16

Д окато Китай настоява, че бялото кълбо, което се носеше над континенталната част на Съединените щати миналата седмица, е било заблуден метеорологичен балон, служители във Вашингтон твърдят, че балонът е бил шпионско устройство, разположено от Пекин за наблюдение на чувствителни зони.

Този сериозен проблем привлече вниманието към така наречените "шпионски балони" и ролята на тази на пръв поглед старомодна технология в съвременния шпионаж, пише Al Jezeera.

В събота американски изтребител свали китайския балон край бреговете на Южна Каролина, като официални лица заявиха, че усилията за възстановяване ще разкрият повече подробности за възможностите на китайското устройство.

Пекин осъди този ход като "очевидна свръхреакция и сериозно нарушение на международната практика", влошавайки политическия водовъртеж, заради който държавният секретар Антъни Блинкен вече отложи планирано посещение в Китай.

Защо правителствата използват балони за наблюдение?

В епохата на сателитите балоните за наблюдение - които обикновено са усъвършенствани балони, оборудвани с високотехнологични, насочени надолу устройства за заснемане на изображения - предлагат наблюдение от близко разстояние, заяви за новинарския сайт The Conversation Иън Бойд, професор по аерокосмически инженерни науки в Университета на Колорадо в Боулдър. Балоните понякога остават подвластни на метеорологичните условия, но могат да бъдат оборудвани с "насочващ апарат", който да контролира пътя им.

Въпреки че сателитите остават "предпочитаният метод за шпиониране отгоре", балоните, които летят по-ниско и се намират на приблизително същата височина, на която летят търговските авиокомпании, обикновено могат да правят по-ясни изображения от сателитите с най-ниска орбита, обясни Бойд. Това се дължи най-вече на скоростта на тези спътници, които завършват една обиколка на Земята за 90 минути.

Друг вид сателити могат да се въртят в синхрон със Земята, което им позволява да правят непрекъснати снимки на едно място, според Бойд, въпреки че такива сателити обикалят по-далеч от планетата и поради това обикновено дават по-мъгливи изображения.

Балоните за наблюдение могат да бъдат способни и да "събират електронни сигнали" и да прихващат комуникации, според Дейвид ДеРош, професор в Близкоизточния център за стратегически изследвания в Южна Азия към Националния университет по отбрана във Вашингтон.

Той заяви пред Al Jazeera, че сваленият от САЩ китайски балон може да е бил използван и за "събиране на информация за това какви сигнали [САЩ] използват за проследяване, така че евентуално да могат да идентифицират и класифицират попаденията на радара ... което би могло да представлява интерес, ако китайците искат действително да започнат атака".

Какво казва САЩ за балона?

Според американски официални лица китайският балон е бил с размерите на три училищни автобуса и е навлязъл в зоната за противовъздушна отбрана на САЩ северно от Алеутските острови в Аляска на 28 януари, като на 30 януари е преминал през Аляска и е навлязъл в канадското въздушно пространство в Северозападните територии, а на следващия ден се е върнал обратно на територията на САЩ над северната част на Айдахо.

Длъжностните лица не предоставиха много подробности за технологията на балона, въпреки че твърдо заявиха, че това е "балон за наблюдение". Длъжностните лица са заявили, че балонът е бил оценен като снабден с двигатели и витла, които са му позволявали да маневрира.

"Убедени сме, че той се е стремял да наблюдава чувствителни военни обекти", заяви пред репортери в събота високопоставен служител от отбраната.

Длъжностните лица също така твърдят, че балонът не е представлявал заплаха за гражданския въздушен трафик или за хората или имуществото на земята и че американските власти са установили предварително, че той не е увеличил значително "разузнавателните възможности" на Пекин извън вече съществуващите правителствени средства за сателитно наблюдение.

Според Пентагона балонът е бил свален край бреговете на Южна Каролина с една ракета въздух-въздух AIM-9X Sidewinder, изстреляна от изтребител F-22, като е оставил поле от отломки, простиращо се на поне 11,2 км. Военноморските сили на САЩ ръководят усилията за извличане на останките, за да се направи допълнителен анализ на устройството.

История на балоните за наблюдение

Американски служители също така разкриха, че навлизането на чужди балони във въздушното пространство на САЩ е било сравнително често срещано през последните години, като в събота висш служител на отбраната заяви пред репортери, че китайски "правителствени балони за наблюдение са преминали за кратко през континенталната част на Съединените щати поне три пъти" по време на управлението на бившия президент Доналд Тръмп, който встъпи в длъжност през януари 2017 г. и напусна през януари 2021 г.

Американски служители заявиха, че втори балон, наблюдаван над Южна Америка миналата седмица, също е бил китайски балон за наблюдение.

Франция използва балони с екипаж за наблюдение по време на Френско-австрийската война през 1859 г. Екипажните и привързаните балони са използвани отново скоро след това по време на Гражданската война в САЩ, продължила от 1861 до 1865 г.

Балоните за наблюдение стават по-разпространени по време на Първата и Втората световна война. По време на последната война японските военни използват балони, за да издигат запалителни бомби на територията на САЩ. Не са повредени военни обекти, но няколко цивилни граждани са убити, когато един от балоните се разбива в гора в Орегон.

Веднага след Втората световна война американските военни започват да проучват използването на високопланински шпионски балони, което води до мащабна серия от мисии, наречена проект Genetrix.

В програмата се казва, че според правителствени документи през 50-те години на миналия век над територията на Съветския блок са летели фотографски балони.

Защо Китай прави това?

Специалисти смятат, че вероятно китайците не са очаквали да бъдат хванати: вероятно целта е била да бъдат хванати, като са имали предвид два резултата. Първата причина за изстрелването на балона, според него, е била да се злепоставят САЩ, а още по-добре, ако по пътя се улови някаква разузнавателна информация, пише The Guradian.

"Трудно е да си представим как са могли да си помислят, че няма да бъде засечен. Американското въздушно пространство се изучава толкова внимателно от органите на гражданската авиация на САЩ, от военновъздушните сили на САЩ, космическите сили на САЩ, метеорологичните мрежи - това е изключително контролирано въздушно пространство", казва той.

Втората причина е САЩ да осъзнаят факта, че Китай тайно следи технологията им и я възпроизвежда.

"Китайските агенции за сигурност са майстори в подражателното поведение. Те са много, много добри в това да установяват какви са технологиите и след това да се стремят да ги копират", казва Блаксланд.

Това е случай на "всичко, което вие можете да направите, ние можем да го направим по-добре" и е "само върхът на айсберга", казва Блаксланд. Шпионажът в Китай се извършва "в промишлен мащаб", като малки частици разузнавателна информация се събират и предават по безброй начини. Заедно те образуват подробни картини.

Базираният в Сингапур анализатор в областта на сигурността Александър Нийл заяви пред Ройтерс, че макар балонът вероятно да представлява нов дразнител за китайско-американските връзки, той вероятно има ограничена разузнавателна стойност в сравнение с други елементи, с които разполага модернизиращата се китайска армия.

"Китай разполага със собствено съзвездие от шпионски и военни спътници, които са много по-важни и ефективни по отношение на наблюдението на САЩ, така че мисля, че е справедливо да се предположи, че разузнавателната полза не е голяма", казва Нийл, който е помощник-изследовател в тихоокеанския тинк-танк на Хаваите.

Какво можем да очакваме в бъдеще?

"Няма ограничения за това какви технологии можете да залепите на дъното на балона", казва анализатор..

"Целият смисъл е в по-високата земя. Стратезите и военните кампании говорят за доминиране на по-високите места. И в този ден и век това е космосът. При положение, че космосът е толкова пренаселен и оспорван и сега е толкова уязвим, тази подкосмическа област, горната част на атмосферата, придоби съвсем нова полезност и значение за международното наблюдение и шпионаж, за която смятахме, че е отминала и очевидно се е върнала, на централно място", казва още той.

Коментари 16
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

16 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 49 минути

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 1 час

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 3 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 3 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 5 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 5 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 6 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 6 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Голям празник е! Имен ден имат...

Голям празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 6 часа

В днешната събота почитаме едно от най-големите чудеса на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 6 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 7 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 7 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 7 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 14 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта