12

Н а 81-годишна възраст почина седмият генерален секретар на ООН Кофи Анан. Това съобщи семейството на политика в официална декларация на страницата на Анан в Туитър. Смъртта му е настъпила след продължителна болест.

Кофи Анан е роден през 1938 г. в град Кумаси, бившата английска колония Златен бряг (от 1957 г. - Гана). Баща му е бил вожд да племето фанти и губернатор на провинция Ашанти.

Анан заемаше поста генерален секретар на ООН два мандата поред от 1 януари 1997 до 31 декември 2006 г.

В този период в световната организация бяха направени реформи за съкращаване на административните разходи.

Кофи Анан се оттегли като посредник за Сирия

Анан игра ролята на посредник в редица сложни политически ситуации. През 1998 г. се опита да постигне изпълнението от страна на Ирак на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, задължаващи го да предостави достъп в страната на международни инспектори, а също съдейства за прехода към гражданско управление в Нигерия след ред военни правителства (1984-1998).

През 1999 г. помогна за постигане на договореност между Либия и Съвета за сигурност във връзка с взривяването на американски самолет над Локърби през 1988 г., както и за уреждане на кризата в Източен Тимор.

През 2001 г. Кофи Анан бе удостоен с Нобелова награда за мир (съвместно с ООН). 

Президентът на Гана Нана Акуфо-Адо отбеляза заслугите му за международния мир и сигурност и го нарече бележит международен дипломат, донесъл огромна гордост на своята родина, като обяви едноседмичен траур в Гана от понеделник.

Националните знамена в страната и в нейните дипломатически мисии в чужбина ще бъдат спуснати наполовина. 

Френският президент Еманюел Макрон отдаде почит на Кофи Анан.

Кофи Анан напусна света тази нощ. Франция му отдава почит. Никога няма да забравим спокойния му и решителен поглед, нито неговата сила в битките, които води – написа в Туитър френският държавен глава малко след вестта за кончината на Анан.

Своята почит към починалия Кофи Анан изрази и сегашният генерален секретар на световната организация Антониу Гутериш. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@