6

С ветът се сбогува с певицата и активистка Шинейд О'Конър. Погребалният кортеж на певицата премина през ирландския град Брей, графство Уиклоу, преди тя да бъде погребана частно. Крайморският град се намира на около 15 мили южно от Дъблин, където е родена Шинейд О'Конър.

Преди почти две седмици 56-годишната певица и активистка беше намерена мъртва в дома си в Херн Хил, Южен Лондон. От полицията съобщиха, че смъртта ѝ не се разглежда като подозрителна.

На 56 години почина Шинейд О'Конър

Аплодисменти звучаха, докато погребалният кортеж преминаваше покрай брега на морето в Брей. Катафалката беше обсипана с цветя, а опечалените я следваха плътно. От уредба звучеше музика. Много хора в тълпата държаха знамена, включително ирландски трибагреници и знамена на ЛГБТ.

Източник: БТА

Погребалният кортеж по-рано беше спрян пред дома на певицата в Брей, където получи бурни аплодисменти. Пред старата къща на Шинейд О'Конър спря микробус Volkswagen Beetle, който пускаше песните ѝ от четири големи колони на покрива.

Източник: БТА

Известно е, че певицата е била фен на микробусите Beetle. Собствениците казват, че са били помолени от приятели на семейството да слязат и да пуснат музиката ѝ, защото Шинейд обичала микробусите VW. Те също са и част от кортежа.

Вълнуващ паметник на Шинейд О'Конър беше открит на склона на хълма в Брей, където днес тя ще бъде погребана. Почитта към певицата е съставена от бели букви с височина девет метра, изписващи "ÉIRE SINÉAD" със сърце в средата. Всяка от буквите е изрязана на ръка, а след това надписът е заснет от въздуха с помощта на дрон.

Погребението на Шинейд О'Конър днес включваше молитва от имам - в знак на уважение към нейната ислямска вяра. Имамът, избран да води мюсюлманската заупокойна молитва, заяви, че за него е "чест" да го направи.

Шейх д-р Умар Ал-Кадри, който е ислямски учен и главен имам в Ислямския център на Ирландия, се е срещнал със звездата през 2018 г.

"Днес съм невероятно благодарен за възможността да водя мюсюлманската погребална молитва за дъщерята на Ирландия, Шинейд О'Конър, известна още като Шухада Садакат", каза той, признавайки ислямското име, което тя прие, след като стана мюсюлманка.

"За мен е чест да бъда част от това събитие и изказвам сърдечна благодарност на семейството за признаването и приемането на нейната мюсюлманска идентичност", добави той.

Шейх д-р Умар Ал-Кадри произнесе надгробна реч на погребението: Надарена с глас, който развълнува цяло поколение млади хора, тя можеше да разплаче слушателите с неземното си звучене. Достатъчно е да чуем акапелната ѝ версия на Danny Boy или традиционната ирландска мелодия Molly Malone, за да разберем това за нейната дарба. Гласът на Шинейд носеше в себе си нотка на надежда, на намиране на пътя към дома. Ирландският народ отдавна е намерил в песента утеха от страданията на тази долна обител и Шинейд не беше изключение, а споделяйки тази утеха, тя донесе радост на безброй хора по света. Точно както Шинейд О'Конър обедини различни души чрез изкуството си, така и вие оркестрирахте симфония на единството по време на последния ѝ път.

"Сражавайте се с истинския враг": Шинейд О'Конър плати скъпа цена за критиките към католическата църква

Ирландският президент Майкъл Д. Хигинс и ирландският министър-председател Лео Варадкар също присъстваха на погребението, което беше частно.

"Скръбта и признателността към живота и творчеството на Шинейд О'Конър показват дълбокото влияние, което тя оказа върху ирландския народ. Уникалният принос на Шинейд включваше преживяването на голяма уязвимост, съчетано с превъзходно, изключително ниво на творчество, което тя избра да предаде чрез гласа си, музиката и песните си", заяви Хигинс.

Той добави, че приносът ѝ е бил "феноменален" в музикално отношение, но е идвал от човек, който е извличал "невероятна болка, може би твърде голяма, за да я понесе".

"Не се гаври с мен": Историята зад бръснатата глава на Шинейд О'Конър

Лиам О Маонлай, вокалист на ирландската група Hothouse Flowers, заяви, че Шинейд О'Конър ще бъде запомнена като "велик артист".

Според него тя е била "готова да разклати малко дървото, да постави огледало на това така наречено общество, в което се намираме", но също така е била човек, който е "превърнал болката в красота".

О Маонлай е в Брей, за да отдаде почитта си, защото е бил приятел с О'Конър - но това не означава, че е бил пощаден от нейните прочути директни мнения.

Източник: БТА

"Тя беше смела, знаете ли. Тя дойде на първия ни концерт в Лондон и не го хареса. Смяташе, че съм позьор, и го направи публично достояние. Но после ми се извини. Беше супер забавна и вкоренена в това какво означава музиката за човешката идентичност", казва той пред Би Би Си.

Певицата е родена като Шинейд Мари Бернадет О'Конър през декември 1966 г. в Гленагери, графство Дъблин, и има трудно детство. Тя е третото от петте деца на Шон О'Конър и съпругата му Мари. Двойката се омъжва млада и връзката им, често бурна, приключва, когато О'Конър е на осем години. В крайна сметка О'Конър се премества да живее при баща си, но често бяга от училище, за да ходи да краде по магазините.

Като тийнейджърка е настанена в Дъблинския център за обучение "Ан Грианън". Една от монахините ѝ купува китара и я среща с учител по музика, което довежда до старта на музикалната кариера на О'Конър.

На 16-годишна възраст баща ѝ я премества в училище интернат в Уотърфорд, където един учител забелязва таланта ѝ и ѝ помага да запише демо касета с две свои композиции. Среща се с продуцента и композитор Колм Фарели и заедно с други музиканти създават групата Ton Ton Macoute. Те веднага правят впечатление и когато се преместват в Дъблин, О'Конър напуска училище, за да отиде с тях.

Според семейството на певицата О'Конър "е обичала да жиота в Брей и хората в него". Чувството изглежда е било взаимно.

Източник: БТА

Том Далтън, музикант от Брей, който провежда акустични сесии в местна кръчма, си спомня за ново лице, което се присъединява към групата му Celtic Grace за импровизирано изпълнение през 2019 г.

"Хората знаеха коя е тя, но ние не вдигнахме шум, никой не я помоли за снимки и не ѝ каза нищо. Не искахме хората да я притесняват, защото тя живееше само на около четири врати разстояние. Тя беше просто феноменална, феноменална дама и такъв талант", казва Том Далтън.

Той добавя, че тя редовно е била забелязвана в града, разхождайки се по крайбрежната улица или посещавайки близкия колеж, където се обучавала да помага на хора с психични проблеми.

Един човек разказва пред Би Би Си, че тя често е забелязвана пред къщата си да наблюдава вълните от един от розовите си столове. Той казва, че в Брей се носят слухове, че през последните дни на плажа е изхвърлен розов стол и това е този, който сега е пред бившия ѝ дом.

Източник: БТА

Местната съветничка от Зелената партия Ерика Дойл заявява пред ирландската телевизия RTÉ, че след първоначалното "уау", което всички са направили, когато тя се е преместила в Брей, всички са я оставили на мира и са се грижили за нея.

Изабел Ферер пътува от Дижон във Франция, за да се сбогува с певицата. Тя каза пред BBC, че певицата е била нейната "любима някога". Изабел има татуировка с автограф на О'Конър.

"Представяйки жените, тя беше далеч напред във времето си, много отдавна. Харесвах я. Тя е важна за мен", каза тя.

"Тя подари на умиращата ми дъщеря най-хубавата седмица от живота ѝ": Добрите дела на Шинейд О'Конър

Макар че Изабел така и не е успяла да види любимата си певица на концерт, тя смята, че е важно да ѝ каже последно сбогом лично.

"Мислех си, че може би ще я видя, защото издаваше нов албум, в Лондон, но аз я познавах. Познавах живота ѝ. Тя е много важна за мен. Толкова е странно това чувство, защото не съм нейна приятелка, но се чувствам така, сякаш съм. Мисля, че има нещо в душата ѝ, нещо в нея", каза тя.

След смъртта на Шинейд О'Конър миналия месец имаше и думи от политически лидери от цяла Ирландия. Министър-председателят на Ирландия Лео Варадкар заяви, че музиката ѝ "е била обичана по целия свят, а талантът ѝ е бил несравним".

Радикална и невероятна: Звезди почитат Шинейд О'Конър

Ирландският президент Майкъл Д. Хигинс похвали "автентичността" на певицата, както и нейния "красив, уникален глас".

Разбира се, някои от най-трогателните думи дойдоха от света на музиката. Певицата Алисън Мойет заяви, че О'Конър е имала "поразително присъствие" и глас, който "чупи камък със сила от прираста". "Красива като всяко момиче наоколо и никога не е търгувала с тази карта. Обичах това в нея. Иконоборец", добави тя.

Музикантът Тим Бърджис от The Charlatans заяви, че О'Конър "е била истинско въплъщение на пънк духа".

Вокалистът на The Smiths Мориси написа, че "тя имаше смелостта да говори, когато всички останали мълчаха безопасно".

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 3 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 5 часа

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 9 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 10 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 10 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 10 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 10 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 11 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 11 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 11 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 11 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 12 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 12 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 12 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 13 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях