15

Възможността Великобритания да не излезе от Европейския съюз е по-голяма, отколкото за „Брекзит” без сделка. Това заяви британскят премиер Тереза Мей, цитирана от Би Би Си  (BBC).

„Докато рискът за излизане без сделка остава сериозен, събитията, които наблюдавахме през последната седмица, по моя преценка показват, че може да се стигне до парализа на парламента и опасността е да няма „Брекзит”, счита Мей.

Тя призова депутатите да подкрепят предложеното от нея споразумение с ЕС „заради страната” и предупреди, че ако то бъде отхвърлено, това ще нанесе „катастрофална вреда”. Според нея в такъв случай има два изхода - „Брекзит” без сделка, който ще има тежки последици за икономиката или оставане в ЕС, като за първи път в историята на Великобритания политиците в страната няма да изпълнят волята на избирателите, заявена с референдум.

Британският премиер приветства новите уверения от Брюксел по казуса с границата на Северна Ирландия и Ирландия, като заяви, че те имат „правна сила”.

Ако отхвърлите споразумението, това може да открие пътя за разпадане на Обединеното кралство, предупреди Тереза Мей. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.