76

С АЩ и Великобритания нанесоха удари от въздух и море срещу военни цели на хусите в Йемен в отговор на атаките на групировката срещу кораби в Червено море и това е драматично разширяване на войната Израел-"Хамас" в региона, предаде Ройтерс.

В Йемен свидетели потвърдиха за Ройтерс, че експлозии има в цялата страна, а президентът Джо Байдън предупреди късно снощи в изявление, че няма да се поколебае да предприеме допълнителни действия, ако са необходими.

Американският президент съобщи, че САЩ и Великобритания, с подкрепата на Австралия, Бахрейн, Канада и Нидерландия, са нанесли удари в Йемен по обекти, използвани от бунтовниците хуси.

САЩ наложиха санкции на мрежа от фирми, свързана с йеменските хуси

"Тези удари са пряк отговор на безпрецедентните атаки на хусите срещу международни морски съдове в Червено море, включително използването на противокорабни балистични ракети за първи път в историята", каза Байдън в изявление, разпространено от Белия дом.

"Тези атаки застрашиха цивилни служители и моряци на САЩ и нашите партньори, изложиха на опасност търговията и застрашиха свободата на корабоплаването", каза Байдън.

"Тези целенасочени удари са ясно послание, че САЩ и нашите партньори няма да толерират атаки срещу нашите цивилни служители или да позволяват на враждебни лица да застрашат свободата на корабоплаване", каза Байдън.

Британското министерство на отбраната каза в изявление, че "Първите индикации са, че способността на хусите да заплашват търговското корабоплаване е понесла удар."

Великобритания съобщи за две експлозии край бреговете на Йемен

Министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак определи американските и британските въздушни удари, нанесени по цели на хусите в Йемен, като "необходими и пропорционални".

"Въпреки многократните предупреждения от страна на международната общност хусите продължиха да извършват нападения в Червено море", заяви Сунак.

"Ето защо предприехме ограничени, необходими и пропорционални действия за самозащита, заедно със Съединените щати... за да понижим военния капацитет на хусите и да защитим световното корабоплаване", добави той.

Изявлението на Сунак последва коментарите на президента на САЩ Джо Байдън относно ударите, нанесени срещу хутите, които контролират обширни райони в Йемен.

Сунак определи действията на хутите като "безотговорни" и "дестабилизиращи" и заяви, че атаките им "повишават цените на стоките".

"Обединеното кралство винаги ще защитава свободата на корабоплаването и свободния търговски поток", каза той.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, който е в болница заради усложнения от хирургическа операция, посочи в изявление, че ударите са били насочени срещу способности на хусите да използват дронове, балистични и крилати ракети, крайбрежен радар и въздушно наблюдение.

Хусите заплашиха САЩ с военен отговор, ако предприемат действия срещу тях

"Тази операция има за цел да наруши и намали способността на хусите да застрашават моряците и да заплашват международната търговия в един от най-важните морски пътища в света", подчерта ръководителят на Пентагона в изявление.

Представител на хусите потвърди "рейдове" в столицата Сана и в градовете Саада и Дамар, както и в губернаторство Ходейда, наричайки ги "американо-ционистко-британска агресия".

Свидетели казаха пред Ройтерс, че нападенията са били насочени към военна база в непосредствена близост до летище Сана, военен обект близо до летище Таиз, военноморска база на хусите в Ходейда и военни обекти в Хаджа.

Продължаващите удари са едни от най-драматичните досега демонстрации на разрастването на войната между Израел и "Хамас" в Близкия изток след избухването ѝ през октомври, въпреки че САЩ казаха, че нямат намерение да ескалират напрежението.

Американски служител, пожелал анонимност, каза, че ударите се нанасят от самолети, кораби и подводници. Служителят каза, че има повече от дузина мишени и ударите целят да отслабят военни способности на хусите и не са само символични.

Хусите: Дори САЩ да мобилизира целия свят, нашите военни операции няма да спрат

"Целта на тези удари беше много ясна от самото начало и от страна на президента и трябваше да премахне способността за хусите да атакуват морски кораби, независимо дали търговски или военни", каза друг висш военен служител на САЩ.

Хусите, които контролират по-голямата част от Йемен, се противопоставиха на ООН и други международни призиви за спиране на техните атаки с ракети и дронове срещу морските пътища в Червено море и на предупреждения от Съединените щати, че ще има последствия, ако не го направят.

Хусите казват, че атаките им са в подкрепа на палестинска ислямистка групировка "Хамас", която контролира Газа. След атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, при която 1200 души загинаха, а 240 бяха отвлечени, Еврейската държава започна военна операция и уби повече от 23 000 души в Газа.

От края на декември хусите са атакували 27 кораба, прекъсвайки международната търговия по ключовия път между Европа и Азия, по които преминава около 15% от световния корабен трафик.

Главоболие за Запада: Кои са хусите, атакуващи кораби в Червено море?

Хусите, които завзеха голяма част от Йемен по време на гражданска война, се заклеха да атакуват кораби, свързани с Израел или пътуващи за израелски пристанища. Много от атакуваните кораби обаче не са имали връзка с Израел.

Лидерът на хусите каза вчера, че всяка атака на САЩ срещу групировката ще получи отговор.

Нощните удари в Йемен дойдоха само дни след най-голямата атака на хусите до момента на 9 януари в Червено море, която принуди военноморските сили на САЩ и Великобритания да свалят 21 дрона и ракети на хусите, изстреляни към южната част на Червено море

ООН прие резолюция срещу атаките на хусите в Червено море

Видни републиканци в Конгреса приветстваха този ход, но го нарекоха закъснял, а някои от демократите съпартийци на Байдън изразиха безпокойство, че САЩ може да се въвлече в друга война, която ще продължи още десетилетия.

"Този удар закъсня с два месеца, но е добра първа стъпка към възстановяване на възпирането в Червено море", каза в изявление американският сенатор Роджър Уикър, най-високопоставеният републиканец в сенатската камисия по въоръжените сили.

През декември повече от 20 държави се съгласиха да участват в водена от САЩ коалиция, известна като операция "Пазител на просперитета", за защита на търговския трафик в Червено море.

САЩ започват международна операция за защита на корабоплаването в Червено море

Но нанесените сега ударите на САЩ и Великобритания се извършват извън тази отбранителна коалиция.

Коментари 76
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

76 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Любопитно Преди 35 минути

Визитата му не бе оповестена публично, а от Tesla все още няма коментар

Какви са условията за туризъм в планините

Какви са условията за туризъм в планините

България Преди 2 часа

Все още има сняг на над 2200 метра надморска височина

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

България Преди 5 часа

Ако се правят разходи извън това, което е гласувано в парламента, тогава въпросът е към служебния финансов министър кои пера се намаляват, заяви той

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Любопитно Преди 5 часа

Вижте разнообразието от ползи, които ябълковият оцет може да предложи за здравето и благополучието на човека

<p>Готви ли ни изненада времето в неделя</p>

Времето в неделя: Слънчево и с температури до 25°С

България Преди 5 часа

Минималните температури ще са между 5° и 10°, а максималните - между 20° и 25°

Как Gen Z променя работното място?

Как Gen Z променя работното място?

Любопитно Преди 5 часа

Служителите от Gen Z могат да сменят работата си до 10 пъти на възраст между 18 и 34 години

AI влошава обслужването на клиентите

AI влошава обслужването на клиентите

Технологии Преди 6 часа

Хората не са доволни от чатботовете, които компаниите използват

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 13 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Харви Уайнстийн влезе в болница

Харви Уайнстийн влезе в болница

Свят Преди 14 часа

72-годишният Уайнстийн излежава 23 години в нюйоркски затвор за две сексуални нападения

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 14 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

Дженифър Анистън пише мемоари, разказва за връзката си с Брад Пит

Дженифър Анистън пише мемоари, разказва за връзката си с Брад Пит

Любопитно Преди 15 часа

Актрисата се е вдъхновила от от покойния си колега от "Приятели" Матю Пери, който написа мемоари

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Свят Преди 15 часа

Това заяви украинският министър-председател Денис Шмигал след среща с австралийския министър на отбраната Ричард Марлес

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 15 часа

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 16 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 17 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

<p>&bdquo;Целта на Путин не е Украйна. Целта на Путин е Европа&quot;</p>

Германският финансов министър: Целта на Путин не е Украйна, а Европа

Свят Преди 18 часа

Въпреки че руският лидер нападна Украйна, „той има предвид всички нас и нашия начин на живот“, каза Линднер