73

К олко дълго може да издържи той?

Нощ след нощ, украинският президент Володимир Зеленски прави емоционални видеообръщения, повдигайки духа на своите войски в борбата им срещу руските нашественици и опитвайки се да задържи световното внимание фокусирано върху съдбата на народа си.

Той успешно лобира Запада за оръжия, преодолявайки табу след табу в този процес - първо за изпращането на каквато и да е смъртоносна помощ и напоследък за доставките на бойни танкове, които биха помогнали на Украйна да започне контраофанзива. Зеленски, който сега е на 45 години и е на власт от 2019 г., не дава никакви признаци да се отказва.

Путин и властта: Колко сигурно е бъдещето на руския президент?

Това обаче важи и за руския президент Владимир Путин, който започна своята "специална военна операция" в Украйна на 24 февруари 2022 г. и изглежда се подготвя за продължителна война.

Когато руските войски се изсипаха през границата, малко хора очакваха преобразяването на Зеленски, бивш телевизионен комедиен актьор, чиито рейтинг на доверието намаляваше с увеличаването на общественото недоволство от широко разпространената корупция, безпокойството за икономиката и лошото управление.

Възможни сценарии, ако Путин загуби войната

В процеса на натрупване, докато Русия съсредоточаваше войски по нейните граници, той отправяше критики срещу чуждите посолства и компании, че са изоставили Украйна, като казваше, че те вредят на икономиката, и поне публично изглеждаше, че омаловажава заплахата от сериозна инвазия.

Сега той е добре познат по целия свят, символ на украинската съпротива. В Украйна рейтингът му на популярност почти се утрои и е необичайно стабилен.

Бивш съратник на Путин: В Русия назрява военен преврат

Непринуден и спокоен, когато посреща новодошли в силно укрепената си резиденция, облечен във военни панталони независимо дали посреща кралски особи или отива при войници на фронтовата линия, Зеленски излъчва стабилност и непоклатимост.

Той все още е изправен пред огромни задачи. Украинският президент все още не е осигурил доставки на усъвършенстваните западни изтребители, за които казва, че са нужни, за да отблъсне назад руските войски, нито членство на страната си в Европейския съюз. За момента няма и изгледи за присъединяване към военния алианс НАТО.

Но въпреки че понякога е с подпухнало лице, със сенки под очите си, той не показва признаци, че може да се оттегли, и миналия месец предприе реорганизация на правителството, за да сложи край на общественото недоволство във връзка с корупционен скандал.

"Зеленски изненада много хора… Те подцениха неговите лидерски качества", каза Володимир Фесенко, базиран в Киев наблюдател, според когото Путин е преценил грешно Зеленски.

"(Путин) подготви специална операция, не цялостна война… защото смяташе, че Зеленски и украинската армия са слаби и няма да бъдат в състояние да окажат продължителна съпротива. Това се оказа грешка", заяви Фесенко.

АЗ СЪМ ТУК

Докато съдбата на Украйна висеше на косъм в началото на руската инвазия, Зеленски се снима с мобилен телефон и декларира, че той и неговата страна ще продължат да се борят.

"Я тут" ("Аз съм тук"), каза лаконично той.

Това бе началото на едно общуване в реално време в социалните мрежи, което Зеленски води от самото начало на войната, изпращайки просто и ясно послание: "Ние ще победим".

Репортери от Ройтерс станаха свидетели как украински войници плачат в окоп близо до фронтовата линия, когато той правеше емоционалното си обръщение по случай Нова година.

"Това е годината, когато Украйна промени света. И светът откри Украйна. Казаха ни да се предадем. Избрахме контранастъпление!", каза Зеленски.

За разлика от него Путин често изглежда мрачен и изолиран, отправяйки заплахи срещу Запада или Украйна от Кремъл и рядко е забелязван на обществени места с изключение на предварително организирани събития.

Постоянен поток от чуждестранни лидери, високопоставени лица и знаменитости предприеха дългото пътуване с влак до украинската столица, за да се срещнат със Зеленски в неговата резиденция с изглед към Киев.

Милиарди долари чуждестранна помощ се изляха в Украйна.

Сътрудници описват пренатоварения график, който от деня на инвазията е включвал 377 телефонни разговора с други лидери и ръководители на международни организации, 41 обръщения към парламенти и чужди народи, както и 152 срещи и редица други обръщения.

СЕГА НЕ Е ВРЕМЕТО

Говорещ руски украинец от еврейско семейство от стоманодобивния град Кривой рог, Зеленски започва професионалния си път като актьор.

Той получи известност, изпълнявайки главната роля в телевизионния сериал "Слуга на народа", което привлича вниманието на украинците, на които корупцията им е дошла до гуша.

В сериала той играе ролята на честен учител, придобил слава след получил масова популярност онлайн урок за корупцията, и станал президент, продължаващ да надхитрява нечестни депутати и бизнесмени.

Тогава през 2019 г. животът започва да подражава на изкуството. Зеленски бе избран за президент, след като обеща да се бори срещу корупцията.

В записано малко след руската инвазия видеопослание той цитира разузнавателни данни, според които Москва го е обявила за цел номер едно, а неговото семейство - съпругата му Олена Зеленска и двете им деца - за цел номер две.

Според Антон Грушецки, заместник-директор на Международния институт по социология в Киев, рейтингът на Зеленски е между 70% и 80%.

"Стабилността на това ниво на доверие е безпрецедентна в историята на Украйна", каза той.

Главните му съперници до голяма степен са изключени от вземането на решения и някои чуждестранни дипломати споделят в частни разговори своите притеснения за концентрацията на власт в ръцете на неговия екип.

Политическото съгласие издържа и Зеленски бе в състояние да започне кампания за отстраняване на подозирани в корупция представители на властите, сред които бяха и някои близки до неговата собствена властова база.

Бившият украински президент Петро Порошенко, който Зеленски победи на изборите през 2019 г., каза, че да се прави оценка на военновременното управление на Зеленски ще бъде неуместно по време на конфликта.

"От 24 февруари 2022 г. не съм лидер на опозицията, защото както Зеленски, така и Порошенко са войници. И всички украинци трябва да се обединят не около личности, а около Украйна", каза Порошенко за Ройтерс.

"Хората ще дадат каквато и да било оценка за работата на Зеленски и Порошенко след нашата победа", добави той.

Засега Зеленски изглежда има подкрепата на народа.

"Той остана тук, не изпадна в паника", каза Антон Фьодоренко, командирът на военна част с кодово име "Мазда", служеща в Източна Украйна.

Зеленски "незабавно предприе серия от действия и постъпки. Той привлече вниманието на световната общественост към Украйна, което също е много важно. Показа този проблем пред света", заяви военният командир.

Коментари 73
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

73 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Електроразпределителна мрежа

Парламентът отложи либерализацията на пазара на ток за 2025 година

България Преди 3 минути

Реформата на електроенергийния пазар за битови потребители трябваше да започне частично от 1 юли

Служебният премиер за отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

Служебният премиер за отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

България Преди 11 минути

В петък по обед заместник-председателят на ГЕРБ обяви, че оттегля съгласието си да поеме поста в МВнР

<p>Happy Pet Net: Помагаме на стопаните да обгрижват лесно своите домашни любимци</p>

Глория Димитрова от Happy Pet Net: Ние помагаме на стопаните да обгрижват лесно и удобно своите домашни любимци

Любопитно Преди 1 час

Онлайн консултациите с ветеринарен лекар могат да служат и като проактивна мярка за здравето на домашните любимци

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

България Преди 1 час

Част от предложенията са неясни, непрецизни, вътрешнопротиворечиви, крайно неудачни, допълва главният прокурор

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Любопитно Преди 1 час

Въпреки че е най-близкият ни орбитален съсед и най-близката до Земята, няма много информация за Венера

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Интересни факти за любопитните китоподобни четете в следващите редове

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Габриел Гарсия Маркес

"Сто години самота" на Габриел Гарсия Маркес се превръща в сериал по Netflix (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Премиерата на 16-те епизода се очаква в края на годината

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Любопитно Преди 2 часа

Интересни факти за октоподите може да прочетете в следващите редове

БСП иска оставката на Росен Желязков

БСП иска оставката на Росен Желязков

България Преди 2 часа

Причината е, че ограничава гласа на опозицията, заяви Корнелия Нинова

Зодия Телец - мъжете и жените

Зодия Телец - мъжете и жените

Любопитно Преди 2 часа

Те са известни със своята силна и надеждна природа и са един от най-стабилните знаци на зодиака

Кола се обърна на булевард в София

Кола се обърна на булевард в София

България Преди 3 часа

Към момента няма данни за пострадали

Иран отправи ядрено предупреждение към Израел

Иран отправи ядрено предупреждение към Израел

Свят Преди 3 часа

Израел отговори на въздушния удар на Иран, въпреки че няколко от западните му съюзници, включително САЩ, призоваха за овладяване на напрежението

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

България Преди 3 часа

Източват ли се пари за здраве и какви мерки са нужни за справянето с проблема?

<p>Военният министър: Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран</p>

Военният министър: Атаката на Израел срещу Иран не застрашава страната ни

България Преди 3 часа

Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран, посочи Атанас Запрянов

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

България Преди 4 часа

От правителствената пресслужба съобщиха по-рано, че няма пряка военна заплаха за България към момента