92

П редставители на Европейския съюз проучват планове да отложат Брекзит до 2020 г., след като Германия и Франция са изразили желание преговорите по напускането на Великобритания да бъдат удължени на фона на политическата бъркотия в тази страна, пише в. "Таймс".

Досега планирането бе съсредоточено върху тримесечно забавяне на Брекзит от 29 март за края на юни.

Според източници на "Таймс" обаче представители на ЕС проучват правни възможности за отлагане на излизането на Великобритания от съюза за следващата година.

След тежкото поражение на премиера на Великобритания Тереза Мей при гласуването на сделката за „Брекзит”, парламентът и страната са изправени пред несигурност. В сряда ще бъде разисквано предложение за вот на доверие. Ако правителството загуби, може да има общи избори. Но дори парламентът да отхвърли предложението, следващите стъпки на премиера са опасни, пише „Гардиън” (The Guardian).

Веднага след като загуби гласуването за „Брекзит” с 230 гласа, Тереза Мей каза, че „мащабът и важността” на поражението са такива, че ще изчака алтернативно предложение да бъде внесено от лейбъристите. Лидерът на опозицията Джеръми Корбин веднага потвърди, че такова предложение ще има.

Какво ще стане при вот на недоверие?

Няма да има незабавен избор - вместо това ще тече период от 14 календарни дни, в който правителството може да се стреми към възстановяване на доверието на депутатите или да се формира друг кабинет.

Законът не посочва точно какво може да се случи през този период и тъй като разпоредбата все още не е използвана, остава неясно как, ако изобщо, този гратисен период потенциално може да се използва за формиране на съвсем различно правителство, например коалиция или лейбъристко правителство на малцинството.

Ако това не се случи, тогава парламентът ще бъде разпуснат за стандартните 25 работни дни, необходими преди провеждането на изборите.

Могат ли лейбъристите да спечелят?

Колкото и много да са консервативните депутати, които не харесват плана на Тереза Мей за „Брекзит”, те не искат избори, а още по-малко желаят да позволят лейбъристкото правителство. Така че много малко, ако изобщо има такива, вероятно ще гласуват с Корбин.

Британският парламент отхвърли споразумението за Брекзит

Коалиционните партньори на консерваторите от северноирландската Демократическа юнионистка партия, които гласуваха против сделката на Мей, веднага обещаха, че ще подкрепят премиера във вота на доверие.

Ако Тереза Мей остане, каква ще бъде следващата ѝ стъпка?

Премиерът започва да гравитира около някаква форма на план „Б”. Мей каза, че веднага ще започне преговори с торите и хората от други партии „в конструктивен дух”, за да търси сделка, която може да спечели подкрепата на парламента. Всяка идея трябва да бъде „действително договорена и да има достатъчна подкрепа”, посочи тя. Това ще е сериозно предизвикателство, тъй като от ЕС са категорични, че предоговаряне на споразумението за „Брекзит” няма да има.

Мей трябва да представи ново предложение в парламента до понеделник. То би могло да бъде изменено, което означава на теория, че членове на парламента със свои идеи могат да се опитат да овладеят процеса. Много ще зависи от това дали председателят на парламента, Джон Бъркоу ще го позволи.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@