30

П рез 2012 г. САЩ осъдиха руснака Виктор Бут на 25 години затвор. Сега се появи информация, че Виктор Анатолиевич Бут, наричан още "търговеца на смърт", ще бъде разменен срещу двама американци, задържани в Русия.

55-годишният руснак може да бъде разменен срещу двама задържани в Русия американски граждани - баскетболистката Бритни Гринър, срещу която в момента се води дело в руски съд по обвинение за притежание на наркотици, и Пол Уилън, който преди 3 години беше осъден в Русия за шпионаж.

КОЙ Е ВИКТОР БУТ, ТЪРГОВЕЦЪТ НА ОРЪЖИЯ, СВЪРЗВАН С РАЗМЯНА ЗА АМЕРИКАНЦИТЕ, ЗАДЪРЖАНИ ОТ МОСКВА?

Животът на Виктор Бут, руския търговец на оръжия, излежаващ присъда в затвора в САЩ и свързван с възможността за размяна за двама американски граждани, задържани от Москва, понякога изглежда като фантастичен шпионски трилър.

Понякога наричан "търговец на смърт" и "нарушител на санкции" заради неговите умения да заобикаля оръжейните ембаргота, 55-годишният Бут беше един от най-издирваните мъже в света, преди да бъде арестуван през 2008 г. по многобройни обвинения, свързани с трафик на оръжия.

В продължение на почти две десетилетия Бут беше най-известният търговец на оръжия в света и продаваше въоръжения на разбойнически държави, бунтовнически групировки и кръвожадни военачалници в Африка, Азия и Южна Америка.

Той стана толкова известен, че животът му послужи за вдъхновение на холивудски филм - "Цар на войната" от 2005 г. с участието на Никълъс Кейдж в ролята на Юри Орлов, търговец на оръжия, чийто персонаж е донякъде вдъхновен от Бут.

Въпреки това произходът на Бут остана обвит в мистерия. Според биографически източници той е роден през 1967 г. в Душанбе, тогавашната столица на съветски Таджикистан, близо до границата с Афганистан.

Надарен лингвист, за когото се смята, че по-късно използвал своето владеене на английски, френски, португалски, арабски и персийски, за да изгради международната си оръжейна империя. Има информация и че Бут, докато все още бил малко момче, посещавал Клуба по есперанто в Душанбе и овладял изкуствено създадения език.

След това дошла служба в съветската армия, където по думите на Бут той придобил чин лейтенант и работил като военен преводач, включително в Ангола, страна, която по-късно става централна за неговия бизнес.

Големият пробив за Бут идва през дните след колапса на комунистическия блок през 1989-91 година, когато той се възползва от внезапно появилото се струпване на изоставени оръжия от съветско време, за да подхрани поредица братоубийствени граждански войни в Африка, Азия и на други места.

С разпадането на огромния въздушен флот на Съветския съюз Бут успява да се сдобие с ескадрила от около 60 стари съветски военни самолета, базирани в Обединените арабски емирства, с помощта на които той може да доставя продуктите си по целия свят.

БИЗНЕСЪТ НАД ПОЛИТИКАТА

В биография, публикувана от авторите Дъглас Фара и Стивън Браун през 2007 г. със заглавие "Търговец на смърт: Оръжия, самолети и мъжът, който прави войната възможна", се привеждат следните детайли за търговията в сянка на Бут.

От своя база в емирството Шарджа в Персийския залив той преплита империята си за трафик на оръжия с привидно безобидна логистична дейност и винаги, когато е запитван, настоява, че е легитимен предприемач с уважавани клиенти и няма за какво да отговаря.

Въпреки това Бут, който за първи път влиза в радара на ЦРУ на фона на доклади за сенчест руски гражданин, търгуващ с оръжия в Африка, в началото на хилядолетието вече е един от най-издирваните мъже в света.

Но руският търговец на оръжия, сред чиито клиенти са бунтовнически групировки и въоръжени групи от Конго до Ангола и Либерия, не изповядва твърда идеология и като цяло поставя бизнеса над политиката.

Според "Търговец на смърт" в Афганистан той продава оръжия както на ислямистките талибански бунтовници, така и на техните врагове от прозападния Северен съюз. В книгата пише, че Бут е доставял оръжия на бившия президент на Либерия и военачалник Чарлз Тейлър, който сега излежава 50-годишна присъда в затвора по обвинения в убийства, изнасилвания и тероризъм, на различни фракции в Конго, както и на филипинската ислямистка военна групировка "Абу Саяф".

Краят идва чак през 2008 г., когато при сложна операция Агенцията за борба с наркотиците на САЩ проследява Бут през няколко страни до хотел в Банкок. В зрелищна операция Бут е заснет как се съгласява да продаде на американски агенти, представящи се за партизани от кубинското ляво движение ФАРК, 100 ракети земя-въздух, които те казват, че ще използват, за да убиват американски военни. Малко след това той е арестуван от тайландската полиция.

След продължили повече от две години дипломатически борби, в които Русия гръмко настоява, че Бут е невинен и случаят срещу него е политически мотивиран, той е екстрадиран в САЩ, където са му повдигнати редица обвинения, включително заговор за оказване на подкрепа на терористи, заговор за убийство на американци и пране на пари. Срещу Бут е образувано дело по обвинения, свързани с ФАРК, които той отрича и през 2012 г. той е признат за виновен и осъден от съд в Манхатън на 25 години затвор – минимално възможната присъда. Оттогава руската страна иска да си го върне.

ИЗТОЧНИК: САЩ СА ГОТОВИ ДА РАЗМЕНЯТ БУТ

На 27 юли държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза, че Вашингтон е направил "съществена оферта" на Русия за освобождаването на звездата от Женската национална баскетболна асоциация Бритни Грайнър и бившия американски морски пехотинец Пол Уилан.

 

Два дни след това Блинкън каза, че е провел "открит и директен разговор" по телефона с руския външен министър Сергей Лавров и му е оказал натиск да приеме предложението. Блинкън отказа да каже какво САЩ предлагат в замяна за Грайнър и Уилан. Източник, запознат със ситуацията, потвърди съобщение от Си Ен Ен, че Вашингтон е готов да размени Бут като част от сделката. Лавров е предложил на Блинкън двете страни да се върнат към тихата дипломация по въпроса за размяна затворници "вместо да изнасят спекулативна информация", се казва в изявление на руското външно министерство. Лавров каза, че екстрадицията на Бут от Тайланд е "крещяща несправедливост" и намекна, че той е невинен.

Коментари от интервю от 2012 г. със съдията, водил делото срещу Бут в Ню Йорк, в които той казва, че 25-годишната присъда е "прекомерна", понякога се появяват в руски медии, представящи аргументи, че Бут трябва да бъде върнат у дома.

По-рано тази година се появиха спекулации, че Бут ще бъде разменен за Тревър Рийд, ветеран от американската морска пехота, излежаващ присъда в затвора в Русия по обвинения в нападение. В крайна сметка Рийд беше освободен в замяна за Константин Ярошенко, руски пилот, излежаващ присъда в САЩ по обвинения в трафик на наркотици.

За експертите продължаващият интерес от страна на Русия към Бут, заедно с неговите умения и връзки в международната търговия с оръжия, силно подсказват, че той е свързан с руското разузнаване. В свои интервюта Бут е казвал, че е учил в московския Военен институт за чужди езици, който служи за тренировъчна база на офицери от военното разузнаване.

"Бут почти сигурно е агент на ГРУ или най-малкото актив на ГРУ", заяви Марк Галеоти, експерт по руските служби за сигурност в мозъчния тръст Кралски институт на обединените служби, визирайки службата за военно разузнаване на Русия. "Неговият случай се превърна в символ за руските служби за сигурност, които искат да покажат, че не изостават своите хора", добави Галеоти.

Според Кристофър Милър, журналист, който е кореспондирал неонацисти, затворени заедно с Бут в щатския затвор "Марион" в Илинойс, бившият търговец на оръжия има снимка на Владимир Путин в килията си и казва, че Украйна не бива да съществува като отделна държава.

Съпругата на Бут Ала, която живее в Санкт Петербург, каза за Ройтерс в интервю, проведено чрез приложението "УатсАп": "Ние много се надяваме, че всичко ще бъде решено и ще бъде постигнато споразумение". "Единственото, което остава, е да се молим", добави тя.

Коментари 30
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

30 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

България Преди 2 часа

Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на 5000 лева

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

България Преди 3 часа

През януари тази година Антонов бе на свобода с мярка "подписка"

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 4 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 5 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 5 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 5 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 5 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 6 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 6 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 6 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 6 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Какво се крие зад един от най-великите народи?</p>

Уникалната магия на персийската култура

Любопитно Преди 7 часа

Персийската култура е интересна, много различна и завладяваща, но какво всъщност знаем за нея?

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 7 часа

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав

Екипът на "Шогун" на премиерата

Ще има ли втори сезон на хитовия сериал "Шогун"?

Любопитно Преди 7 часа

Уникалният успех на първи сезон може и да промени плановете на продуцентите

Добре де, може да е опростена версия, но мъжете в повечето случаи така си я представяме тая класация...

Топ 10 най-сексапилни жени в света

Любопитно Преди 8 часа

От "леле, колко е яка" до "Това не е истина"...