218

И зраелският премиер Бенямин Нетаняху предупреди сънародниците си, че израелците са въвлечени в една дълга и продължителна война, в която до този момент загинаха стотици хора от двете враждуващи страни, а хиляди бяха ранени, обобщават световните агенции.

Най-малко 700 души в Израел са загинали по време на широкомащабните нападения на палестинската групировка "Хамас", предаде ДПА.

Агенцията отбелязва, че това са най-новите данни, съобщени от израелски медии, които се позовават на събрана от източници в болниците информация.

Според последните данни на израелското министерство на здравеопазването 2243 души са ранени при изненадващите атаки, предприети от ивицата Газа.

Междувременно палестинските здравни власти съобщиха, че най-малко 413 палестинци са били убити, а 2300 са ранени при израелските удари по ивицата Газа в отговор на мащабните нападения на "Хамас" срещу Израел.

Операцията, включваща основно въздушни удари, но и действия на израелските сухопътни сили, изравни със земята сгради в палестинската територия. Тя бе предприета,  след като радикалното палестинско движение "Хамас" обяви вчера сутринта, че е започнало операция, наречена "Потопът от Ал Акса", изстреля хиляди ракети по Израел, докато въоръжени палестински бойци проникнаха по суша и море на палестинска територия, взеха десетки цивилни и военни за заложници, избиха цивилни и военни и влязоха в схватки с израелските сили в израелски населени места.  

Операцията на "Хамас" срещу Израел бе обявена от Мохамед Дейф, ръководителя на бригадите Изедин ал Касам - въоръженото крило на "Хамас". Именно той каза и, че срещу Израел са били изстреляни вчера сутринта 5000 ракети. Целта на операцията е да се сложи край на всички престъпления на окупаторите, каза Дейф. Израелската армия заяви, че ракетите, изстреляни от "Хамас", са над 3000. 

Под прикритието на тези ракети бойци на "Хамас" са проникнали по суша, с плавателни съдове и дори с моторизирани делтапланери на израелска територия. Те са преодолели безпроблемно строго охраняваната с модерна техника ограда, отделяща Израел от ивицата Газа и възприемана досега като "умна разделителна бариера". Последваха атаки на въоръжени палестински бойци срещу израелски военни позиции и срещу хора насред улицата или в домовете им. Паникьосани жители на израелски населени места покрай ивицата Газа успяха да се свършат с израелски медии и разказаха, че чуват стрелба по улиците, че въоръжени мъже са нахлули в домовете им и се опитват да стигнат до бомбоубежищата в къщите им, където те се укриват. 

В събота Нетаняху обяви след началото на атаката на палестинското движение, че Израел е в състояние на война.

Той се зарече, че Израел ще победи в тази война, че врагът ще плати невиждана цена и че "Хамас" ще бъде унижен. Малко след това израелската армия обяви, че е унищожила с въздушни удари редица военни съоръжения и командни пунктове на "Хамас" в ивицата Газа. Днес стана ясно, че високопоставен кадър на "Хамас" - Айман Юнис, е сред жертвите на израелските удари по Газа. 

"Първата фаза на операцията е на приключване чрез елиминиране на голям брой вражески сили, които проникнаха на наша територия", заяви днес израелският премиер.

"На път сме да постигнем голяма победа", обаче обяви от свой ред лидерът на "Хамас" Исмаил Хания.

През нощта израелските въздушни удари по ивицата Газа продължиха, оттам пък продължиха ракетните залпове по Израел. Продължават и боевете по суша между израелските сили и въоръжени бойци на "Хамас", проникнали в Израел.

Според израелски издания отвлечените от бойци на "Хамас" израелци са около стотина, докато властите не са дали никакви официални цифри. Израелци днес издирват своите близки и разговори с тях се излъчват непрекъснато  по израелските медии. Някои разказват, че са видели свои близки във видеа с израелски заложници, държани в плен от "Хамас" в ивицата Газа. Видеата се разпространяват в социалните мрежи.

Израелски медии съобщават имена на убитите вчера израелци, които вече са били идентифицирани, като сред жертвите има деца и младежи. Израелската армия пък публикува на специален интернет сайт данни за 26 убити от вчера израелски военнослужещи, сред които има и жени.

Това е най-кървавата ескалация на напрежението между израелците и палестинците от години насам.

"Случилото се днес в Израел е безпрецедентно", заяви още вчера израелският премиер.  "Всички места, на които "Хамас" се укрива, ще бъдат превърнати в руини", закани се той.

Израелската армия обяви, че досега е ликвидирала стотици въоръжени бойци по време на сражения в Южен Израел и ивицата Газа, а десетки палестински бойци са били пленени. Израелската армия си даде и срок до 24 часа да евакуира всички жители на населените места в зоната близо покрай ивицата Газа и каза, че ще достигне всяко едно място там и ще ликвидира всеки терорист на израелска територия.

Военните съобщиха, че са разрешили две ситуации със заложници в Израел тази сутрин, но не става ясно дали заложниците са живи, предаде Асошиейтед прес, като се позова на израелски военен говорител. В южния израелски град Сдерот, който е в близост до ивицата Газа, бойци на "Хамас" бяха нахлули в полицейския участък и се бяха барикадирали там, но тази криза приключи, обяви израелската полиция. Десет терористи са били неутрализирани от полицията и от израелските специални сили. Петима терористи пък са били ликвидирани, преди да атакуват израелски плаж.

В събота вечерта израелската армия заяви, че стотици палестински бойци все още са на израелска територия. Днес израелските сили водят боеве с бойци на "Хамас" на осем места в Израел, допълват военните.

Рано тази сутрин при пореден ракетен залп на "Хамас" е била поразена болница в израелския град Ашкелон, както са били нанесени щети на сградата, но няма данни за жертви. При израелските въздушни удари по Газа пък вчера бе поразена и 14-етажна сграда, която бе изравнена със земята. В нея е имало десетки апартаменти и офиси на "Хамас". Тя се е намирала в центъра на град Газа и обитателите й са били предупредени от израелските сили преди нанасянето на удара. "Репортери без граници" съобщи и за поразена болница в Газа, като там имало убити, но бройката не се уточнява. След един от израелските удари по ивицата Газа нов ракетен залп на "Хамас" порази четири израелски града, в това число и Тел Авив и близко предградие.

ООН съобщи, че 20 000 души са напуснали домовете си в ивицата Газа от началото на операцията на израелските сили.

Израелският премиер обяви още вчера, че се преустановяват доставките на ток, храна и други стоки от Израел към палестинската територия, която е под строга израелска блокада от 2007 г., когато "Хамас" пое контрола върху нея.

По-късно ще има извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради ескалацията на напрежението. Палестинците настояват и за спешно заседание на Арабската лига.

Нападението на "Хамас" беше осъдено от редица лидери и организации от цял свят, които засвидетелстваха солидарност с Израел. Но действията на "Хамас" бяха приветствани от Хизбула и от Иран.

Ескалацията на напрежението стана точно когато се навършват петдесет години от израело-арабската война през 1973 г., която, както и сегашната ескалация, отново започна напълно изненадващо за Израел. Тогава войната отне живота на 2600 израелци. От арабска страна жертвите и изчезналите бяха най-малко 9500. Войната тогава продължи три седмици.

Настоящият конфликт засегна косвено и две съседни страни. От Ливан шиитското движение Хизбула предприе обстрел със снаряди и ракети срещу района Фермите на Шебаа, които са под израелски контрол, но са оспорвана територия. Последва ответен израелски удар, като снаряди са паднали на ливанска територия, близо до оспорваната зона. Израелската армия каза също така, че е ударила с помощта на дрон терористична инфраструктура на Хизбула в граничната зона на Ливан с Израел.  Израелците от районите по границата с Ливан пък бяха призовани да се евакуират за един-два дни.

В Александрия в Египет египетски полицай пък откри безразборно огън по израелски туристи и уби двама от тях, както и египетския им екскурзовод.

Коментари 218
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

218 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 59 минути

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 3 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 6 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 6 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 6 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 7 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 7 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 7 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 7 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 8 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 8 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 9 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 9 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 9 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 9 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция