92

Р акетата, която по-рано този месец удари оживен пазар в Константиновка и уби 17, ранявайки 32 души, може да не е била руска. Това сочи анализ на "Ню Йорк таймс".

По-малко от два часа след трагедията украинският президент Володимир Зеленски обвини, както той каза "руските терористи" за нападението. Атаката беше публично осъдена от ООН, ЕС и САЩ. И наистина от началото на инвазията си в Украйна Русия многократно и систематично атакува цивилни цели и нанася ракетни удари по училища, пазари и жилищни сгради, за да всее страх сред населението и да пречупи съпротивата му. Само в Константиновка през април руски обстрел на жилища и детска градина уби шестима души.

Но доказателствата, събрани и анализирани от "Ню Йорк таймс", включително фрагменти от ракетата, сателитни изображения, свидетелски разкази и видеа водят до извода, че последният удар е бил резултат от заблудена украинска противовъздушна ракета, изстреляна от ракетна система "Бук".

Атаката изглежда е била трагична злополука. Експерти по противовъздушна отбрана поясняват, че ракети като тази, ударила пазара, могат да се отклонят от курса си по различни причини, включително неизправност в електрониката или механиката, като повреда или откъсване на водещото крило по време на изстрелването.

ООН за Русия: Отвратително, ЕС: Гнусно и варварско

Говорител на въоръжените сили на Украйна заяви, че службата за сигурност на страната разследва инцидента и съгласно националното законодателство не може да коментира повече.

Украинските власти първоначално са се опитали да попречат на журналистите от "Ню Йорк таймс" да получат достъп до ракетните отломки и района на удара непосредствено след взрива. Но в крайна сметка репортерите са успели да стигнат до мястото, да разпитат свидетели и да съберат отломки.

Записи от охранителни камери показват, че ракетата е летяла към Константиновка от посоката на контролираната от Украйна територия, а не от руските фронтови линии.

Докато се чува шумът от приближаващата ракета, поне четирима пешеходци изглежда едновременно обръщат глави към звука. Те са обърнати към камерата - в посока на контролираната от Украйна територия. Мигове преди да удари, отражението на ракетата се вижда, минавайки над две паркирани коли, което показва, че идва от северозапад.

Бойната глава на ракетата се взривява на няколко метра над земята малко преди удара, изхвърляйки метални фрагменти навън. Полученият кратер и щетите, простиращи се от точката на детонация, съответстват на ракета, идваща от северозападна посока според експерт по експлозиви.

Руски ракетни удари и обстрел в Северна и Източна Украйна, има загинали

Допълнителни доказателства разкриват, че минути преди удара украинските военни са изстреляли две ракети земя-въздух към руската фронтова линия от градчето Дружковка, разположено на около 16 километра северозападно от Константиновка.

Журналисти от "Ню Йорк таймс" са били в Дружковка, когато са чули изстрелване на ракета към 14 часа, последвано няколко минути по-късно от втора. Случайно един от членовете на екипа е записал първото изстрелване в гласово съобщение.

Жителите на Дружковка също са съобщили за изстрелване на ракета по това време в местна група в "Телеграм". "Още една", пише в пост в 14:03 часа, като се има предвид второ изстрелване. Местните жители в близост до изстрелванията ги описват като необичайно гръмки – по-силни от звуците на войната, с които са свикнали, а това съответства на свидетелски разкази за предишни изстрелвания от ракетната система "Бук".

Времето на тези изстрелвания съответства като времева рамка на времето на падане на ракетата, която около 14:04 часа удари пазара в Константиновка.

Освен това двама свидетели са потвърдили пред "Ню Йорк таймс", че са видели ракетите да бъдат изстрелвани от Дружковка по посока на руската фронтова линия около времето на удара в Константиновка. Един от тях казва, че е видял ракетите да се движат по посока на Константиновка. Украински войник, базиран в Дружковка, пожелал да остане анонимен, също посочва, че е чул две изстрелвания на ракети приблизително по същото време.

Един от свидетелите добавя, че ракетите са били изстреляни от полето в покрайнините на града, място, което според жителите се използва от украинската армия и от което преди са виждали да бъдат изстрелвани ракети за противовъздушна отбрана.

Журналистите на "Ню Йорк таймс", които са посетили мястото, са видели признаци, че то наскоро е било използвано от военните, включително окопи, изкопи за отпадъци и следи от широки вериги, съответстващи на голямо военно превозно средство.

Друг ключов индикатор - следи от изгаряния. Различни ракети за противовъздушна отбрана, пускани от земята, се изстрелват от задната част на голямо превозно средство и изгарят околната трева, когато излетят. Анализът на сателитни изображения преди и след пускането им разкрива пресни следи от изгаряне около окопите в деня на удара, което вероятно показва, че мястото е било използвано за изстрелване на ракети.

След удара украинските власти обявиха, че той е бил нанесен от ракетна система С-300, която Русия използва както за прехващане на самолети, така и за нанасяне на удари по наземни цели. Но ракетите за С-300 имат различна бойна глава от тази, която се е взривила в Константиновка.

Металните части от фасадите на сградите, които са били най-близо до експлозията, са осеяни със стотици квадратни или правоъгълни дупки, вероятно пробити от кубообразни предмети, изхвърлени от ракетата.

Измерванията на дупките, както и фрагментите, открити на мястото на инцидента, съответстват по размер и форма по-специално на едно оръжие - ракета 9М38, която се изстрелва от самоходния зенитно-ракетен комплекс "Бук". Известно е, че Украйна използва ракетната система "Бук", както и Русия.

Някои от дупките са с ширина под 10 милиметра, докато други са малко по-големи. Ракетите 9M38 съдържат два различни размера твърди метални кубични фрагменти – с диаметър от осем и 13 милиметра.

Журналист на "Ню Йорк таймс" е разгледал и други фрагменти от ракети, открити на множество места в Украйна, които са били изстреляни от руски системи за противовъздушна отбрана С-300, С-400 и "Бук", както и от две различни американски системи за противовъздушна отбрана. Техните форми и размери показват, че щетите на мястото на пазара в Константиновка най-вероятно са причинени от ракета 9M38.

Двама независими военни експерти по обезвреждане на бомби, пожелали да запазят анонимност, също са стигнали до подобно заключение, заявявайки, че фрагментите и щетите на мястото на удара най-точно съответстват на ракета 9M38.

Ракетата най-вероятно е паднала с неизразходвано гориво в двигателя, което би се взривило или изгоряло при удара, предлагайки възможно обяснение за масовите следи от обгаряне на пазара в Константиновка, заключава "Ню Йорк таймс".

Коментари 92
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

92 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 1 час

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 2 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 14 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 14 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 14 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 15 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 15 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 15 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 15 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 16 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Снимката е илюстративна

В мистериозния "град на инките": Стотици черни "паяци" са забелязани на Марс

Любопитно Преди 16 часа

Повече за живота на Червената планета четете в следващите редове

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 16 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 16 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 17 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 17 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

НС прие изменения в договора за изтребители F-16 със САЩ на първо четене

НС прие изменения в договора за изтребители F-16 със САЩ на първо четене

България Преди 17 часа

Посоченият в документа график за доставка на самолетите е актуализиран