0

И зминаха седем дни от разрушителните земетресения, които разтърсиха Югоизточен Анадол и накараха целия свят да обърне очи към Турция по начин, какъвто не се бе случвало досега, предаде БТА.

На 6 февруари две земетресения

- първо в 4.17 часа на разсъмване, когато милиони хора бяха потънали в дълбок сън и второ девет часа по-късно, в 13.10 часа, с магнитуд съответно 7,7 и 7,6 по Рихтер удариха 10 окръга на страната с обща територия 110 хиляди квадратни километра и население около 15 милиона души.

Второто земетресение не бе афтършок,

а бе напълно самостоятелно и епицентърът му бе на около 150 км от епицентъра на първото. Фактът изненада сеизмолозите, които го оцениха като "изключително необичаен феномен" от научна гледна точка. Според тях 

ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО В КАХРАМАНМАРАШ Е ДВОЙНО   

“Първото земетресение продължи 65 секунди и причини големи опустошения. Второто земетресение продължи две минути, разлюля още по-сериозно целия район и нанесе още по-големи поражения. Силата на енергията от двете земетресенията се равнява на мощта на 500 атомни бомби”, каза ръководителят на правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации /АФАД/ проф. д-р  Орхан Татар.

Жертви, срутени сгради и хиляди ранени: Земетресението в Турция

Над две хиляди вторични труса с магнитуд между 4 и 5 по Рихтер от понеделник насам продължават да разтърсват района. 

В 21.43 часа местно време снощи /20.43 българско време/ бе регистриран вторичен трус с магнитуд 4.6 по Рихтер в Кахраманмараш.

Според сеизмолозите афтършоковете може да продължат повече от една година, защото пластовете се разместиха силно.

Турция се е изместила с три метра след земетресенията.

Броят на жертвите и мащабът на опустошенията надминаха тези от августовското земетресение в Истанбул и Мармара през 1999 г., когато загиналите бяха около 17 хиляди, а ранените около 50 хиляди души.

По данни на АФАД броят на загиналите от трусовете в района от понеделник до днес е 31 634 души, ранените са над 80 хиляди. Около 50 хиляди сгради са поразени - напълно разрушени, средно ощетени или с частични повреди. В доклад на Конфедерацията на турските предприятия и бизнес (TÜRKONFED) се посочва, че жертвите може да достигнат 70 хиляди.

Събиране на дарения в София за пострадалите от трусовете в Турция и Сирия

По неокончателни данни щетите възлизат на 84 милиарда долара.

"Земетресението в Югоизточен Анадол порази много по-широка територия в сравнение с това през август 1999 година. Това не е бедствие, това е катастрофа. Затова се налагаше да бъде обявена тотална мобилизация”, сподели Махмут Гючлю, пенсиониран миньор и ръководител на спасителен отряд, с когото се познаваме от земетресението през 1999 г,. когато неговият екип спасяваше живота на хора, намиращи се под развалините в Авджълар, един от най-пострадалите райони в Истанбул.

"Двойното земетресение в Кахраманмараш е три пъти по-силно и три пъти по-разрушително от земетресението в Мармара през 1999 г.

Пукнатините, образувани в земята, огънатите магистрали и железопътни линии показват силата на двете земетресения. При второто земетресение нови срутени сгради и нови жертви се прибавиха към първото", каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Само допреди седмица градове като Кахраманмараш, Газиантеп, Килис, Искендерун, разположени в близост до 900-километровата граница на Турция със Сирия се споменаваха главно с проблемите около сирийските бежанци, тъй като са окръзите с най-многобройни притоци на сирийски бежанци.

За познавачите на историята и любителите на пътешествията тези земи са люлката на Анадолските цивилизации в древната земя на Месопотапия, датиращи към 2000 г. пр. Христа, богати на безброй артефакти. 

От демографска гледна точка регионът е изключително космополитен - там живеят турци, кюрди, араби, арменци, сирийци, изповядващи ислям или юдаизъм, християнство или католицизъм... 

Всичко това от седмица насам се настани в съзнанието на милиони хора от цял свят с чудовищните размери на мъртви хора

- от бебета до възрастни хора; на ранени, затрупани хора, на градове, превърнали се призраци, в които животът спря да тупти. Трудно се забравят сцените на хората, затаили дъх в зловещата тишина пред срутените блокове, очакващи спасителите да извадят изпод руините затрупани близки, чиито стенания долитат изпод земята... 

„Момиче зове за помощ изпод бетона - ”тук съм“. Мъж, който не може да намери спасители, които да извадят момичето... Пред лицето на този ужас е много трудно човек да запази хладнокръвие, да изживее обичайните си ежедневни емоции и да действа логично“, написа носителят на Нобеловата награда за литература Орхан Памук в статия за "Ню Йорк таймс".

Екипи на Дирекция аварийна помощ и превенция към Столична община и Планинска спасителна служба от България участват в спасителната операция в град Адана след земетресенията в Турция
Екипи на Дирекция аварийна помощ и превенция към Столична община и Планинска спасителна служба от България участват в спасителната операция в град Адана след земетресенията в Турция Източник: БТА

ЧУДЕСАТА НА СПАСИТЕЛИТЕ

Не са едно и две чудесата на спасителите, извадили изпод развалините живи затрупани хора и след критичните за оцеляване 72 часа, за тях може да се изпишат стотици страници.

Спасителни екипи, прилагайки метода на т.нар. спасителни коридори спасиха десетки затрупани. Шестнайсетгодишно момче бе спасено след 162 часа под развалините. 

Тук трябва да се отбележат и действията на екипите от планински спасители и пожарникари от различни страни, включително и от България, които спасиха немалко хора. И не на последно място кучетата, специално обучени да издирват затрупани.

Както се случи и през 1999 г., предстои да научаваме потресаващи разкази от спасените хора за това как са оцелели дни наред под руините. След земетресението през 1999 г. хиляди семейства кръщаваха новородените с имена на спасителите.

Вече седем дни Турция полага изключителни усилия, за да спаси живота под развалините и да излекува раните на жертвите на земетресението.

Това обаче е изключително тежко. Не достигат палатки, тоалетни, храна. Хиляди хора спят на открито или около огньовете, които палят на улицата. Изчерпват се надеждите, помощите закъсняват, проблемите във връзка с подслоняването на хората, които с всеки изминал час стават все повече, и минусовите температури подсилват трагизма на положението. Появи се сериозна опасност и от епидемии поради липсата на тоалетни, на чиста питейна вода и огромните купища боклук, натрупали се по улиците.

Известен турски епидемиолог призова здравните власти да започнат незабавна ваксинация на населението. Министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа съобщи, че в поразените области са изпратени ваксини срещу тетанус и бяс. 

Хора с големи сърца: Български спасители издирват оцелели в Турция

РЕАКЦИЯТА НЕПОСРЕДСТВЕНО СЛЕД ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА ЗАКЪСНЯ,

призна турският президент Реджеп Таийп Ердоган. ”Реакцията след земетресенията в Турция трябваше да бъде по-бърза“, каза той.

Особено силни критики бяха отправени към екипите на АФАД, които закъснели на много места или се оказали в невъзможност да реагират. 

Критични към правителството анализатори критикуват и това, че е било забавено - според тях съзнателно, участието на войници в спасителните работи.

След първоначалното стъписване и забавяне турските власти мобилизираха всички ресурси за борба с бедствието.

"Предоставихме на разположение на институциите средства в размер на 100 милиарда лири" (около пет милиона евро) за спешна помощ. Ще предоставим по 10 хиляди лири на човек помощ на пострадалите. Що се отнася до тези, чиито къщи бяха разрушени, ще построим нови жилища в рамките на една година”, обеща Ердоган.

Около 30 хиляди души са били евакуирани, над 15 хиляди души са подслонени в обществени места

за настаняване и в студентски общежития. Много хотели са отворили вратите си за пострадали от трусовете, в Анталия са пристигнали над 11 хиляди пострадали.

Спасителните кучета Норд, Нико и Хера
Спасителните кучета Норд, Нико и Хера Източник: БТА

ЗАЩО ПОРАЖЕНИЯТА СА ТОЛКОВА ГОЛЕМИ

Хиляди рекламирани като супер луксозни и продавани на баснословни цени жилища се срутиха като картонени кутии. Защо? Заради икономисване, подмяна на материали, лошо строителство. Не е рядкост да се види на места една сграда, почти непокътната от труса, и следващата сграда до нея да е напълно срутена заради съмнително строителство или некачествени материали.

Прилаганият най-вече преди избори за печелене на електорат закон за строителна амнистия,

по силата на който се узаконяват паянтови, нестандартни жилища, наричани “геджеконду”, особено в крайградските райони, е голям проблем. Явно е, че докато не се променят стандартите в строителството, начинът на мислене и действия, болките и трагедиите няма да свършат.

В случая обаче заслужава да се отбележи бързата реакция на властите. Издадени бяха заповеди за арести на 134 души, няколко строителни предприемачи бяха задържани при опит да избягат в чужбина. Те се разследват във връзка с рухналите сгради. 

МЕЖДУНАРОДНАТА СОЛИДАРНОСТ-СВЕТЛИЯТ ЛЪЧ НА НАДЕЖДАТА

В стогодишната си история турската република може би за пръв път е обект на такава международна солидарност, каквато се проявява през изминалите дни и която продължава.

Правителството обяви четвърта степен на опасност и призова за международна помощ,

включително от европейските институции. Европейските държави се отзоваха на третия час от земетресението.

България бе сред първите, които се отзоваха.

Българският посланик в Анкара Ангел Чолаков бе един от първите чуждестранни дипломати, който замина за Адана, в района на земетресението. Благодарение на усилията на българските спасителни екипи с кучета, обучени специално за търсене на затрупани хора, бяха спасени няколко души. Стотици тонове помощи с тирове от Кърджали, Силистра, Разград, Хасково, Шумен, парични средства бяха изпратени от България от създадените общо 28 пункта за събиране на помощи за пострадалите.  

На снимката от ляво надясно: Спасителите Атанас Уков, Любчо Джолев и Благой Максимов със спасителните кучета Норд, Нико и Хера
На снимката от ляво надясно: Спасителите Атанас Уков, Любчо Джолев и Благой Максимов със спасителните кучета Норд, Нико и Хера Източник: БТА

Турция е получила предложения за помощ от общо 95 страни и 16 международни организации.

Близо 6500 чуждестранни спасители от над 50 държави работят на терен, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Дори страни, с които Турция има проблемни отношения като Гърция и Армения се отзоваха, изпратиха спасители и помощи. “Земетръсната дипломация” отвори нови врати за сътрудничеството....

Впечатляващо е чувството за солидарност в Турция през тези дни.

Апокалиптичните сцени на земетресението отприщиха трогателна вълна на солидарност и взаимопомощ, разпалиха инстинкта на хората да споделят, да спасяват, да помагат, както и гласовете им да бъдат чути. Гласове, които настояват за необходимост от коренни промени в съзнанието и действията на отговорните институции, от изпълнение на препоръките на специалистите за строителните стандарти и устойчивостта на терените, от трайно разбиране на факта, че ”убиват сградите, а не земетресенията“.

Дано това бъде поуката от катастрофалните земетресения, пораженията от които Турция ще лекува в продължение на много дни... 

По темата

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 3 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 7 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 8 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 9 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 9 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 10 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 10 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 10 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 11 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 11 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 11 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 11 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 11 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 12 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 12 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 12 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери