110

А мериканският президент Доналд Тръмп бе посрещнат от вълна от критики в САЩ, след като защити Русия срещу обвиненията, че страната се е намесила в изборите през 2016 г., пише BBC.

На срещата на високо равнище с руския президент Владимир Путин във Финландия, Тръмп отрече твърденията на американските разузнавателни служби като заяви, че Русия няма причина да се намесва.

В същото време "вестниците по света са единни в своята оценка кой от двамата лидери е излязъл победител", пише британският ежедневник "Гардиън".

В САЩ всекидневникът "Ню Йорк дейли нюз" обвини Тръмп в предателство. Изданието публикува на първа страница илюстрация, на която Тръмп с едната ръка държи ръката на Путин, изобразен гол до кръста, а с другата застрелва с пистолет Чичо Сам в главата.

Във Финландия вестник "Каупалехти" без притеснение показа кой е победил на срещата, като написа в заглавие на първа страница: Тръмп 0 - Путин 1.

Най-продаваният шведскоезичен вестник във Финландия "Хуфвудстадсбладет" публикува снимка, на която Путин се усмихва до Тръмп, със заглавие "Тръмп беше моят фаворит".

Във Великобритания вестник "Таймс" изтъкна, че Тръмп се е сблъскал с враждебна реакция след "продуктивната" по думите му среща с Путин.

"Гардиън" публикува снимка, показваща как Тръмп и Путин се ръкуват в Хелзинки, със заглавие "Нищо по-малко от предателство: Тръмп е обвинен заради разговорите с Путин".

Левият таблоид "Дейли мирър" нарече Тръмп "пудела на Путин", след като американският президент подкрепи твърдението на руския лидер, че Русия не се е намесвала в изборите в САЩ.

Десният "Дейли експрес" излезе със заглавие "Кимване и намигване . . . и Студената война приключва", след като Путин се срещна с "новото си най-добро приятелче".

Днес директорът на националното разузнаване на САЩ Дан Коутс потвърди оценката на разузнавателната общност, че Русия се е намесила в изборите в САЩ през 2016 г.

Коутс каза, че ролята на американското разузнаване е да осигурява "най-добрата информация и оценки, основани на факти, на президента и на политиците".

"Ние бяхме ясни в оценките си за руска намеса в изборите през 2016 г. и последвалите ги събития, за трайните усилия да бъде подкопана нашата демокрация. Ще продължим да даваме точна и обективна разузнавателна информация в подкрепа на националната ни сигурност", подчерта той.

Източник: БГНЕС

А председателят на Камарата на представителите Пол Райън заяви, че Тръмп "трябва да разбере, че Русия не е наш съюзник“.

Републиканският сенатор Джон Маккейн определи думите на американския президент като "позорно изпълнение“.

От своя страна Путин отрече страната му да се е намесвала.

Американският и руският президенти около два часа разговаряха вчера при затворени врата във финландската столица Хелзинки.

Какво заяви президентът Тръмп?

На пресконференция след срещата на върха той бе попитан дали вярва на собствените си разузнавателни служби или на руския президент, когато става въпрос за твърдения за намеса в президентските избори.

"Президентът Путин каза, че Русия не стои зад това. Не виждам никаква причина, поради която страната да го прави“, отговори той.

Американският държавен глава също така обвини за слабите отношения с Русия предишните американски администрации, а не руските действия.

През 2016 г. разузнавателните служби на САЩ направиха заключението, че Русия е наклонила везните в ущърб на Хилари Клинтън при американските избори чрез серия от кибератаки и фалшиви новини, разпространени в социалните мрежи.

ФБР удари Хилари Клинтън дни преди изборите

На това обаче Тръмп отговори, че "има голямо доверие в моите хора по разузнаването“.

Каква беше реакцията на САЩ?

Бившият директор на ФБР Джеймс Коми осъди отношението на Тръмп към Путин. Той написа в Тwitter, че Тръмп е застанал на чужда земя до Путин и е "отказал да подкрепи собствената си страна". Коми нарече Путин "лъжец и гангстер, способен да убива".

Бившият шеф на ФБР: Тръмп е морално неспособен за президент

"Патриотите трябва да се изправят и да отхвърлят поведението на този президент", смята бившият шеф на ФБР. Той стана отявлен критик на Тръмп, след като бе уволнен от него през май 2017 г. и в мемоарите си го нарече "морално негоден" да бъде президент.

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл подкрепи заключението на американското разузнаване, че Русия се е намесила в изборите в САЩ през 2016 г., въпреки  изявленията на Тръмп.

Бившият вицепрезидент-демократ Джо Байдън каза, че пресконференцията на Тръмп с Путин е под достойнството на президентския пост.

"Думите на Тръмп не изразяват онова, което мислят американците и това, което сме ние", каза Байдън, за когото се твърди, че обмисля да се кандидатира за Белия дом през 2020 г. Той прикани американците да "си кажат думата" и да покажат, че "ние вярваме в демокрацията, а не в диктатурата".

Сенаторът републиканец Боб Коркър, председател на сенатската комисия по външните работи, каза, че поведението на Тръмп на срещата с Путин "не е добър момент" за страната. Според Коркър няма съмнение, че Русия се е намесила в изборите в САЩ.

Лидерът на демократите в Сената на САЩ Чък Шумър нарече изявленията на Тръмп "безсмислени, опасни и слаби". Според него те са показали, че "Тръмп поставя себе си над нашата страна".

"Никога в историята на страната един американски президент не е подкрепял наш враг по начина, по който Тръмп подкрепи Путин", каза той.

Бившият директор на ЦРУ Джон Бренан нарече изявленията на Тръмп "предателство".

"Поведението на Тръмп на пресконференцията в Хелзинки далеч надхвърля рамките на особено тежките престъпления. Това беше предателство. Изказванията на Тръмп бяха не само идиотски, той е изцяло под контрола на Путин. Къде сте, патриоти републиканци", попита риторично Бренан.

А според бившия директор на националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър, който говори по Си Ен Ен, Тръмп "призна своето поражение пред Путин".

Сенаторът републиканец Линдзи Греъм, цитиран от Ройтерс, каза, че в Хелзинки Тръмп е изпратил на Москва сигнал за "слабост".

"Това бе пропусната възможност от президента Тръмп да стовари върху Русия отговорността за намесата в изборите през 2016 г... Отговорът, даден от Тръмп, ще бъде сметнат от Русия за знак за слабост и ще създаде повече проблеми, отколкото решава", посочи той. Греъм дори препоръча на Тръмп да провери дали в подарената му от Путин днес футболна топка, която бе официалната, с която се играха мачовете на току-що завършилото световно първенство в Русия, не са поставени подслушващи устройства. Той посъветва президента да не внася топката в Белия дом.

Друг сенатор републиканец - Джеф Флейк, нарече в Туитър думите на Тръмп "позорни". "Никога не съм си помислял, че ще дочакам деня, когато нашият американски президент ще застане на една сцена с руския президент и ще обвини САЩ за руската агресия.

Междувременно вицепрезидентът Майк Пенс в речта си пред Търговското министерство на САЩ защити и похвали президента Тръмп.

Източник: БГНЕС

Какво заяви Путин?

По време на общата им пресконференция Путин предложи на американските следователи да посетят Русия, за да разпитат длъжностните лица.

Той подчерта обаче, че в замяна Русия би поискала подробен достъп до хора в САЩ, които подозира в извършване на престъпна дейност.

По-късно в интервю Путин заяви, че е "абсолютно смешно“ как някои хора смятат, че Русия би могла да повлияе на изборите в САЩ.

Той каза още, че американско-руските отношения не трябва да бъдат "държани като заложници“ на вътрешната политическа борба в САЩ.

А днес премиерът на Австралия Майкъл Търнбул каза, че оценката на американското разузнаване за руска намеса в изборите в САЩ през 2016 г. е много убедителна и изрази мнение, че президентът Доналд Тръмп не бива да се доверява на руския си колега.

На въпрос на мелбърнско радио трябва ли Тръмп да се доверява на Путин, Търнбул отвърна: "Самият президент Путин каза, че човек не бива да се доверява на никого. Това е може би е добър съвет".

"Аз със сигурност не вярвам на президента Путин, когато той твърди, че не е отговорен за свалянето на полет MH17", продължи Търнбул, говорейки за малайзийския Боинг 777, свален от ракета над Украйна преди четири години. Тогава загинаха всичките 298 пътници и екипаж.

"Според мен доказателствата, събрани от американското разузнаване за руска намеса в изборите са много убедителни, но очевидно има различни мнения в Америка", добави австралийският премиер.

Как ФБР се прицели в Тръмп и улучи Хилари

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 110
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

110 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

България Преди 8 часа

В изгорелите къщи са живеели седем души, сред които три деца

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

България Преди 8 часа

Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява на шофьорите

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Любопитно Преди 11 часа

30-годишната Талула Уилис е разбрала диагнозата си миналото лято

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

България Преди 11 часа

Съдебните медици потвърдиха, че няма данни за насилствена смърт

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

България Преди 12 часа

Желязков: Русия трябва да понесе пълна отговорност за всички свои престъпления в Украйна

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

България Преди 12 часа

Иво Димитров се бори с тежката диагноза „Първичен неходжкинов лимфом на ЦНС, едроклетъчен В тип“

България: Руските избиратели бяха лишени от правото на информиран избор

България: Руските избиратели бяха лишени от правото на информиран избор

България Преди 13 часа

България не признава резултатите от изборите, проведени в незаконно окупираните територии на Украйна

Диляна Попова: Стараем се да възпитаме вкус към новините и висок стандарт за информацията, която публикуваме

Диляна Попова: Стараем се да възпитаме вкус към новините и висок стандарт за информацията, която публикуваме

Любопитно Преди 13 часа

Пожелавам на екипа на Vesti.bg още много години на успешна работа, иновации и качествено и коректно представяне на новините, каза тя

„Много жертви за любовта“: Шакира твърди, че е спряла кариерата си заради Жерар Пике

„Много жертви за любовта“: Шакира твърди, че е спряла кариерата си заради Жерар Пике

Любопитно Преди 13 часа

Шакира за първи път се срещна с 37-годишния Пике на снимачната площадка на видеоклипа към нейната песен „Waka Waka"

Сливенски свещеник обяви гладна стачка

Сливенски свещеник обяви гладна стачка

България Преди 14 часа

Причината е касираният избор за митрополит на Сливен

<p>&quot;Повечето руснаци в България са гласували за Путин&quot;</p>

ТАСС: Повечето руснаци в България са гласували за Путин

България Преди 14 часа

По оценки на руския посланик в България Елеонора Митрофанова "изборите са преминали спокойно и организирано"

Почина Ангел Марин

Почина Ангел Марин

България Преди 15 часа

Вицепрезидентът (2002 - 2012 г.) Ангел Марин е починал тази сутрин

<p>Свиленски: Този мандат не трябва да бъде изпълнен</p>

Свиленски: Позицията на БСП е категорична, този мандат не трябва да бъде изпълнен

България Преди 15 часа

По-рано преговорният екип на ГЕРБ, начело с Мария Габриел, прие предложението на коалиция ПП-ДБ за още 24 часа преговори

Атанас Славов разговаря с посланика на РС Македония, какво обсъдиха

Атанас Славов разговаря с посланика на РС Македония, какво обсъдиха

България Преди 15 часа

За нас, като кандидат за член на ЕС, е важно да се поучим от българския опит, каза Агнеза Руси Поповска

Нова надежда в търсенето на изчезналия малоазийски самолет MH370

Нова надежда в търсенето на изчезналия малоазийски самолет MH370

Свят Преди 15 часа

На 8 март се навършиха 10 години от изчезването на полет 370 на Malaysia Airlines