16

 Възрастна виетнамка се изправя срещу държавата. 99-годишната Фем Ти Ка обаче не се предава.

"Няма да напусна това място. Оставам тук. Властите се опитват да ме прогонят, но това няма да им се отдаде. Още прародителите ми са живели тук, и аз оставам.“

Целият й живот е преминал във Ванг Тонг Бей, но един ден получила официално съобщение, че трябва да напусне дома си. Земята била нужна на властите за изграждането на голяма въгледобивна мина, разказва "Дойче веле".

На възрастната жена й предложили парично обезщетение, за да се премести. Тя отказала. И тогава играта загрубяла.

"Те събориха къщата й за назидание, разказва Ли Лонг, зет на Фем Ти Ка. Мислиха си, че това ще уплаши и останалите местни хора, за да им се подчинят".

От къщата на Фем Ти Ка не е останало нищо. Сега 99-годишната жена живее в колиба край развалините от някогашното семейно огнище.

Нейната история бързо се разчу из цял Виетнам - една страна с бързо нарастващи енергийни нужди, която се нуждае от въгледобива.

Експертите прогнозират, че към 2030 година половината от необходимата на страната енергия ще се произвежда от въглища.  А това означава, че страната ще изгради много нови мини, включително в отдалечени региони като това на възрастната жена.

От друга страна, еколози са загрижени, че въгледобивът ще нанесе поражения на природата във Виетнам и апелират да се инвестира повече във възобновяеми енергийни източници. Проблемът е в това, че те няма как да утолят енергийния глад в страната.

Плановете за изграждането на близо 30 нови електроцентрали на въглища същевременно ще променят облика на Виетнам през следващото десетилетие. И такива човешки трагедии като тази на Фем Ти Ка няма как да спрат властите.

Възрастната жена е решена да се бори за това място, което е нейн дом от почти един век.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини и любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@