихме това споразумение с британския парламент и искахме това да бъде основата за бъдещо ново споразумение с британското правителство, за да е Обединеното кралство най-близко до ЕС. Споразумението от 600 страници е най-доброто и този компромис дава една сигурност.", посочи Барние за отхвърленото споразумение.  

Евродепутатите коментираха, че дори и да се стигне до твърд Брекзит - без споразумение, или втори референдум, това е по-лош вариант от изготвеното споразумение. 

Компромисът даваше не само преходен период, но и допълнително споразумение. Но нека ви напомня, че поради всички тези причини това трябва да бъде договорено. Обединеното кралство ще бъде третирано като трета страна. Ние искаме едно устойчиво и амбициозно партньорство, псоочи Барние. 

Изказването на Барние беше съпроводено от аплодисменти. 

Манфред Вебер от ЕНП призова да не се следват националистите, и популистите. Не е добра идея да се разбива ЕС, каза той. 

"ЕС продължава да подкрепя Барние. Какво предстои - имаме нужда от положително мнозинство в Обединеното кралство. Всяко удължаване трябва да се извършва с ясна цел, а не да се губи време", заяви Роберто Гуалтиери от Прогресивния алианс на социалистите и демократите. 

"Нека да сме частни, ние знаехме, че резултатът ще е такъв. Време е да кажем на нашите британски приятели, че е изключително важно да има сътрудничество между партиите", каза Ги Верхофщат. 

Найджъл Фараж, който бе един от лидерите на движението за напускане на ЕС, коментира, че ако има втори референдум, той ще е пак за излизане.

"Ние ще бъдем още по-непокорни, ако има втори референдум и ще го спечелим с още по-голямо мнозинство", заяви той. 

Българите и останалите над 3 милиона европейски граждани, живеещи във Великобритания, ще запазят статута и правата си дори и Обединеното кралство да напусне ЕС без споразумение за преходен период до края на 2020г. или 2022г. Такова уверение е получил главният преговарящ за ЕС Мишел Барние от британското правителство. Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел в Страсбург непосредствено след двустранна среща с главния преговарящ на ЕС по Брекзит Мишел Барние.

„За България и нашите съграждани в Обединеното кралство и българските компании, развиващи бизнес там, би било най-добре да има споразумение за преходния период след Брекзит. То дава правна сигурност и предвидимост докато ЕС и Великобритания уредят бъдещите си взаимоотношения. Преговорите по споразумението отнеха над две години и е малко вероятно то да бъде предоговорено в последния момент със съществени промени. В крайна сметка целият процес по напускане е иницииран от Великобратания, а до сега в ЕС не сме получили конкретна идея какво искат те и как виждат бъдещите взаимоотношения”, допълни Ева Майдел.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@